Cel sătul de dulce vrea uneori şi amar (1)

Cel sătul de dulce vrea uneori şi amar (1)

Dintr-odată, a vrut Mircea să facă parte din familia asta, să fie unul de-al lor

Mircea se întorsese acasă în ziua aceea mai devreme ca de obicei. Și ce văzu el? Chiar în prag câteva valize așteptau să fie scoase din apartament. Un bărbat străin se învârtea în jurul lor, iar nevastă-sa, a lui Mircea firește, îi striga de undeva niște porunci. Străinul bolmojea ceva urât sub nas. Întors cu spatele spre ușa de la intrare, încă nu-l observase pe stăpânul casei care se uita cu nedumerire la ce se întâmplă în propriul apartament.

L-a părăsit nevasta pentru un puşcăriaş

Pesemne că din nou consoarta pleacă undeva departe fără să-l prevină, s-a gândit el. S-a mai întâmplat treaba asta în cei zece ani de căsnicie. Și tot așa, pe neprins de veste revenea muierea acasă, fără nicio explicație. Putea să treacă o lună, două, trei. Peste o habă de timp o găsea Mircea la bucătărie, cu șorțul la brâu, gătind bucatele care-i plăceau lui. Dar atunci nu lua cu ea atâtea bagaje, acum însă, probabil, pleca pentru mai mult timp. E momentul, s-a gândit Mircea, să-mi iau rămas bun de la ea pentru totdeauna. Cât o mai poți întinde cu o muiere ușernică?
Așa că o strigă: Victoria, ia treci încoace! Străinul, la auzul vocii din spatele lui, mai să-și piardă cumpătul. S-a răsucit nu știu cum în călcâie și a dat nas în nas cu stăpânul casei. Nu știa ce să facă, dar mai ales la ce să se aștepte. Nu se cunoșteau între ei, nici din auzite măcar. „Și încotro, madam, pornești de data asta? Pe cât timp? Când aveai de gând să-mi spui și mie?”, Mircea o luă la rost pe nevastă-sa și o tot bombarda cu întrebări, încât femeia să fi vrut că nu avea cum răspunde. Se uita amuzată la soțul ei, pe care demult nu-l văzuse atât de agitat. Pentru că de fapt Mircea era un om așezat și cuminte, scump la vorbă, cum ziceau părinții lui, și rar de tot își ieșea din fire.

Victoria s-a căsătorit cu banii lui Mircea

Zic, Victoria privea amuzată la bărbatu-său și se gândea în sinea ei că uite anume cu dânsul a pierdut zece ani din viața ei. L-a cunoscut pe când avea doar 22 de ani, era absolventă a Universităţii pedagogice și încă nu se hotărâse ce să facă mai departe. Nici gând nu avea să lucreze în școală sau să ocupe vreun post legat de specializarea ei. Vroia să se mărite reușit și soțul s-o întrețină ca pe o regină. Merita asta pentru că era al dracului de frumoasă – brunetă focoasă, înaltă, suplă, adică mulți ar fi dorit-o de nevastă, dar ei îi trebuia anume un bărbat înstărit să-i poată satisface orice poftă.
L-a și găsit pe Mircea în scurt timp la o petrecere. Îl însoțea Victoria pe un grangur, care era invitatul de onoare al stăpânului casei. Nu i-a trebuit mult ca să afle de la duduițele prezente la manifestare care dintre cei prezenți e holtei, ce averi și ce statut social are. Uite așa a pus ochiul pe Mircea, care, v-am spus deja, era o fire tăcută și retrasă. N-a fost însurat niciodată până la cei 36 de ani pe care-i avea atunci. Și nu era bărbat urât sau prost, avea bani și imobile, afaceri prospere.

Mircea, milionar din umbră

E adevărat că toate îi veneau de la taică-său, care, prin anii 80 ai secolului trecut, nu știu cum a reușit să deschidă la început o clinică privată, apoi o rețea de pensiuni în diverse localități. Și așa și-a tot înmulțit afacerile, parcă neînsemnate, dar care i-au adus bani siguri. Când a murit părintele lui Mircea, flăcăul împlinise doar 24 de ani. Rămăsese cu maică-sa, o femeie plăpândă și bolnăvicioasă, și cu o soră mai mică. Și cu toate afacerile lui taică-său despre care nu cunoștea prea multe.
Noroc că avocatul familiei și alți câțiva consultanți angajați la sfatul juristului, l-au pus în temă și, în scurt timp, cu mai multă siguranță Mircea a preluat afacerile lui taică-său. Cu timpul le-a înmulțit, a dublat profitul lor, a început să cumpere imobile, pe care le dădea destul de reușit în chirie, și a ajuns să fie unul dintre milionarii din umbră ai Chișinăului. De fapt, toată lumea știa că e bogat, dar puțini ar fi spus la cât se cotează averea lui.

În zece ani de căsnicie, n-a vrut să nască niciun copil

În momentul când a întâlnit-o pe Victoria el avea 36 de ani, ea doar 22 și ambii doreau să se căsătorească. El, pentru că avea nevoie de urmași, ea – pentru că nu avea de gând să lucreze pentru un salariu la stat, se visa regină în casa unui om bogat. Indiferent cum îl cheamă, cum arată și de ce naționalitate este. S-au întâlnit la petrecerea ceea în afara orașului, la casa de vacanță a lui G.H. … Într-o lună s-au și căsătorit. Dar uite că, în zece ani de căsnicie, Victoria nu i-a născut lui Mircea niciun copil.
La început, zicea ea, pentru că trebuie să se obișnuiască cu gândul, apoi că mai are timp. Femeile nasc și la 40 de ani, apoi, nu știu cum, nu s-a mai pus problema asta. Între timp, s-a căsătorit sora lui Mircea. Destul de reușit și în câțiva ani s-a trezit că are deja trei nepoți de la soră și trăia bărbatul mai mult cu bucuriile, grijile și supărările din familia surorii sale. Se vedeau în fiecare zi. Întâi trecea pe la ei și apoi venea la casa lui. Se înțelegea de minune cu cumnatu-său, pe care l-a atras în afacerile lui, fiindu-i mână dreaptă peste tot.
Lidia Bobână

Vizualizări: 671

Comentează