Dimitrov, VICTIMA lui Voronin?

Dimitrov, VICTIMA lui Voronin?

Cazurile lui Piotr Dimitrov, Piotr Sarî, Mihai Olaru-Umanschi, Ivan Cucu, Ion Gonţa, Ilie Teleşcu au avut o mare rezonanţă. Aceste dosare au fost ţinute departe de ochii lumii de la bun început în legătură cu „secretul anchetei”, iar oamenii legii nu au devenit mai vorbăreţi nici la zece, şapte sau cinci ani de la consumarea acestora. Mai mult, oficialul Piotr Dimitrov nu a apărut nici astăzi, după zece ani de la dispariţie. Nici mort, nici viu, iar dosarul „cu barbă” este suspendat.

La începutul anului 2003, un şir de cauze penale de rezonanţă, în special omoruri la comandă, au fost retrase de la Procuratura Generală (PG) sau de la cea a municipiului Chişinău şi au fost transmise pentru exercitare în Departamentul de urmărire penală al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) condus de Gheorghe Papuc. Este vorba, printre altele, despre cazul poliţistului Igor Şincariov, decedat în anul 1999 în urma unei explozii în lift, cel al lui Anatol Rozentul, împuşcat în acelaşi an, cazul lui Mihai Olaru-Umanschi, împuşcat în 2001 în timpul unui antrenament pe stadionul „Dinamo” din Chişinău, cel al lui Igor Pânzari, împuşcat în apartamentul său de la Bălţi, şi cel al dispariţiei lui Piotr Dimitrov.
„Acest lucru s-a făcut la comanda preşedintelui Vladimir Voronin. Nu ştiu motivul, dar nicio cauză nu a fost descoperită până astăzi”, a declarat pentru JURNAL şeful Secţiei de exercitare a urmăririi penale pentru cauze excepţionale din cadrul PG, procurorul Cornel Bratunov.
Gheorghe Malic, şeful Departamentului urmărire penală din cadrul MAI, ne-a confirmat faptul că aceste dosare au fost suspendate.

Răpit din curtea blocului

La începutul lunii august 2002, dispare Piotr Dimitrov, directorul adjunct al Departamentului Tehnologii Informaţionale care ocupase anterior timp de aproape şase ani postul de şef al Direcţiei Pază de Stat a Ministerului de Interne. Acesta a fost răpit din faţa casei sale de la intersecţia străzilor Bucureşti cu Mihai Eminescu, locuind în acelaşi bloc cu fostul deputat comunist Vadim Mişin cu care avea afaceri comune cu tutun şi băuturi alcoolice. De atunci, în lipsa unor informaţii oficiale, se fac tot felul de speculaţii, iar unele surse susţin chiar că, între timp, au dispărut anumite probe din dosar. Potrivit unor versiuni, Dimitrov ar fi fost ucis nu numai pentru afacerile cu tutun, dar cazul ar fi fost legat şi de o sumă mare de bani care ar fi venit din Federaţia Rusă pentru susţinerea comuniştilor în campania electorală din 2001, bani care trebuiau întorşi.

Tutunul care i-a legat

Presa a scris de-a lungul timpului despre afacerile comune cu tutun ale lui Dimitrov, Mişin şi alt fost deputat comunist Petru Şoşev. După preluarea guvernării de către comunişti în 2001, lupta pentru împărţirea sferelor de influenţă a fost destul de strânsă, iar unii „concurenţi” au dispărut din schemă fie prin lichidarea lor fizică, fie prin anumite constrângeri în urma cărora au renunţat „benevol” la afaceri. Multe dintre acestea au ajuns în proprietatea familiei prezidenţiale şi a partenerilor acesteia. Şi autoritatea criminală Grigore Karamalak declara acum şapte ani într-un interviu la Moscova că ar fi finanţat comuniştii înainte de campania electorală din 2001 şi că s-ar fi înţeles cu Voronin „să-i primească în calitate de acţionari ai firmelor sale pe membrii PCRM Piotr Şoşev, Piotr Dimitrov şi Vadim Mişin”. Ulterior, aceştia ar fost siliţi să renunţe la afacerile cu tutun şi băuturi alcoolice în favoarea rudelor preşedintelui Voronin. „Piotr Dimitrov a fost răpit şi exterminat, Piotr Şoşev a fost arestat şi ţinut o lună în izolator, unde s-a dezis de acţiunile sale în favoarea lui Oleg Voronin. Iar Vadim Mişin pur şi simplu a fost speriat”, spunea Karamalak în 2005.

Mişin ştie!

Mişin, vădit deranjat de întrebările noastre, a început prin a ne spune că nu vede sensul reîntoarcerii la acest subiect, mai ales că „nu vom descoperi America”. Doar dacă vrem să provocăm durere familiei care, zice el, „ştie că este ucis, ştie cine l-a ucis”. Potrivit lui Mişin, Piotr Dimitrov a fost omorât de membri ai grupării criminale „Iujnaia”, dar killerii tot sunt morţi după ce au fost ucişi în cadrul unor reglări de conturi banditeşti. „MAI a închis cazul şi a făcut corect”, zice Mişin. Cât despre cadavrul lui Dimitrov care nu a apărut nici până astăzi, Mişin spune că acesta „a fost îngropat în sud, pe poligonul din Bolgrad (Ucraina – n.r.)”, dar nu ştie de ce oamenii legii nu l-au găsit. „Nu a avut Voronin nicio treabă cu asta sau, cel puţin, eu nu cunosc. Da, noi am lucrat cu Dimitrov împreună”, mai spune Mişin.

„Legătură directă” cu omorul lui Sarî

Teoria fostului comunist pare a fi împărtăşită şi de procurorul Bratunov care susţine că acest caz are „legătură directă” şi cu omorul altui om de afaceri Piotr Sarî, în iulie 2003. Acesta a fost împuşcat în faţa casei sale de pe strada Paris din capitală de către doi killeri deghizaţi în femei. În acest caz, procurorii au stabilit că membri ai grupării criminale „Iujnaia” au fost implicaţi în asasinat şi aceştia îşi ispăşesc deja pedepsele în închisoare. Imediat după această tragedie, familia lui Sarî l-a acuzat public pe deputatul comunist Vasile Iov de implicare în acest caz. „Familia mea crede că nu a venit încă timpul să vorbim despre asta”, ne-a spus Eugen Sarî, fiul lui Piotr Sarî.

MAI îl contrazice pe fostul comunist

Gheorghe Malic de la MAI îl contrazice, însă, pe Mişin, afirmând că dosarul nu a fost închis, ci „suspendat la solicitarea procurorului. Nu a fost descoperit cadavrul, nu a fost descoperită crima”. Deşi Malic era în aceeaşi funcţie şi în 2003, când acest dosar a ajuns la MAI, după ce fusese documentat de către procurorii Ion Vâzdoagă şi Petru Bobu, ulterior înlăturaţi din sistem, responsabilul de la MAI zice că nu cunoaşte detalii şi nici nu ştie dacă „ancheta a stabilit legături ale politicienilor de atunci cu acest caz”.

„Mă bucur că Mişin a rămas în viaţă”

Acum doi ani, Valeriu Pasat, fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), declara într-o emisiune la PRO TV că Vladimir Voronin obliga structura pe care o conducea să colecteze materiale compromiţătoare despre tovarăşii săi din Partidul Comuniştilor, inclusiv despre Piotr Dimitrov, Vadim Mişin, Vladimir Ţurcan, Ala Popescu. Pasat spunea că Voronin a primit materiale video şi audio care confirmau implicarea lui Dimitrov în acţiuni de contrabandă cu tutun. „Din fraza rostită de Voronin, am înţeles că Dimitrov va avea de suferit. După puţin timp, acesta a dispărut. Mă bucur că Mişin a rămas în viaţă. Dacă Voronin ar fi dorit să elucideze cazul dispariţiei lui Dimitrov, ar fi făcut-o”, era de părere fostul director SIS.
„Voronin a avut intenţia de a se debarasa de toţi cei care au ştiut prea multe despre el şi de cei care au finanţat venirea lui la putere”, a mai spus în acea emisiune Pasat. Solicitat de JURNAL să detalieze acest subiect, Valeriu Pasat ne-a declarat că aşteaptă timpul potrivit ca să mai facă anumite dezvăluiri.
Raisa LOZINSCHI-HADEI

Vizualizări: 661

Comentează