Fotograful fenomenal! GALERIE FOTO

Vânătorul de fenomene naturale ţinteşte spre gheţarii din Groenlanda


S-a îndrăgostit de ea la prima vedere. Şi pentru că este greu să descrie în cuvinte ce simte pentru ea, a hotărât să înveşnicească această pasiune printr-un click la aparatul de fotografiat. Soţia sa este uneori geloasă. Adesea Iurie pleacă în toiul nopţii, dornic de a o mai vedea încă o dată pe ea – Aurora Boreală. Este o dragoste la înălţime admirată de mii de cititorii ai revistelor din toată lumea pe paginile cărora sunt publicate pozele semnate de Iurie Belegurschi, un fotograf basarabean originar din Orhei, stabilit în Islanda, care a fost botezat de presa internaţională „vânătorul de aurore”, mai nou – primul fotograf care a coborât în inima unui vulcan.


Deşi îi era foarte frică, a făcut-o şi pe asta, a coborât la 120 m, pe un lift improvizat, pentru a vedea cum arată un vulcan din interior. „Este pentru prima dată în istorie”, spune mândru fotograful. „În vulcan te simţi foarte mic, dimensiunile lui sunt enorme, iar pereţii sunt coloraţi în nuanţe nemaivăzute de mine la suprafaţă”, îşi aminteşte Iurie. În scurt timp, pozele din inima vulcanului islandez purtând semnătura lui Iurie Belegurschi au făcut înconjurul lumii. „Daily Mail”, „Daily Mirror”, „The Telegraph” – sunt doar câteva reviste britanice în care au fost publicate pozele realizate de primul fotograf care a trăit clipe de neuitat în interiorul unui vulcan. „Ce am simţit când am ieşit la suprafaţă? Hmm! Că vreau să mai cobor o dată!”, ne mărturiseşte Iurie.

Talent moştenit de la un unchi

Oriunde ar merge, fotograful spune că nu ezită să scoată din geantă tricolorul pentru a face, pe fundalul unor peisaje naturale ce îţi taie respiraţia, o poză cu drapelul în mână. „Mă identific ca român basarabean şi mă mândresc cu ţara mea de baştină”, a menţionat Iurie. S-a născut şi a copilărit la Orhei. Dragostea pentru fotografie a moştenit-o de la un unchi de-al său. „A fost un fotograf amator şi avea un aparat sovietic de fotografiat, FED. Petreceam serile urmărind cum developează pozele de pe pelicula alb-negru. Câteodată îmi dădea aparatul la şcoală şi eu îmi fotografiam colegii”, îşi aminteşte Belegurschi.

Părinţii nu au rămas indiferenţi faţă de pasiunea fiului şi i-au făcut cadou un aparat de fotografiat. „Eu am început să fotografiez de când sunt în Islanda. O! Aceste aurore boreale! E un fenomen de care m-am îndrăgostit de la prima vedere!”, exclamă fotograful. În Islanda a ajuns printr-un program de voluntariat. Absolvent al Facultăţii de Economie din Craiova, Iurie a ajuns pe băncile facultăţii de limbi străine a Universităţii de stat din Islanda. „Am studiat limba. Islandeza este una din cele mai dificile limbi. Primul an a fost cam greu. E o ţară cu totul diferită de tot ce am văzut până acum. Vara, e luminos aproape 24 de ore, iar iarna, ziua e doar câteva ore. Şi să nu uităm că populaţia Islandei numără doar 300 de mii de locuitori şi e cam greu să te obişnuieşti dacă eşti deprins cu aglomeraţia oraşelor mari. În rest, îmi plac foarte mult peisajele de aici şi mereu când am o zi liberă călătoresc prin ţară”, ne relatează fotograful.

Prima expoziţie… bineînţeles acasă

Într-una din promenadele de acest gen, Iurie şi-a întâlnit viitoarea soţie. Şi ea originară din Moldova, astăzi îi este alături şi îl susţine pe fotograful explorator în toate pornirile sale, cu mici excepţii. „Nu prea e bucuroasă când petrec nopţi în şir în aşteptarea aurorelor”, recunoaşte Belegurschi.

Nu are un fotograf preferat şi nici măcar un profesor care să-l înveţe arta fotografiei. A păşit de unul singur pe locurile unde puţini au fost şi a fotografiat fenomene pe care puţini le-au văzut, asta îl şi face să se evidenţieze de miile de fotografi profesionişti, iar pozele lui să fie solicitate de mai multe agenţii de ştiri internaţionale. „Nu mă ghidez de activitatea altor fotografi, altfel rişti, la un moment dat, să începi a copia”, constată fotograful.

Are în palmares sute de poze excepţionale şi planifică să le expună. „Prima expoziţie va fi acasă, în R. Moldova”, spune Iurie Belegurschi. A fotografiat cascade, aurore boreale, inima vulcanului… Ce urmează? „Gheţarii din Groenlanda. În septembrie, plec într-un tur fotografic în Groenlanda. De mult visez să ajung acolo. Iar în viitorul apropiat aş vrea să vizitez câteva ţări din Africa”, îşi fixează itinerarul fotograful Iurie Belegurschi. Înarmat cu aparatul Canon 5D Mark III, fotograful porneşte la vânătoarea de fenomene naturale.

La vânătoare de aurore: „Îmi vine să strig ca nebunul de bucurie”


„Iarna, aştept cu nerăbdare să vină seara şi să plec la vânătoare de aurore. Aproape toate nopţile le petrec în mijlocul naturii şi aştept aurorele. Câteodată aştept şi 5-6 ore şi nu mai apare nimic, alte dăţi, poţi vedea Aurore şi opt ore încontinuu, totul depinde de exploziile solare. Ce simt? Nu ştiu cum să vă explic. Când văd ce nebunie se petrece pe cer, îmi vine să strig ca nebunul de bucurie. Fiecare om, dacă are ocazia, ar trebui să vadă şi să simtă asta măcar o dată în viaţă… Savanţii fac prognoze că, iarna asta, aurorele vor fi cele mai active din ultimii 50 de ani”, menţionează fotograful Iurie Belegurschi.

Jurnal de Chişinău

foto: Iurie Belegurschi

Vizualizări: 1256

Comentează