Epavă din Evul Mediu, descoperită în Dunăre. Arheologilor nu le-a venit să creadă

Epavă din Evul Mediu, descoperită în Dunăre. Arheologilor nu le-a venit să creadă

Arheologii maghiari au descoperit în Dunăre o navă intactă, despre care cred că s-a scufundat în fluviu în timpul Evului Mediu.

Epava este îngropată în nămol şi pietriş în apropiere de Tahitótfalu, la 30 de kilometri nord de Budapesta, scrie descopera.ro.

Epava, de 12 metri lungime şi 3 lăţime, este o raritate printre vasele din Europa. “În toată Europa au fost găsite doar câteva nave de acest tip”, a explicat Attila J. Tóth, reprezentantul oficialităţilor maghiare, pentru Discovery News.

Cel mai probabil, nava s-a scufundat în urma unui accident. „Navigaţia pe râu era foarte periculoasă. Navele cu încărcături comerciale ce navigau în aval se deplasau cu ajutorul vâslelor şi a cârmei, fiind foarte dificil de efectuat manevre. De aceea, adeseori aveau loc accidente”, a explicat Tóth.

Cel mai mare râu al Europei centrale, Dunărea, juca un rol foarte important pentru Ungaria în Evul Mediu, făcând legătura cu Imperiul German spre vest şi cu Imperiul Bizantin spre sud, fiind un canal navigabil cu însemnătate comercială şi militară.
Sursa: libertatea.ro
Foto: libertatea.ro

Vizualizări: 462

Comentează