RM, rece la amenințarea Rusiei; Insistă pe retragerea militarilor

RM, rece la amenințarea Rusiei; Insistă pe retragerea militarilor

Republica Moldova ignoră avertismenul Rusiei și continuă să ceară retragerea militarilor din regiunea transnistreană.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a solicitat Moscovei să acţioneze în conformitate cu statutul său de mediator în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, după ce Rusia a acuzat Moldova de acțiuni neprietenoase și a avertizat despre o destabilizare a situației din regiune.

„Republica Moldova insistă pe necesitatea retragerii forţelor militare ruse, inclusiv a stocurilor de muniţii de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale ale Federaţiei Ruse şi prevederile Constituţiei”, se arată într-un comunicat de presă al diplomației de la Chișinău, citat de jurnal.md

Mai mult, autoritățile moldovenești au reiterat importanţa transformării mecanismului actual de menţinere a păcii într-o misiune multinaţională civilă cu mandat internaţional.

„Aceste poziţii sunt binecunoscute şi vor fi promovate, în continuare, de Republica Moldova în cadrul mecanismelor existente de dialog, fiind aduse argumentele politice, juridice şi factologice necesare”, se mai spune în comunicat.

La final, Chișinăul a cerut Moscovei să acționeze în conformitate cu poziţia sa oficială bazată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Precizăm că Ministerul rus de Externe a acuzat Chişinăul de o „campanie de propagandă” care ar urmări retragerea contingentului rus din Transnistria şi modificarea statutului actualei misiuni de menținere a păcii.

Vizualizări: 331

Comentează