„Avem un tată tare bogat, păcat că nu-i deputat!”

„Avem un tată tare bogat, păcat că nu-i deputat!”

Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate de muncă și alte prestații de asigurări sociale va fi modificată

În timp ce aleşii poporului nu se sfiesc să ceară pentru ei încă un apartament în buricul Chişinăului, construit la preţuri modice, mamele cu copii mici şi gravidele din Chişinău luptă împotriva modificărilor făcute în aşa-zisa „Lege a indemnizaţiilor”. Potrivit femeilor, noile prevederi reduc esenţial suma de bani primită de către femeie în concediul de maternitate, descurajând cuplurile de a avea copii. Mai mult, noua lege duce la creşterea numărului de avorturi şi abandonuri de copii în Republica Moldova. Executivul va reexamina săptămâna viitoare legea contestată.

Acum o săptămână, mai multe mame însărcinate și cu copii în braţe au protestat în fața sediului Ministerului Muncii, Protecției Sociale şi Familiei(MMPSF), fiind nemulțumite de modificările la Legea cu privire la indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale. Femeile aveau pancarte pe care scria: „Avem un tată tare bogat, păcat că nu-i deputat!”, „Moldova are nevoie de copii!” ş.a.

Subiectul a fost discutat în cadrul unei întâlniri cu mamele tinere, fără prezenţa presei, cu ministrul MMPSF, Valentina Buliga. Discuţia care a durat două ore nu s-a soldat cu rezultatul scontat, spun mamele, pentru că Valentina Buliga afirmă că bugetul de stat este auster și deficitar. Ministrul a admis existenţa unor lacune în noua lege şi a spus că se vor face modificări, numai nu în baza propunerilor înaintate. În timp ce Valentina Buliga susține că prin modificările operate vor fi combătute posibilitățile de fraudare a legislației, mulţi viitori şi actuali părinţi sunt de părerea că noua lege va reduce esențial din volumul ajutorului social, ceea ce va duce la scăderea natalităţii.

Marşul familiei de duminică, 16 martie

Mămicile şi gravidele, alături de soţii lor, urmează să facă la 16 martie curent, ora 11.00, „Marşul familiei”, un protest paşnic contra acestor iniţiative antipopulare. Mămicile protestatare se vor întâlni la Cinematograful „Gaudeamus”. Protestul va fi organizat „Contra indemnizațiilor Buligăi; contra apartamentelor la jumate de preț; contra indemnizațiilor până la 23 de ani pentru copiii diplomaţilor”, scrie pe un site de socializare.
Ana Popova din Chişinău creşte doi copii, unul de cinci ani, şi altul de şase luni. Este nemulţumită de acţiunile guvernanţilor în privinţa indemnizaţiilor şi altor asigurări sociale, ce vor intra în vigoare de la 1 aprilie curent. Până a ieşi în concediu de maternitate, femeia a lucrat cu un salariu de 3000 de lei. Acum are 30% din suma lunară, adică 900 de lei. „Banii din concediul de maternitate au ajuns pentru cărucior şi hăinuţe până la şase luni, pătucul a rămas de la primul copil. Cheltuieli lunare până la vârsta de şase luni în cazul în care hrăneşti cu piept sunt doar pentru pamperşi circa 400 de lei, iar în cazul în care hrăneşti cu biberonul sunt cheltuieli mari pentru lapte-praf. Deja după 6 luni se mai adaugă hrana pentru bebeluşi ce trebuie diversificată, hăinuţe conform vârstei, încălţămintea ortopedică care costă minim 400 lei, bună pe un termen de 2 luni. Iar dacă în tot acest timp copilul mai prinde vreo viroză, atunci o mie de lei o dai pe medicamente. Copilul meu a răcit a doua oară. Ne descurcăm datorită soțului. Ne ajută părinţii. Tratamentul curent a fost cumpărat de bunici”, mărturiseşte felul în care se descurcă chişinăueanca.

Indemnizaţii până la 23 de ani pentru copiii de diplomaţi

Femeia este nemulţumită de faptul ca indemnizaţia pentru întreţinerea copilului să fie calculată din ultimele 12 luni lucrate, inclusiv lunile cu concediu de boală. Indiferent ce salariu ai avea, se va calcula după o sumă fixată. „Referitor la 4 ore de muncă pentru a păstra şi indemnizația, cică asta se face pentru a păstra integritatea familiei, după Buliga. Şi asigurarea cu indemnizaţii a copiilor deputaţilor până la 23 de ani se face pentru integritatea familiilor? Totuşi e din cale afară!!!”, conchide Ana Popova.
Şi pe Olguţa Luţa din Chişinău, însărcinată în a şasea lună, o indispun noile modificări făcute de MMPSF. „Nu e corect că se vor calcula şi lunile în care gravida a fost în concediu de boală. Întrebaţi orice medic de familie care vă poate confirma că o mare parte dintre femeile din Moldova au riscul de pierdere a sarcinii. În cazul în care mama se află în concediu de îngrijire a copilului atunci când rămâne însărcinată, indemnizaţia pentru al doilea copil se calculează: 30% din 1400 de lei (sectorul real) şi din 900 de lei (sectorul public). Până acum, în cazurile de acest fel, indemnizaţiile se calculau în baza ultimului salariu al femeii. Deci, noi, mamele care facem primul copil la 29 de ani, cazul meu, pentru a primi un sprijin din partea statului, unde am cotizat timp de 7 ani cu impozite enorme, trebuie să facem al doilea copil peste 5 ani, adică la 34 de ani?”, spune indignată viitoarea mamă.

„Indemnizaţiile trebuie calculate în baza contribuţiilor personale”

Femeile sunt de acord să fie majorată perioada de stabilire a bazei de calcul de la șase la 12 luni, dar să nu fie incluse lunile incomplete. „Fiecare femeie are măcar un concediu de boală pe parcursul gravidităţii”, a spus pentru JURNAL Olguţa Luţă. Mamele spun că indemnizaţiile lunare trebuie calculate în baza contribuţiilor personale. Şi aceasta încurajează populaţia să lucreze.
Solicitat de JURNAL, preşedintele Comisiei Ministerului Sănătăţii pentru obstetrică şi ginecologie, Iurie Dondiuc, ne-a declarat că în R. Moldova, ca şi în alte ţări, ponderea maximă a naşterilor la femei este la vârsta de 20-29 de ani. În principiu, la această vârstă majoritatea femeilor nu au afecţiuni atât de grave, sunt relativ sănătoase. Dar, în dinamică, din numărul total de femei gravide vreo 30% suferă de anumite maladii. Potrivit lui Dondiuc, din femeile care nasc după 30 de ani, circa 50 la sută suferă de maladii mai grave sau mai puţin grave.

Noile prevederi estimate la 681 de milioane de lei

Marţi, 11 martie 2014, ministrul Valentina Buliga a anunțat un nou proiect de lege care prevede, printre altele, majorarea indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului de la 30% la 57% din salariul minim pe economie. Potrivit ei, noile modificări legislative vor duce la creşterea în fiecare an a valorii indemnizației de îngrijire a copilului, iar modificările legislative operate la sistemul de indemnizații și prestații sociale fac parte dintr-un proiect de strategie mai amplu care vizează protecția copilului. Pentru implementarea proiectului de lege vor fi necesare cheltuieli suplimentare anuale atât din Bugetul de stat, cât și din Bugetul Asigurărilor Sociale, de circa 681 de mil. de lei.
„În proiectul nou de lege am propus modificări la stabilirea indemnizației unice la naștere, legată de anumite cheltuieli, de un indicator care va fi valoarea monetară a coșului minim de bunuri necesare la nașterea copilului, calculat pentru anul precedent”, a declarat Valentina Buliga. Referindu-se la valoarea indemnizației de îngrijire a copilului, Valentina Buliga a menționat că în proiectul de lege a fost egalată vârsta până la care se acordă acest ajutor lunar, atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate, trei ani. Oficialul nu a menționat însă nimic despre formula de stabilire a bazei de calcul pentru indemnizațiile de îngrijire a copilului femeilor asigurate. Aceasta este una din nemulțumirile exprimate de mămici.

Buliga manipulează opinia publică

Printr-un comunicat de presă, grupul de iniţiativă a luat act de informaţiile relatate de ministrul Buliga în cadrul conferinţei de presă din 11 martie 2014 şi califică conferinţa de presă ca fiind o încercare de a manipula opinia publica revoltată de politicile promovate de minister prin invocarea unui proiect de lege scos din ,,analele ministeriale”, despre care nu există certitudinea că va fi adoptat de Parlament. „Informaţiile prezentate de Buliga în cadrul conferinţei de presă se referă la un proiect de lege, care este pe agenda Guvernului din luna noiembrie 2013 şi nu a fost votat de Parlament, pe când modificările la Legea nr. 289 intră în vigoare la 1 aprilie 2014 şi drepturile a mii de părinţi vor fi prejudiciate. Proiectul de lege nu se referă la modalitatea de calcul a indemnizaţiilor de îngrijire a copilului până la vârsta de trei ani sau a celei de maternitate, ci instituie garanţii sociale suplimentare pentru copiii din familii aflate în situaţii de risc”, scrie în comunicatul grupului de iniţiativă “Mămici cu Burtici”.

Protestele mamelor au impact!

Miercuri, Valentina Buliga a propus modificarea Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate de muncă și alte prestații de asigurări sociale prin revenirea la situația existentă de până la adoptarea Legii nr. 332 din 23 decembrie 2013. Ministrul a solicitat Guvernului susținerea modificărilor la legea vizată. Oficialul a cerut introducerea proiectului de modificare pe ordinea de zi a Executivului, anunţând că decizia a venit în urma discuţiei cu un grup de femei însărcinate şi mame cu copii. „Graba cu care este propus acest proiect se datorează faptului că legea urmează să intre în vigoare la 1 aprilie”, a declarat Buliga. „Mamele nu vor pierde niciun ban, nu vor fi limitate. Vor avea dreptul să muncească în regim parțial de muncă, conform contractului de muncă. Se va schimba baza de calcul, se va întoarce la lunile premergătoare concediului de boală”, a declarat Buliga. Prim-ministrul Iurie Leancă a insistat să fie îndepărtate toate lacunele. „Trebuie să iniţiem de urgenţă o discuţie, deoarece este necesar să îmbunătăţim, nu să înrăutăţim situaţia”, a spus premierul Iurie Leancă.
Victoria Popa, JURNAL de Chişinău
Foto: jurnal.md

Vizualizări: 579

Comentează