Toţi se plâng de lipsă de bani, dar de lipsă de minte, nimeni (2)

Toţi se plâng de lipsă de bani, dar de lipsă de minte, nimeni (2)

În fiecare vacanţă, Nicu ia fata la dânsul. Îi pare rău acum că nu s-a căsătorit la timpul lui, să aibă și alți urmași

La urma urmei, e și el singur și nu face mare păcat. Soțul a uitat-o, copii nu are, părinții de mult au sfătuit-o să-și caute de treabă și fără Simion să-și aranjeze viața. Nu poți, Lisandro, să-l aștepți până-și aduce aminte că ești și tu om viu. De scris nu-ți scrie, bani nu-ți trimite, la ce-ți mai trebuie? Mamă-sa era înfuriată rău pe ginerele Simion. Nu l-a vrut niciodată de soț fetei ei, dar pentru că a fost primul care a cerut-o de nevastă, s-a dus. Avea Lisandra 26 de ani atunci și nu era rând de miri la poarta lor. Nu însemna însă că fata lor trebuia să fie neglijată în halul acesta!

Așa că atunci când a aflat că se iubește cu Nicu, bărbat neînsurat, s-a bucurat. Divorțează, s-a gândit baba, și se mărită cu celălalt. Dar s-a găsit în satul lor un cineva care l-a informat urgent la Moscova pe Simion că nevasta îl înşală și că are de gând chiar să-l părăsească. Ca să vezi, la o trebușoară de asta s-a aflat și telefonul, și adresa unde stătea în gazdă bărbatul, pentru că și o telegramă a zburat spre Moscova, lucru despre care a informat satul chiar șefa oficiului poștal. Acum toată lumea aștepta cu sufletul la gură cum se vor desfășura evenimentele mai departe.

Bărbatul Lisandrei îl zvântă în bătaie pe Nicu

Într-o săptămână, Simion a fost acasă. Primul lucru pe care l-a făcut a venit la Nicu împreună cu vreo doi băieți din sat și l-au bătut măr. Noroc că nu l-au omorât. N-a chemat bărbatul poliția și nici vreun vecin nu i-a sărit în ajutor. Chipurile, o merită, s-a băgat la muiere străină. Lisandra însă și-a adunat zestrea ei și a fugit la părinți acasă. Tot în săptămâna ceea a înaintat documentele la divorț. Nicu își revenea cu greu din bătaie, avea plăgi pe tot corpul, șchiopăta și un ochi i se acoperise cu sânge. Se temea c-o să-l piardă.
Îi părea rău că s-a legat cu Lisandra. Dar i-a plăcut femeia și el ei, cam de ce să nu se mângâie și să mai omoare din singurătate? Dacă ar fi vrut, ar fi luat-o de nevastă. Acum știa însă că, dacă n-o lasă, nebunul de bărbatu-său la sigur îl omoară. Și ce dacă femeia divorţează? El, Nicu, n-are voie să se mai apropie de ea. I-a spus-o răspicat Simion: singură să fie, dar nu a ta! Hotărâse Nicu să plece din sat. Căuta cumpărător pentru casa părinților. Între timp, îi telefonase pe un vechi amic de al lui să-i găsească de lucru la Chișinău și un loc de trai.

Nicu fuge din sat, părăsind-o pe Lisandra

Lisandra venise de câteva ori la casa lui să-l încurajeze: nu te teme, Nicule, n-o să-ți facă nimic, e un fricos! Dacă nu erau amicii lui, nu s-ar fi băgat la tine! Bărbatul însă nu vroia probleme. A plecat din sat fără urmă de regrete. Și n-a aflat că rămăsese Lisandra însărcinată și că avea de gând femeia să păstreze copilul. Au trecut anii – să fi fost vreo șapte, opt la mijloc. Tocmai sărbătorise Nicu în colectivul lui 50 de ani de la naștere, când întâlnește un sătean de-al lor.
Din vorbă-n vorbă, îl anunță acela: „Ştii, bre Nicule, că-ți crește în sat o fată? Lisandra a născut după plecarea ta”. Să-i fi dat cu ceva în cap și tot n-ar fi amețit așa Nicu la auzul acelei vești. La 50 de ani să afli că ai un urmaș, uite asta da noutate! Îi venea tot atunci să urce în transport și să alerge în sat să vadă copila. Apoi s-a gândit că ar fi bine să cumpere cadouri pentru fiică și Lisandra, să se gândească ce să facă mai departe. Dar până nu se văd, s-a gândit bărbatul, nu va întreprinde nimic.

Lisandra se mărită în ziua în care Nicu revine

Și pentru că nu s-a dus în primele zile, a tot lăsat el de la un salariu la altul, ba alte motive găsea, așa că a venit în sat tocmai la trei luni de când aflase noutatea. Și ce a găsit acolo? Ceea ce nu așteptase deloc. Cu două săptămâni înainte de asta, Lisandra se măritase cu un vădăoi din localitatea lor. Rămăsese acela cu doi copii minori, după ce i se prăpădise nevasta undeva prin Portugalia. A fost înmormântată acolo, departe, de oameni străini. Din toate femeile singure din sat, Lisandra i s-a părut cea mai potrivită de nevastă, a cerut-o și femeia a acceptat.
N-a fost o petrecere mare nunta lor. Doar rudele și cumetrii dintr-o parte și alta, și copiii lor în capul mesei, alături de miri. Când a apărut Nicu în pragul casei lor, s-a răsturnat lumea peste Lisandra. L-a așteptat atâția ani și el vine tocmai acum!? Îi părea rău că s-a măritat, îi era milă de copila ei, care va crește cu tată străin și de dânsa îi păre rău. La Nicu ținuse și-l mai iubea încă, dar pentru că s-a dus și n-a lăsat o vorbă cuiva, cum să-l găsească la o nevoie, s-a întâmplat ce s-a întâmplat. S-a cununat cu un bărbat pe care abia de-l suferă în patul ei.

Pe fiica lui Nicu o creşte un tată străin

Și uite acum a sosit, la ce naiba a mai venit? Să-i învenineze viața, s-o facă să sufere, să-i ia copila? Pentru că trebuie să vă spun că fata purta numele tatei, deși n-a fost măritată Lisandra cu Nicu. Și apoi nici nu avea ce ascunde – satul știa de la cine este copilul ei, și de ce să nu-i poarte numele măcar, chiar dacă nu-l are alături ca tată? Când l-a văzut pe Nicu în prag, a știut Lisandra ce este necazul și ce este durerea. Și-a strigat copila, care se juca în curte, a adus-o în fața lui Nicu, a împins-o spre dânsul: a ta este, i-a spus lui, și fetei la fel – acesta-i tatăl tău… Au trecut alți câțiva ani de atunci. Nicu e singur și astăzi, Lisandra trăiește cu Vladimir mai departe, deși numai viață nu este aceea.
Dar ce ar fi zis lumea dacă mai divorța o dată?! Căci i-a propus Nicu, chiar a insistat să-și părăsească soțul și să plece împreună din sat, dar nu se îndura femeia de ceilalți copii, cărora le devenise mamă. În fiecare vacanță Nicu ia fata la dânsul. Se înțeleg bine și petrec împreună mult timp. Îi pare rău acum bărbatului că nu s-a căsătorit la timpul lui, să aibă și alți urmași…
Lidia Bobână

Vizualizări: 947

Comentează