Diferenţele dintre moldoveni şi englezi văzute prin ochii unei tinere moldovence aflată la studii în Marea Britanie

Diferenţele dintre moldoveni şi englezi văzute prin ochii unei tinere moldovence aflată la studii în Marea Britanie

Diana Coialnîc este o tânără moldoveancă ce a visat mereu să studieze la una din universităţile de top din lume. Visul ei s-a realizat şi acum speră că peste câţiva ani va putea să implementeze ceea ce a deprins în ţara ei natală.

Diana Coialnîc aparţine categoriei de oameni care nu împart lucrurile în alb şi negru. Îi place să descopere lucrurile frumoase, atât în Marea Britanie, cât şi în Moldova. Marea Britanie este locul care îi oferă şansa de a-şi îndeplini visul din copilărie – să studieze la una dintre universităţile de top din lume. Pe când Moldova este Patria sa, cu oameni şi locuri dragi, cum spune Diana, or, acestea îi lipsesc în Marea Britanie şi o fac să revină acasă de câte ori are ocazia, scrie stirilocale.md.

„Aşteptam cu nerăbdare plecarea mea în Marea Britanie. Visătoare şi naivă cum eram, îmi părea că acolo va fi ca în poveste, dar realitatea s-a dovedit a fi mult mai dură. Nu m-a aşteptat nimeni cu braţele deschise. Trebuia să fiu întâmpinată la aeroport de către reprezentanţii universităţii, dar posibil din cauza unor neînţelegeri, la aeroport nu era nimeni! Asta a fost prima mea ciocnire cu realitatea. Abia împlinisem 19 ani, aveam o valiză mai mare decât mine şi nu ştiam încotro s-o apuc. M-am descurcat, însă, şi a fost o lecţie de viaţă pentru mine”, spune Diana Coialn.

Moldovenii ar trebui să înveţe de la englezi să aibă o atitudine mai pozitivă, în primul rând, faţă de ei înşişi, spune tânăra moldoveancă, să trăiască cu pace în suflet, să fie mai respectuoşi cu semenii lor şi să investească mai mult în studii. „Ar fi bine ca unii să îşi schimbe valorile şi priorităţile în viaţă. Să investească în educaţia copiilor, în loc să le ofere bunuri materiale. Fără îndoială, ar trebui să ne inspirăm de la europeni, să ne iubim mai mult ţara, limba, identitatea şi tradiţiile. Fără trecut nu există viitor”, susţine moldoveanca ce învaţă în Marea Britanie.

Fiind întrebată ce observă în primul rând când revine acasă, Diana Coialnîc a remarcat că încă din momentul îmbarcării spre Chişinău, îi atrag atenţia oamenii crispaţi, trişti, cu privirea stinsă. „Singura mea explicaţie pentru acest „fenomen” este că oamenii noştri sunt copleşiţi de grijile cotidiene. Această situaţie mă întristează, mai ales acum, când văd că se poate trăi altfel, exemplul cel mai elocvent pentru mine fiind Marea Britanie”, a spus tânăra.

Diana Coialnîc spune că este persoană realistă şi îşi dă seama că schimbările într-un stat nu se pot produce într-o perioadă scurtă de timp. „Marea Britanie şi-a obţinut independenţa mult mai devreme decât Republica Moldova care este un stat tânăr. Îmi doresc foarte mult ca semenii mei şi generaţiile care urmează să se implice mai mult în prosperarea ţării. Moldovenii au un obicei care mă supăra, cel de a se victimiza. Aş vrea ca oamenii să fie mai optimişti şi să aibă dorinţa de a schimba ceva în viaţă. Avem toate şansele să ajungem un popor prosper”, susţine tânăra.

Diana spune că în presa străină se scrie puţin despre Republica Moldova, dar se scrie şi este bucuroasă, când se scrie de bine. Potrivit ei, recent, din presa străină, a aflat despre un tânăr din Moldova, care se numeşte Grig Cuciuc şi studiază muzica la unele dintre cele mai prestigioase şcoli din lume: Whitgift şi Royal College of Music din Londra. Tânăra susţine că este primul şi singurul, deocamdată, moldovean care a fost admis la aceste instituţii.

„Nu este o noutate pentru nimeni că învăţământul în Marea Britanie este considerat de top în toată lumea, din acest motiv am şi ales Anglia pentru a-mi face studiile. Sistemul educaţional britanic este mai bun prin faptul că acei tineri care planifică să se înroleze la o universitate în viitorul apropiat, au şansa de a începe specializarea în domeniul care le place, încă de pe băncile şcolii”, a comunicat Diana Coialnîc.

Spre exemplu, spune ea, în clasa a 11-a şi a 12-a (A-levels în MB), îşi pot alege obiecte ca economia, marketing, politică, astfel încât atunci când vine momentul de a lua o decizie finală cu referire la facultate, le este mult mai uşor să se decidă ce vor să facă. Asta înseamnă să faci 3-4 ani de ceea ce îţi place, după care devii un specialist entuziasmat, iar, ulterior, parte a unei societăţi inteligente.

„În universităţile britanice, majoritatea cursurilor sunt predate de către profesori din toată lumea, cu mulţi ani de experienţă. Unii din ei activează până în prezent în domeniul pe care îl predau, aşa că ştiu să ne explice bine cum funcţionează lucrurile în viaţa reală. Profesorii tratează studenţii cu mult respect, indiferent din ce ţară vin, cu atitudine pozitivă, sinceră, de la egal la egal. Nu suntem dădăciţi deloc şi, sinceră să fiu, chiar mi-a fost greu să mă obişnuiesc cu acest lucru, fiindcă este atât de diferit de ceea ce am avut la liceul de acasă, unde profesorii ne aminteau întotdeauna ce avem de făcut”, a spus tânăra.

Cât ţine de studenţi, ea a menţionat că aceştia sunt diferiţi, ca şi peste tot. Unii învaţă conştiincios, alţii îşi doresc doar o notă de trecere, însă atunci când absolvenţii sunt în căutarea unui post de muncă, angajatorii observă cu uşurinţă cine a depus efort în anii de studenţie şi cine nu. „Respectiv, vă daţi seama în favoarea cui sunt posturile de lucru şi dacă merită sau nu să înveţi. Am observat că moldovenii care învaţă în Marea Britanie sunt foarte muncitori şi se deosebesc de englezi prin faptul că sunt cu mult mai descurcăreţi şi prind destul de repede. Trăind printre străini, studenţii moldoveni dau dovadă de maturitate şi gândire raţionala. Sigur că la început este greu, mă refer, în primul rând, la bariera culturală, mediul străin. Însă, odată ce au prins firul, totul devine mai simplu”, a menţionat Diana.

În septembrie ea revine la studii şi va face ultimul an la Universitatea din Manchester, Facultatea de Economie şi Business. După absolvire, planifică să rămân în Marea Britanie încă pentru câţiva ani, pentru a face studiile de masterat şi a lucra puţin, ca să acumuleze experienţă. „Însă după aceasta îmi doresc să revin în Moldova şi să implementez acasă toate cunoştinţele obţinute. În ţara noastră, practic, lipseşte pătura socială de mijloc. Contrastul condiţiilor de trai al moldovenilor este izbitor, peste 70% din populaţie fiind oameni săraci, 2-3% de elită şi doar 15% sunt clasa de mijloc, care este prea puţin. În mod normal, clasa de mijloc ar trebui să fie cea mai numeroasă”, este convinsă Diana Coialnîc.

Absolvenţii din Marea Britanie sunt nevoiţi să îşi găsească singuri un post de muncă, spune tânăra, universitatea nu îi ajută în niciun fel, însă multe companii oferă contracte de muncă pe un termen scurt, de un an-doi, pentru tinerii absolvenţi. „În caz că ei demonstrează că lucrează calitativ, sunt responsabili şi fac faţă cerinţelor angajatorului, contractul poate fi prelungit. Astfel de contracte sunt foarte greu de obţinut, atât pentru englezi, cât şi pentru străini, mai ales pe acest timp de criză economică”, a precizat studenta.

Un străin are şanse mai puţine să obţină un loc de muncă prestigios, însă dacă dă dovadă de capacităţi, poate fi angajat. „Cerinţele de angajare sunt destul de dure. Este nevoie, în primul rând, să absolveşti universitatea cu o medie de cel puţin 60%, ceea ce în Moldova ar însemna o notă între 8 şi 9. Se apreciază experienţa de muncă, activităţile de voluntariat şi extracurriculare. Cunoaşterea limbilor străine este de asemenea un atu pentru proaspeţii absolvenţi. Fiecare angajator este conştient de faptul că aportul de valoare al fiecărui angajat contribuie nemijlocit la profitul companiei”, a comunicat Diana Coialnîc.

Legat de Ziua Independenţei, sărbătorită la 27 august, Diana Coialnîc a declarat că în ajun de sărbătoare are cele mai frumoase gânduri pentru ţară şi îşi doreşte foarte mult ca Republica Moldova să devină cu adevărat un stat european.

„Perspectivele de viitor sunt destul de bune şi consider că fiecare cetăţean are obligaţia să contribuie personal la prosperarea ţării, nu doar să se conformeze deciziilor politicienilor. Pentru mine asta ar însemna ca fiecare cetăţean să contribuie cu ceea ce se pricepe să facă cel mai bine, fie că este un zidar bun, academician, măturător de stradă sau muzician. Este important să fie un membru activ şi responsabil al societăţii”, a spus tânăra.

Potrivit Dianei Coialnîc, în condiţiile actuale cel mai potrivit motto pentru societatea moldovenească ar fi: „Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ea”.

Foto: info-prim.md

Vizualizări: 1622

2 Comentarii

  • Efrosinia
    16 august 2012 | Permalink |

    bravo, Diana esti un exemplu, imi place cum gandesti si care este atitudunea ta, succes!!!
    sa dea Domnul ca fiecare dintre noi sa vada viitorul si sa contribuie la prosperarea lui..

  • FROSICA
    17 august 2012 | Permalink |

    Fără îndoială, ar trebui să ne inspirăm de la europeni, să ne iubim mai mult ţara, limba, identitatea şi tradiţiile. Fără trecut nu există viitor”,
    susţine moldoveanca ce învaţă în Marea Britanie.
    ————————————————
    ADEVARAT:
    NUMAI RE-UNIREA CU PATRIA MAMA ROMANIA
    NE ESTE SALVAREA DE OCUPATIA RUSO-COMUNISTA !

Comentează