Cum să găteşti orezul perfect

Cum să găteşti orezul perfect

Orezul e un ingredient nepretuit in camara ta – rezista mult timp si e baza unor feluri clasice: pilaf, rizoto, budinca, sarmalute, salate.  Recomandarile noastre te vor ajuta sa nu dai gres la gatirea celui mai gustos orez!

Care e diferenta?

OREZ CU BOB LUNG
Are bobul lung si subtire, iar la fierbere boabele se separa. Exista variantele:

BASMATI – folosit mai ales in prepararea felurilor indiene (biryani, kedgeree) si a pilafurilor. Are o aroma puternica.
JASMINE – folosit mai ales in bucataria thailandeza, are o aroma usor florala.
AMERICAN – folosit pe scara larga, dar oarecum inferior tipului basmati.

OREZ CU BOB MEDIU
Bobul e putin mai scurt decat la variata bobului lung; folosit in general la prepararea salatelor. Exista variantele:

OREZ PAELLA – amidonul continut de acest tip de orez ii da o consistenta cremoasa specifica.
OREZ ITALIAN ARBORIO – e cel mai potrivit la prepararea unui rizoto cremos, datorita amidonului care ramane nefiert in interiorul bobului si care face ca orezul sa nu se inmoaie complet.

OREZ CU BOB SCURT
Are cel mai mare continut de amidon si devine lipicios o data fiert. Folosit mai ales in Asia datorita acestei proprietati care il face mai usor de mancat cu betisoarele. Variante:

OREZ ITALIAN CARNOROLI – similar cu varianta Arborio, dar cu bobul mai scurt; merge la rizoto.
OREZ PENTRU BUDINCA – bobul rotund este perfect pentru budincile coapte indelung la cuptor.

Te-ai saturat de orezul care se tot lipeste? Tine cont de aceste recomandari si orezul o sa iasa pufos, nelipicios.

1. Inmoaie sau spala orezul inainte de a-l fierbe. Orezul cu bobul lung se clateste in jet de apa rece, pana cand apa iese curata, fara amidon in exces. Acesta face ca orezul fiert sa se lipeasca.

2. Fierbe-l in multa apa care fierbe la foc mic. Nu-l fierbe la foc mare pentru ca se vor sparge boabele; nu invarti in orezul cu bob lung, ca sa nu se zdrobeasca boabele, eliberand astfel amidonul care face orezul lipicios.

3. La final lasa-l sa infuzeze. Cand orezul e aproape fiert, ia-l de pe foc, scurge-l bine si pune-l inapoi in oala, acopera-l cu capac si lasa-l 2-3 min sa fiarba in abur propriu, scrie avantaje.ro.

E bine de stiut…
✔ Cel mai bun orez pentru rizoto este cel cu bobul mediu – variantele italiene Arborio sau Carnaroli.
✔ La finalul fierberii, consistenta boabelor de orez trebuie sa fie al dente – la fel ca la paste – adica nu sunt complet fierte.
✔ Orezul petru rizoto isi mareste volumul de 4-5 ori, asa poti sa calculezi cam de cata supa concentrata ai nevoie.
✔ E mai usor sa gatesti rizoto in cantitati mai mici, pentru ca ai mult de invartit la el. Cantitatea ideala e pentru sase persoane.
✔ Cu cat orezul e mai bine inmuiat, cu atat mai scurt va fi timpul de fierbere.
✔ Pentru a masura corect orezul, foloseste o cana de masurat; o portie de orez e de cca 65 ml.
✔ Pentru budinci, foloseste doar orez cu bobul scurt, acesta da o consistenta cremoasa specifica.

Foto: sanatate-pro.ro

Vizualizări: 503

Comentează