Să nu râzi de omul slut (2)

Să nu râzi de omul slut (2)

Abia când a murit mama, și-a dat seama fata cât de mult a ținut la ea mama şi cât a ferit-o de răutatea lumii

Și sora ei mai mare, Lucia, a vorbit cu șeful firmei, la care lucra de mulți ani, s-o ia în state, imediat ce termină Diana facultatea de economie. Fata avea să împlinească în vară douăzeci și unu de ani. Zic, lucrurile se aranjaseră parcă, dar uite că altă năpastă dă peste Diana. La o trecere subterană se împiedică și cade rău de tot, rostogolindu-se pe scări în jos. Niște trecători au chemat urgența, au dus-o direct la reanimare căci era însângerată și fără cunoștință.

Părinţii Dianei strâng bani pentru operaţie plastică

Pe lângă defectele ce le avea din născare, acum se mai adăugaseră și altele. După ce și-a mai revenit și a fost trecută în secție, chirurgul a chemat părinții fetei la o discuție. „Știți, le-a spus el, v-aș îndemna să-i faceți fetei o operație plastică. Nu știu cum stați cu banii, pentru că operațiile de genul acesta costă scump, dar aș putea să vă recomand un medic extraordinar de la Moscova. Îl cunosc de mulți ani și știu că a făcut minuni.”
Nu erau săraci părinții Dianei, adică nu mureau de foame și puteau să-și permită multe de toate, dar bani pentru operații plastice nu aveau. Să fi vândut apartamentul, vila, casa de vacanță și tot nu le-ar fi ajuns. Erau disperați oamenii. Ar fi vrut să facă totul pentru fata asta. Slută s-a născut, dar cum arăta după accident era de-a dreptul monstru. Nu puteai s-o privești în ochi, că ți se citea pe față frica și dezgustul pentru chipul ei.
Dar norocul vine de unde te aștepți mai puțin. Chirurgul de la noi s-a întâlnit cu cel din Rusia la o conferință internațională și uite acolo cel de la noi i-a povestit istoria Dianei. Zicea el, ți i-aș fi trimis dar nu au cu ce acoperi cheltuielile operației. Sunt oameni simpli, cu venituri mici. Poate câteva zeci de mii de euro adună ei dacă vând tot ce au, dar rămân pe drumuri, cu un copil minor. Până la urmă, au hotărât să trimită bolnava la Moscova, s-o vadă el, să se consulte și cu alții și, poate, ajung la o înțelegere. Zis și făcut!

Intervenţiile chirurgicale reuşesc

Au vândut casa de vacanță, automobilul, au pus mână de la mână, fiecare cât avea și cât putea, și s-au pornit la drum. Părinții și fata. Nu aveau pe nimeni în capitala Rusiei, dar norocul le-a surâs și de data asta. În compartiment cu ei mai călătorea o femeie, s-a urcat în tren în Ucraina, și iată că anume ea le-a propus să stea în perioada tratamentului în apartamentul fiicei ei, plecată pe câteva luni din țară. Pesemne că intrase familia într-o perioadă bună a vieții.
Suma de bani pe care au adus-o acoperea o bună parte de cheltuielile pentru operație, așa că Diana a fost spitalizată într-un centru medical chiar a doua zi. Tratamentul ei a durat luni de zile, pentru că a suportat mai multe intervenții chirurgicale. În tot timpul acesta mama fetei era mereu alături. N-a ajuns Diana o frumusețe răpitoare, dar acum, cel puțin, nu te strângea în spate când îți opreai privirea pe chipul ei. Ochii i-au rămas aceiași – mici și bulbucați, dar uite că fața și-a schimbat conturul, dispăruse disproporţionalitatea, nasul era mult mai scurt și cei care au cunoscut-o pe Diana mai înainte, cu uimire priveau la ce este ea astăzi.
Plecaseră toamna la Moscova și s-au întors de acolo în anul următor, la început de primăvară. A fost nevoită, din cauza bolii, să repete Diana încă un an facultatea, așa că avea 23 împliniți când, în sfârșit, s-a angajat la serviciu. Și aici norocul i-a fost alături – pentru prima dată tânăra femeie și-a făcut o prietenă. Era o relație pe care abia începea s-o simtă. Și pentru că era o fire harnică și pricepută, în scurt timp s-a evidențiat la locul de muncă, ajungând să fie remarcată nu numai de colegi, dar și de șefi.

Diana nu mai e sluta de odinioară

Între timp, s-a mai întâmplat ceva – vecinul, tatăl copilului Dianei, a divorțat. Se vorbea în curte că l-a prins nevasta cu o altă femeie și că l-a alungat ca pe un cotei. Unde avea să se ducă bărbatul? A venit la părinții lui acasă, adică în blocul unde locuia Diana și fiul lui din flori. Și ce s-a gândit mișelul, ia să se însoare cu sluta, că așa-i spuneau vecinii și în continuare, o să aibă cel puțin un copil alături. Și apoi, nu mai era sluta de odinioară, nu?! Unde mai pui că tânăra femeie se angajase reușit și salariul ei le-ar fi ajuns la amândoi.
Zic, își făcuse vecinul planuri, urma doar s-o convingă pe Diana să-l accepte de soț. Nu bănuia că Diana nu mai era cea de odinioară. Trecuse printre atâtea necazuri și atâtea dureri, cum rar suportă cineva, și ieșise din ele destul de bine. Nu era acum fetița de 17 ani care tânjea în copilărie după un cuvânt de mângâiere și o vorbă dulce. De fapt, anume cu vorbe dulci și mincinoase a culcat-o în patul lui. Își cunoștea prețul și alte valori erau importante pentru ea. Așa că, oricât îi aținea calea, Tudor nu avea sorți de izbândă.

„Eşti cea mai frumoasă, draga mamei!”

Ca s-o învenineze, bărbatul a înaintat proces de judecată să fie recunoscut drept tatăl biologic al copilului, cu dreptul de a participa la educația lui. S-a întâmplat și asta. Ei bine, între timp un necaz mai mare a dat peste familia Dianei, mama ei a suferit un accident vascular și se afla în stare gravă la spital. O săptămână au luptat medicii ca s-o țină în viață, dar nu le-a reușit. Uite abia atunci și-a dat seama fata cât de mult a ținut la dânsa mama și cât a corcolit-o s-o ferească de răutatea lumii. Printre lucrurile decedatei, la câteva săptămâni de la înmormântare, a găsit Diana o scrisoare, care-i era adresată.
„Să mă ierți, draga mamei. Eu sunt vinovată de tot ce ți s-a întâmplat. Am vrut să-ți curm viața, când am înțeles că sunt însărcinată. Și Dumnezeu m-a pedepsit. Ori de câte ori îți vedeam chipul desfigurat, ardea în mine sufletul, orice cuvânt urât aruncat ție cu răutate de oameni îmi rănea inima, orice poreclă a ta mie ar fi trebuit să mi-o pună, o meritam cu vârf și îndesat. Dar ai suferit tu. Nu știu dacă ai să mă ierți vreodată. Să știi însă că te-am iubit ca pe niciunul din copiii mei. Eşti cea mai frumoasă dintre toți. Mama”
Lidia Bobână

Vizualizări: 983

Comentează