Ion Suruceanu: „Tinerii fug din ţară, iar pensionarii, vai de capul lor, sărmanii, ce vremuri au ajuns să trăiască…”

Ion Suruceanu: „Tinerii fug din ţară, iar pensionarii, vai de capul lor, sărmanii, ce vremuri au ajuns să trăiască…”

Săptămâna trecută, în familia lui Ion Suruceanu a fost mare sărbătoare. Pe 9 septembrie, „Celentano de Moldova” a împlinit vârsta de 66 de ani, iar cu acest prilej i-am solicitat un interviu. Dacă până acum spunea că nu are n-are de ce se plânge, de data aceasta ne-a mărturisit că-i este frică pentru viitorul nepoţilor săi, de aceea nu poate rămâne indiferent faţă de protestele care au loc în R. Moldova. Mai mult decât atât, artistul este solidar cu mulţimea din Piaţa Marii Adunări Naţionale, căci, consideră el, „cei de la guvernare nu sunt buricul pământului, iar schimbarea este inevitabilă”.

Anul acesta, Ion Suruceanu a ales să-şi petreacă ziua de naştere acasă, la un grătar, alături de soţie, copii, nepoţi, frate, cumnată şi fini. Într-o zi atât de importantă pentru el, maestrul a primit sute de apeluri şi mesaje de felicitare de la prieteni şi admiratori. Nelipsit a fost şi tradiţionalul „La mulţi ani!” din partea primului preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, de care-l leagă o prietenie de peste 20 de ani şi o pasiune comună – pescuitul. Ion Suruceanu ne spune că tovarăşul său regretă nespus faptul că de şase ani nu mai sunt vecini, însă aceasta nu-i împiedică să prietenească şi să-şi fie alături unul altuia la orice eveniment frumos ce are loc în familiile lor.

„Ca pasărea-n zbor”

„Ştii câte apeluri am primit de ziua mea? 396! Le-am numărat a doua zi, iar mai târziu, discutând cu soţia, i-am spus în glumă: Nadia, eu mă aşteptam la 400 de apeluri, dar cum preşedintele ţării, prim-ministrul, ministrul Culturii şi preşedintele Parlamentului nu m-au sunat, m-am ales cu doar 396 (n.r. – râde). Sincer, chiar nu am aşteptat să mă felicite nici unul dintre cei enumeraţi mai sus pentru că nu le leagă nimic. Nu fac politică şi nu mai sunt angajat la Filarmonică – astăzi sunt ca pasărea-n zbor. Şi asta mă bucură nespus de mult”, ne-a declarat Ion Suruceanu.
Tortul aniversar l-a ales Valeria, fina de cununie a artistului, iar după ce a suflat în lumânări, omagiatul, care suferă de diabet zaharat, în loc de o felie de tort a gustat din plăcintele cu bostan, mere şi vişine.

Nepoţii, slăbiciunea sa

De 11 ani, Ion Suruceanu are o lege sfântă: în fiecare dimineaţă, de ziua sa, merge la cimitir pentru a duce un buchet de flori la mormântul lui Nicolae Sulac. De şapte ani însă, în loc de un buchet de flori cumpără două, al doilea fiind pentru Mihai Dolgan, cel care acum 47 de ani i-a hotărât soarta în muzică, propunându-i să facă parte din legendara formaţie „Noroc”.
Nepoţii sunt slăbiciunea sa! Cristi e în clasa a VI-a şi e aproape cât bunelul de înalt, iar Ionela a mers în acest an în clasa a II-a. Ambii învaţă bine, făcându-i mândri pe părinţi, iar când merg la bunici e mare nebunie: se bălăcesc în piscină şi-l provoacă pe bunelul să ia participe la ghiduşiile lor.
Nu aveam cum să nu observăm tristeţea din vocea maestrului atunci când vorbea de nepoţi. Ne-a spus că-i este frică pentru viitorul lor aici, în R. Moldova.

„Simplu, nu?”

„La cei 66 de ani chiar nu am niciun regret şi ar fi păcat să mă jeluiesc, însă am un „of”, totuşi. Nu pot fi indiferent faţă de ce se petrece în prezent în ţară. Acum, când am familia pe care mi-am dorit-o, un public frumos, mă tem că nu prea avem viitor. Mă gândesc la copii, la nepoţi şi la ce-i aşteaptă aici, în Moldova… Îmi doresc ca lumea să nu fie nevoită să plece peste hotare pentru a câştiga un salariu decent, ci să poată lucra acasă, iar ţara să-i asigure un viitor prosper.
Atât pe mine, cât şi pe familia mea, ne doare ce se petrecere în PMAN. Toate cerinţele înaintate de protestatari au sorţi de izbândă, ei nu cer imposibilul. Voi face o comparaţie: o echipă de fotbal are un antrenor care-şi asumă angajamentul s-o ducă spre victorie în următorii trei ani, iar dacă nu face cum a promis, îşi dă demisia. Simplu, nu? De ce mai-marii R.Moldova se cred buricul pământului şi îşi închipuie că fără ei nu se poate face nimic în ţara asta? Au dat-o în bară o dată, de două ori, de trei… Dacă văd că nu pot face nimic bun, ar trebui să plece şi să cedeze locul altora! Credeţi că nu avem tineri capabili să realizeze schimbarea? Sunt! Dar mulţi se văd nevoiţi să plece peste hotare. Oamenii vin cu zecile de mii la protest, iar şeful statului zice că-i este teamă că demisia lui ar putea provoca haos. Mie mi-e frică să nu fie invers…
Vai de capul pensionarilor! Sărmanii, ce vremuri au ajuns să trăiască. Mă uit ce se petrece la sat, cum se duc îmbrăcaţi şi încălţaţi copiii la şcoală – se vede cum o duce ţara, e foarte greu…”, ne povesteşte mâhnit artistul.

„Îi voi susţine mereu”

Ion Suruceanu spune că în cei 48 de ani de activitate scenică a fost alături de popor, căruia-i promite că-l va susţine şi pe viitor, indiferent de circumstanţe.
„Da, sunt de partea protestatarilor. Da, îi voi susţine mereu, pentru că în ţara noastră e nevoie de o schimbare. Nu spun cine ar trebui dat afară ori cine ar trebui să vină în loc, dar un lucru e cert – schimbarea e inevitabilă, iar ea trebuie să se producă civilizat, pe cale paşnică, democratic, exact aşa cum se desfăşoară şi protestul în PMAN”, consideră maestrul.
Pe 21 noiembrie Ion Suruceanu va cânta pentru basarabenii din Dublin, iar 22 – pentru cei din Berlin.

Lena NEGRU

One Comment

  • Rarița dela Fântâna Zânelor
    20 septembrie 2015 | Permalink |

    10.
    ACADEMIA CAȚAVENCU ne-melomană-

    Un anumit cântăreț Ivan Surucenski pretins Celentano Bâkovski,
    a cântat în rusește recent împreună cu Vladâka Ocupantă Moscălească Vladimir Kantareanu de KGB
    la nunta teroriștilor Stanski și Șevciuk din Transnistria.
    Re-Amintim că limba română este terorizată la Tiraspol iar alfabetul latin interzis !
    RUȘINE !
    /www moldova org 20 septembrie 2015/
    –––––––––

Comentează