Facturile la apă, recalculate; Cernei critică decizia

Facturile la apă, recalculate; Cernei critică decizia

Legea privind serviciul public de alimentare cu apă şi canalizare este aplicată cu mari încălcări ale drepturilor consumatorilor. Declaraţia a fost făcută de către consilierul municipal Oleg Cernei, în condiţiile în care locuitorii capitalei au primit în ultimele două luni facturi mai mari la consumul de apă.

Cernei a specificat că ÎM „Infocom” a calculat incorect facturile la consumul de apă, întrucât în acestea au fost incluse şi cheltuielile pentru apa menajeră, deşi în noua lege se menţionează doar apa potabilă şi cea tehnologică.

„Dacă în august, suplimentar la facturi a fost repartizată suma de 53 de mii de lei, în octombrie, această cifră a crescut până la 1 milion 314 mii de lei. Mai mult, suma aceasta nu a fost repartizată apartamentelor care au indicat în factură 0 metri cubi. Eu abia ieri am obţinut datele. Informaţia a fost strict securizată”, a declarat Oleg Cernei, citat de jurnal.md

Mai mult, consilierul municipal a menţionat că în conformitate cu noua lege, facturile urmau să fi eliberate de către SA „Apă-Canal Chişinău”, nu de ÎM „Infocom”, aşa cum s-a întâmplat.

„Problema este una majoră. În octombrie, 40 de mii sau 76% dintre consumatori au achitat deja facturile, 1111 au achitat parţial, iar 10 mii nu au achitat nimic. Rog consumatorii să nu achite facturile, iar Procuratura Municipală să se autosesizeze şi să deschidă un dosar penal”, a precizat Oleg Cernei.

Totodată, Cernei a afirmat că astăzi de către primarul interimar al capitalei, Nistor Grozavu, urmează să fie semnată o dispoziţie prin care ÎM „Infocom” este obligată să recalculeze facturile pentru apă în cazul consumatorilor cărora nu le-a fost inclusă diferenţa de volum.

Conform dispoziţiei, aceştia vor achita suplimentar cel mult doi metri cubi de apă potabilă şi apă caldă menajeră pe lună, în cazul diferenţei de volum. Decizia autorităţilor locale a fost calificată drept ilegală de către Oleg Cernei.
Foto: jurnal.md

Comentează