Oxentea şi-a deschis uşile pentru turişti // FOTO

Oxentea şi-a deschis uşile pentru turişti // FOTO

Proiectul „Hai la Ţară” iniţiat de Alexei Guţaga, implementat cu susţinerea financiară a Uniunii Europene şi PNUD, devine tot mai popular, atât în rândul sătenilor care cred că au ce le arăta şi povesti turiştilor, cât şi în rândul turiştilor care redescoperă astfel Republica Moldova.

Ana Şura şi soţul său, Dorin, originari din Chişinău, au cumpărat cu câţiva ani în urmă o casă de vacanţă în localitatea Oxentea, pe malul Nistrului. Aici planificau să se refugieze în vacanţe împreună cu copiii. Auzind de proiectul „Hai la ţară”, au decis să se conecteze la reţea şi să încerce să atragă turişti. Căsuţele au fost reparate cu păstrarea specificului gospodăriilor ţărăneşti de odinioară. Casele au fost unse cu lut, la una dintre ele a fost reparat acoperişul de stuf.

aCele două camere pentru oaspeţi au fost decorate cu păretare şi covoare moldoveneşti. Ograda e acoperită cu iarbă, iar la o aruncătură de băţ e plaja de pe malul Nistrului. „Moldova e mică, dar avem ce arăta. Sperăm că persoanele care vin la noi să se simtă bine. Acum avem primii turişti, trei tineri din Chişinău. Aici pot să se plimbe cu barca pe râu, pot pescui. Suntem gata să primim şi turişti din alte ţări, în cazul în care i-ar interesa să cunoască viaţa de zi cu zi a oamenilor noştri de la ţară. Le-am putea organiza excursii la mănăstiri, i-am putea servi cu fructe şi legume crescute în grădină”, ne spune Ana.

Casa cu stuf

aPavel Novac, unul dintre primii oaspeţi care au păşit pragul gospodăriei soţilor Şura, se arată impresionat de locurile din Oxentea. „În fiecare an, în weekend, mergem cu prietenii în afara Chişinăului. Prin intermediul programului ‘Hai la ţară’ am dorit să ajungem într-o localitate de pe malul Nistrului. Am ales această destinaţie. Ne place casa rustică, e o linişte deosebită, iar la o aruncătură de băţ este plaja”, spune tânărul.

Pentru o noapte de cazare în casa familiei Şura, tinerii scot din buzunar circa 200 de lei. La dorinţă, pot beneficia de dejun, prânz şi cină. Preţul poate fi însă negociat. „Preţurile sunt mai mici decât cele de la Vadul lui Vodă, iar plaja nu e atât de aglomerată. În fiecare an, vom încerca să vedem câte o localitate pitorească din republica noastră”, spune un alt tânăr, Constantin Donţu.

„Gata cu lucrul la Moscova!”

aÎn aceeaşi zi, o altă familie, Olga Creţu şi tatăl ei, Nicolae, au găzduit oaspeţi din Glodeni. Casa lor e de asemenea la o aruncătură de băţ de malul Nistrului. Nicolae Creţu a muncit doi ani în Federaţia Rusă. Banii i-a investit în reparaţii. Auzind de proiectul „Hai la ţară”, s-a gândit să pună capăt plimbărilor la Moscova şi s-a conectat la reţeaua turistică. „Acum n-au decât să vină moscoviţii să vadă cum trăim. Aseară ne-au telefonat primii oaspeţi, de la Glodeni. Olga a făcut plăcinte şi i-am întâmpinat cu un ulcior cu vin, ca la moldoveni. Acest gest evident nu costă nimic. O noapte de cazare însă costă 12 dolari”, spune Nicolae Creţu. Soţia e la lucru peste hotare, fiica Olga, însă, în vârstă de 20 de ani, spune că ar putea pregăti orice bucate, inclusiv din bucătărie naţională, dacă i-ar cere oaspeţii.

„Fete pe biciclete” înfruntă canicula

aTot sâmbătă, iniţiatorii proiectului „Hai la ţară”, împreună cu grupul de iniţiativă „Fete pe biciclete”, au organizat o cursă de ciclism până la Oxentea. Chiar dacă temperaturile de afară erau foarte ridicate, practic toate fetele, inclusiv băieţii, au ajuns cu bine la destinaţie. Irina Gatmaniuc, una dintre participante, spune că prima oară a traversat cu bicicleta o distanţă atât de lungă, circa 70 km. „Nu-mi simt picioarele. Dar nu regret, niciodată n-am vizitat aceste locuri. Sunt foarte frumoase, Nistrul e larg, ne-am plimbat cu barca, am făcut poze”, spune entuziasmată tânăra.

Eugen Gruşca precizează că unii participanţi la cursă au ales să locuiască în corturi, alţii în gospodăriile incluse în proiectul „Hai la ţară!”. „Pentru începători, traseul a fost dificil. A doua oară merg cu grupul „Fete pe biciclete”. Ele au iniţiat cursa, iar noi ne-am alăturat”, spune vesel tânărul, precizând că a fost surprins să găsească locuri atât de frumoase la Oxentea.

Autorul proiectului „Hai la ţară”, Alexei Guţaga, spune că proiectul e convenabil pentru oamenii de la ţară, care, pe această cale, au posibilitatea de a câştiga un ban. În satul Oxentea, raionul Dubăsari, opt familii şi-au deschis uşile pentru oaspeţi în acest weekend. În total, vor fi conectate la reţea 250 de familii de pe ambele maluri ale Nistrului. Evenimentul are loc în cadrul unor proiecte de promovare a turismului rural finanţat de Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

a
Svetlana COROBCEANU

Vizualizări: 530

Comentează