De ce tinerii nu au şanse // Constantin CHEIANU

De ce tinerii nu au şanse // Constantin CHEIANU

MAI PE SCURT, aud că a început construcția unui bloc de apartamente pentru judecători. Domnul Mihai Poalelungi, președintele CSJ, a declarat că 150 de magistrați, în special tineri specialiști, vor putea procura aici un apartament cu doar 360 de euro metrul pătrat.

Cu un an și jumătate în urmă, dl Poalelungi ocupa postul de președinte CSJ cu promisiunea că va face reforma în justiție. Și ce a făcut de atunci? A adăugat un detaliu vestimentar la mantia judecătorului, iar acum, iată le construiește judecătorilor apartamente.
Să fiu înțeles corect, judecătorii trebuie să beneficieze de apartamente… Dar de ce, în loc să înceapă cu reforme adevărate, dl Poalelungi se ocupă de mantii și de apartamente pentru judecători? Dacă mai adăugăm la asta și faptul că și salariile judecătorilor vor fi majorate, atunci gata, ca și cum reforma s-a sfârșit. Judecătorii au totul, noi, societatea, nimic.
Și mai este ceva la mijloc. Din toată prestația de până acum a dlui Poalelungi eu nu cred că el este omul în stare să distribuie corect apartamentele, eu cred că le va da nu celor mai buni, ci celor mai corupți. Unor fini, rude, prieteni.
O să vă povestesc un caz. Îmi scrie o tânără care a absolvit în 2012 facultatea de drept. Anul acesta, în luna aprilie, ea a vrut să susțină un examen la Uniunea Avocaților din Moldova pentru un stagiu profesional în avocatură. Adică, pentru a se face avocat, l-a susținut o dată, în aprilie, și l-a picat. L-a mai susținut a doua oară acum, în septembrie, și iar l-a picat. Examenul acesta constă dintr-un test de 400 de întrebări și se consideră că l-ai trecut dacă nu ai dat mai mult de 50 de răspunsuri greșite. Fiindcă fata știa că stăpânește bine materia, zilele acestea, a mers să vadă ce greșeli a comis. Da, erau mai mult de 50 de greșeli, numai că i-a reținut atenția un detaliu: foile cu testul ei fuseseră capsate, adică prinse cu clama aia de metal, a două oară. Regula este că atunci când examinatul predă foile cu numele său, acestea sunt capsate în prezența lui. Și când tânăra noastră a întrebat, da de ce e capsat a doua oară, i s-a spus că prima capsă nu era prinsă bine. Asta s-a întâmplat acum, după examenul din septembrie. Da știți că la fel s-a întâmplat și după examenul din aprilie? Și atunci foile au fost capsate a doua oară. Care-i șmecheria? Domnul examinator de la Uniunea Avocaților a scos câteva foi cu răspunsurile corecte ale fetei și a băgat în loc foi cu răspunsuri greșite. Mai ales că – fiți atenți! – tânăra a fost obligată să completeze testul cu pixul lui, al examinatorului. Și tipul, după asta, s-a băgat cu același pix și i-a schimonosit fetei lucrarea…
Încă un detaliu interesant este că, atunci când tânăra și-a luat lucrarea ca să verifice greșelile, a întâlnit o altă tânără care susținuse testul. Foile ei erau de asemenea capsate a doua oară. Toată șmecheria asta se face pentru un singur lucru – ca să nu intre la avocatură cine merită, ci vreun fin, vreo amantă ori cine a plătit o mită bună.

MAI PE SCURT, și după ce finii și amantele astea intră cum intră la avocatură, ei vor mai primi și apartamente de la Poalelungi ca niște tineri specialiști foarte prețioși.

http://www.publika.md/judecatorii-moldoveni-vor-primi-locuinte-la-pret-redus_1614391.html

Constantin Cheianu, JURNAL de Chişinău

Vizualizări: 243

Comentează