Două vedete din lumea sportului participă la alegerile legislative din Ucraina

Două vedete din lumea sportului participă la alegerile legislative din Ucraina

Cele mai cunoscute două vedete ale sportului ucrainean în străinătate, boxerul Vitali Kliciko şi fotbalistul Andrei Şevcenko sunt implicate în lupta din cadrul alegerilor legislative de duminică în Ucraina având ambiţia de a schimba politica acestei foste republici sovietice, informează mediafax.ro

Campion mondial WBC la categoria grea şi opozant al regimului, Vitali Kliciko, în vârstă de 41 de ani, a făcut senzaţie în plină campanie atunci când partidul său Udar (“lovitură” în ucraineană) a apărut pe locul doi în sondaje cu 16-17 la sută din intenţiile de vot, devansând principala alianţă a opoziţiei.

“Vrem să trăim într-un stat democrat unde legea este respectată”, a declarat recent acest gigant de peste doi metri înălţime, criticând echipa preşedintelui Viktor Ianukovici al cărui partid este lider în sondajele pentru aceste alegeri.

Consilier municipal din 2006 la Kiev, unde s-a confruntat deja de două ori fără succes cu primarul, Kliciko speră că îşi va face intrarea în Parlament unde promite că va lupta fără milă împotriva corupţiei, omniprezentă în Ucraina.

Pentru guvernarea actuală “legile nu există, obiectivul este să se îmbogăţească, să obţină mite şi să îşi împartă resursele publice”, critică boxerul.

Acuzat de criticii săi că lucrează pe ascuns cu preşedinţia ucraineană, Kliciko respinge aceste acuzaţii şi promite că se va alătura alianţei de opoziţie formată mai ales din partidul fostului prim-ministru arestat Iulia Timoşenko pentru a da un nou avânt politicii.

Însă pentru moment, diferiţii actori ai opoziţiei nu au reuşit să se pună de acord pentru a-şi coordona activităţile în faţa candidaţilor puterii, făcându-i pe experţi să fie sceptici în legătură cu o eventuală cooperare a forţelor opoziţiei în Parlament.

Andrei Şevcenko, în vârstă de 36 de ani, fotbalist remarcabil care a marcat aproape 300 de goluri în 18 ani de carieră la cluburi prestigioase precum Dinamo Kiev, AC Milan (Italia) şi Chelsea (Anglia), s-a înscris în partidul “Înainte Ucraina” după ce s-a retras din sport.

Anunţul din iulie al aderării sale la această formaţiune a provocat o avalanşă de critici în Ucraina unde mulţi îl acuză că s-a vândut, “Înainte Ucraina” fiind suspectată de presă ca aparţinând puterii şi având ca misiune preluarea voturilor alegătorilor pro-Timoşenko.

Şevcenko, câştigător al Balonului de Aur în 2004, şi-a apărat decizia controversată.

“Am făcut multe pentru ţară ca fotbalist iar decizia mea de a intra în politică a fost luată pentru binele Ucrainei”, a declarat acesta pentru AFP în septembrie.

“Mi-am încheiat cariera sportivă şi m-am întors în Ucraina pentru a trăi şi a munci. Însă vreau să trăiesc într-o ţară prosperă şi nu într-una care aparţine sutelor de oligarhi şi miilor de funcţionari care adoptă legi pentru ei înşişi”, a declarat acesta în cadrul unei întâlniri cu alegătorii de la Kiev, weekend-ul trecut.

În pofida unei campanii foarte mediatizate şi scumpe, partidul său este creditat cu doar 2-3 la sută din intenţiile de vot, în timp ce pragul de intrare în Parlament este de 5 la sută.

Însă la fel ca Kliciko, Şevcenko speră să surprindă şi să urmeze exemplul fostului său coechipier de la AC Milan, georgianul Kaha Kaladze, ales deputat la alegerile legislative câştigate de opoziţie la 1 octombrie în Georgia, o altă fostă republică sovietică, şi propulsat în scaunul de ministrul al Energiei.
Imagine: Mediafax Foto/AFP

Vizualizări: 405

Comentează