Povestea unei familii de moldoveni care şi-a găsit fericirea în Spania

Povestea unei familii de moldoveni care şi-a găsit fericirea în Spania

Oxana şi Dumitru Filipov sunt o familie din satul Chetrosu, raionul Anenii Noi, dar care locuiesc în Spania de aproape doi ani şi, deocamdată, nu planifică să se întoarcă în Republica Moldova. Deşi ambii soţi sunt cu studii superioare, Oxana – inginer tehnolog în construcţii, Dumitru – jurist şi au încercat să se stabilească la ei acasă, incertitudinea în ziua de mâine, i-a determinat să plece. Totuşi, mai speră că ceva o să se schimbe, scrie stirilocale.md.

După ce a absolvit facultatea de drept, Dumitru s-a angajat în calitate de jurist. A muncit la un birou notarial, apoi la o bancă. Veniturile nu-i permiteau să-şi asigure un trai decent, mai ales atunci când a apărut şi un copil. Bărbatul spune că la noi în ţară reuşeşte să-şi facă o carieră strălucită cel care cât de cât are o susţinere materială, dar şi anumite relaţii. În rest, pentru a te realiza, e nevoie de ani în şir. Bărbatul a declarat că la toate locurile sale de muncă era apreciat, dar, totuşi nu exista o posibilitate să crească. Potrivit lui, în ţara noastră există un plafon care te stopează şi pe care nu ai cum să-l depăşeşti. Majoritatea afacerilor mari aparţin celor de la conducere.

Acum 5 ani a decis să plece în Spania. Dumitru povesteşte că i-a fost greu când a plecat şi anume pe motiv că soţia şi fiica au rămas în Moldova. În Spania s-a acomodat într-o perioadă scurtă. Fratele său mai mare deja dezvolta acolo o afacere. Este vorba de o companie care se ocupă de instalarea sistemelor de securitate, sisteme de evacuare a fumului, antiincendiu, acustice etc. Pe piaţa spaniolă sunt doar 4 întreprinderi de acest gen. Sunt reprezentanţii oficiali ai unei companii mari din Rusia şi distribuie sisteme de securitatea în toată Spania.

În prezent, sunt toţi trei fraţi acolo şi toţi trei sunt implicaţi în această afacere. „Eu mă simt mai realizat acolo decât aici. Avem afacerea noastră. Ce muncesc tot e pentru mine. Uneori tânjesc după acele vremuri, când era la costum, o cafea de dimineaţă, dar …”, a spus Dumitru.

Oxana povesteşte că, după ce a absolvit, a lucrat ca inginer tehnolog în construcţii la o întreprindere, cam 5 ani. A decis să meargă după soţ. De aproape doi ani a plecat împreuna cu fiica în Spania. Femeia spune că speră la un viitor mai bun decât cel pe care îl poate avea în Republica Moldova.

Acolo locuiesc ca şi în Moldova într-un sătuc, dar diferenţa e ca între cer şi pământ, spun soţii. În aceşti doi ani, fetiţa a frecventat şcoala infantilă, ceea ce la noi se numeşte grădiniţă, iar anul acesta urmează să meargă la şcoala primară, în clasa întâi. Femeia se arată foarte mulţumită de atitudinea spaniolilor faţă de ei. Îi descrie ca pe un popor foarte primitor. Fetiţa lor s-a încadrat perfect în instituţia de învăţământ, are rezultate foarte bune şi nici elevii, nici profesorii nu fac absolut nicio diferenţă. Oxana povesteşte că a rămas entuziasmată de posibilităţile care sunt acolo pentru copii, chiar dacă stau la sat.

„Calitatea serviciilor educaţionale, medicale nici nu se compară cu cele din Republica Moldova. Există posibilitatea ca copilul să se ocupe cu orice – dans, sport, gimnastică, bazin, concerte, desene animate, o mulţime de ocupaţii şi nici nu trebuie să mergi în oraş. Toate activităţile extracurriculare sunt pe loc, nu trebuie să parcurgi distanţe ca să-ţi duci copilul”, apune femeia.

Oxana a spus că deşi aici în Moldova locuiau la 20 de kilometri de Chişinău, nici vorbă de activităţi pentru copii. „Aici elementar un parc nu este. Noi am plecat la o vârstă la care copilul uită repede şi, fiind acolo, fetiţa mă întreabă dacă în Chetrosu este parc. Şi eu nu am ce să-i spun. De cnd suntem aici în vacanţă, copilul mă întreabă, unde putem merge să ne plimbăm, nemaivorbind de alte activităţi. Ei nu au cu ce să se ocupe aici, în afara grădiniţei şi a lecţiilor”, spune Oxana.

Soţii spun că mentalitatea spaniolilor este una diferită de cea a moldovenilor. Aici oamenii nu sunt apreciaţi după standardele moldoveneşti – cu ce eşti îmbrăcat, ce maşină ai şi unde locuieşti. Oamenii sunt foarte simpli, dar investesc foarte mult în alte plăceri, de exemplu, cum ar fi călătoriile, vacanţele. „Oamenii ştiu să se odihnească, de sărbători merg în local, dar la noi dă să fac masa mai mare ca la cumetrii”, a mai spus Oxana.

Dumitru spune că este decepţionat în politicieni, în guvernanţi şi în general în situaţia politică din ţară, economică, socială. „Lucrurile nu că stagnează, dar degradează. După natura mea, sunt patriot şi chiar şi naţionalist. Îmi iubesc ţara, dar nu văd pentru Republica Moldova un viitor, chiar şi fiind un stat independent”, a spus Dumitru.

Bărbatul susţine că independenţa e un lux pe care Republica Moldova nu-l poate să şi-l permită, pentru că, oricum, situaţia economică o impune să fie pe lângă o ţară sau alta. Integrarea în Uniunea Europeană ar fi o şansă. „Europa întotdeauna a fost etalonul bunăstării şi a democraţiei, dar nu neg că e posibil de a avea relaţii bune şi cu Rusia. Până la urmă, ambele părţi au un interes pentru această bucăţică de pământ”, a mai spus Dumitru.

Soţii spun că deşi sunt stabiliţi acolo, în fiecare seară urmăresc ştirile din Republica Moldova, pentru că sunt curioşi cum decurg lucrurile, dar, totodată sunt în aşteptarea unor schimbări. „Eu când vin în Moldova, inspir acest aer şi mă simt acasă. Cât de rău ar fi, eu îmi iubesc ţara, dar să mă întorc nu aş vrea şi din moment ce au venit şi soţia şi fiica în Spania, aş vrea să rămân acolo”, a spus Dumitru.

Foto: info-prim.md

Vizualizări: 1757

One Comment

  • FRONTUL RE-UNIRII
    11 august 2012 | Permalink |

    UN NOU MARS -MUZICAL- AL UNIONISTILOR IN CODRII ORHEIULUI:
    ————————————————————————————————-
    PRESEDINTELE TIMOFTE EST RUGAT SA CEARA INTERVENTIA TRUPELOR NATO
    CA SA APERE CETATENII EST-MOLDOVENI
    DE TEROSRITII SI BANDITII RUSO-COMUNISTI CRIMINALI SI PERICULOSI IN TIMPUL
    MANIFESTARILOR PASNICE, DEMOCRATE SI EUROPENE ALE EST-MOLDOVEVNILOR !
    ——————————————————————–
    FESTIVAL DE MUZICA etno-folclor :
    “GUSTAR “- editia 3
    25-26 August 2012
    ————————————————————–
    Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi
    http://www.gustar.md
    in partenariat cu Ambasada Suediei la Chisinau
    ——————————————————————————
    deviza anului 2012:
    TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE !
    —————————————————————————–
    * Excursii organizate în rezervație;
    * Bucate tradiționale;
    * Târg de artizanat;
    * Camping in zona festivalului;
    * Muzică în stil etno din Carpați, Pirinei, Alpi și Balcani, cu trompetele de aur din Serbia.
    —————————————————————————————-
    invitati festivalului:
    - trupa “Toques do Caramulo” din Portugalia
    - grupul ” Bojan Ristic Brass Band” din Serbia
    - instrumentalista Maria Poniatowska din Polonia
    - cântaretul Mario Incudine din Italia
    - trupa “OM’ din România
    - trupa “TRIGON “din Moldova de Est
    - muzicianul Marcel Ștefăneț si Proiectul sau din Moldova de Est
    ————————————————————————————
    VIDEO promotional: www youtube com
    Gustar – Ethno Music Festival
    http://www.youtube.com/watch?v=Ztuh27nBces
    ———————————————————————–
    INFO:
    —————
    “OM” este o trupă etno-fusion caritabilă din CLUJ-NAPOCA. Etno-fusion este stilul
    pe care îl abordăm iar proiectul caritabil este legat de stilul de viață pe care îl promovăm.

    Muzica noastră îmbină armonios genuri contemporane cu influențe etnice din toată lumea. Astfel, publicul călătorește de la un continent la altul trecând prin culturi celtice, africane, amero-indiene, latino și orientale, acestea îmbinând de asemenea și aroma specificului românesc și balcanic.

    Fondurile obținute din concerte sau din vânzarea de CD-uri sunt folosite pentru a sprijini și organiza programe și evenimente dedicate orfelinatelor, caselor de bătrâni,
    copiilor cu dizabilități, etc.

    De ce “OM”?
    ————————-
    Unii oameni se întreabă de unde vine numele pe care l-am ales.
    De aceea am decis să dezvăluim ”secretul” în cele ce urmează.

    “OM” este o trupă românească ce cântă în sanscrită. Numele reflectă întocmai aceste caracteristici, deoarece “OM” are un înțeles profund în ambele limbi. Alegerea noastră nu a fost întâmplătoare, ea subliniază mesajul pe care îl promovăm și anume faptul că a fi “OM” înseamnă mai mult decât a respira, a mânca, a dormi și a munci.
    Înseamnă a fi creativ, a fi darnic, a fi atent la ceea ce te înconjoară, înseamnă a căuta sensul acestei lumi și al tău, înseamnă a fi… “OM” cu-adevărat. Împreună cu sunetul inedit al trupei, proiectul caritabil început de noi este o încercare de a reaminti publicului faptul că arta poate fi un mijloc atractiv de a vedea dincolo de nevoile noastre, de a avea un scop care nu se limitează și nu ne limitează la pronumele personal EU.

    Pe de altă parte, în sanscrită, “OM” reprezintă sunetul care se aude etern pretutindeni, fiind cunoscut ca prima vibrație sonoră care s-a răspândit în univers. Trupa “OM” traduce acest concept în muzica originală pe care o compune, având astfel ca graniță doar infinitul.
    Sunetul este în tot ceea ce ne înconjoară, creând atmosfera din noi și din afara noastră,
    lumea toată mișcându-se în ritmul acestuia. Ascultă-l și descoperă-i secretele!
    http://om-band.com
    —————————————————
    N.B.
    VIDEO www youtube com
    Ascultati aici o voce catre cer in cinstea Martirilor Nostri Patrioti Asasinati:

    Basarabeanca Aurica Dicusar “Evenimente din 7 aprilie” (Strigat)
    http://www.youtube.com/watch?v=JEjrYe36gjo

Comentează