EXCLUSIV! „Domnule Focşa, Dumnezeu nu bate cu băţul…!” // FOTO/DOC

đĄđżĐéđż009

În urmă cu o lună, APROPO a dezvăluit, în premieră, adevărata dramă pe care o trăieşte de patru ani Oleg Baraliuc şi familia sa. Atât renumitul compozitor, cât şi soţia sa Tatiana, artistă de balet, se luptă cu instanțele de judecată, iar, din spusele lor, vinovat se face Boris Focşa, ex-ministrul Culturii. După ce i-a ajuns cuţitul la os, una din cele mai bune dansatoare din R. Moldova face dezvăluiri zguduitoare despre suferințele prin care a trecut ea şi apropiații săi.

De patru ani, Oleg Baraliuc și familia sa trăiește un adevărat calvar, iar de trei ani, cunoscutul compozitor este purtat prin instanțe de judecată de către procurorii anticorupție. Din spusele muzicianului, vinovat de situația în care se află este nimeni altul decât Boris Focșa, care l-a destituit din funcția de director al Întreprinderii de Stat „Agenția de Impresariat”.
Soţia compozitorului, Tatiana, artistă de balet, una din cele mai bune dansatoare care a activat în Ansamblul „Joc”, care a montat spectacolele lui Filip Kirkorov şi, de 14 ani, face parte din familia Ansamblului „Fluieraş”, a rămas fără carnet de muncă. Faimoasa dansatoare s-a angajat la instituția la cârma căreia se afla soţul său, iar când acesta a fost înlăturat din funcție, a scris cerere de demisie din proprie iniţiativă. Nici până în ziua de astăzi, Tatiana Baraliuc nu a primit pachetul de acte cu care s-a angajat, iar, potrivit ei, vinovat de situație se face Boris Focşa.

„Am primit o triplă lovitură…”

a

„Multora nu le vine să creadă situaţia în care ne-am pomenit noi, căci e imposibil. Ei, uite că în R. Moldova totul e posibil! Patru ani, atât a luptat soțul meu de unul singur, fără ca să mediatizeze situația strigătoare la cer în care ne-am pomenit. Dar, văzând că gluma se îngroașă şi că am ajuns la limita răbdării, am decis să spunem lucrurilor pe nume. Am impresia ca cineva vrea să nimicească familia Baraliuc. Soțul a fost dat, nelegitim, afară de la lucru. Trei instanțe au demonstrat că a fost destituit ilegal și că este nevinovat. Au rupt ușa de la contabilitate, de la cabinetul său. Oleg nu a semnat nici un act de predare/primire, iar, pe baza documentelor ce au dispărut din contabilitate și din biroul său, s-a făcut un dosar penal. În curând, voi face 40 de ani şi nu am vrut să dansez toată viaţa. Aşa că am făcut încă o facultate, cea de management şi administrare. După ce am demonstrat că sunt bună în domeniu, am plecat de la „Fluieraş” şi am fost angajată la agenţie. Am o carieră în spate şi o vechime de muncă de 21 de ani. Astfel, tot pachetul de acte l-am adus la noul post de muncă. Cu câteva săptămâni înainte ca soţul meu să fie înlăturat din funcţie, tatăl meu era grav bolnav, iar noi luptam pentru viaţa lui. Am scris cerere pentru concediu din cont propriu pentru două luni, pentru a-i fi alături non-stop părintelui. Soțul știa că eu și mama dormim la spital, așa că mi-a semnat cererea. La scurt timp, Oleg a fost destituit, iar eu am revenit la serviciu pentru a scrie cerere de eliberare din proprie iniţiativă. Sediul era păzit de paza de stat şi mi s-a spus că nu mi se permite accesul. Atunci am transmis cererea prin intermediul colegilor mei. Mi-au spus că i-au înmânat-o noului director. De două ori am revenit la sediu ca să aflu dacă mi s-a semnat cerea şi pentru a-mi putea ridica carnetul de muncă. Nu mi se permitea să urc. În acea perioadă eram demoralizată, plângeam şi mă rugam pentru viața tatălui meu. Am primit o triplă lovitură: soțul a fost eliberat ilegal din funcție, tata era internat în stare gravă la spital, iar mie nu voiau să-mi dea carnetul de muncă pentru a mă putea angaja în altă parte”, ne povesteşte cu ochii în lacrimi dansatoarea de balet.

Purtată de drumuri fiind însărcinată

Clipa fericitaÎn decursul unui an, Tatiana Baraliuc a scris trei cereri de eliberare, iar când a mers să o ducă pe cea din urmă, i s-a permis accesul în sediu. În acea perioadă era însărcinată. I-a spus directorului, care se afla în acel moment în locul soţului său, că nu vrea decât carnetul de muncă.
„Mi-a vorbit foarte mult, dar nimic concret. Nici nu mi-a semnat cererea, cică trebuie să se gândească, să analizeze situația și să se sfătuie cu cineva. Sarcina era vizibilă, iar ei nu știau cum să procedeze în această situație. Și-au bătut joc de mine. Când am dus ultima cerere, se întâmpla prin iunie, iar peste câteva zile, prin poşta electronică, am primit confirmarea că mi s-a semnat cea de-a doua cerere, pe care am prezentat-o în februarie. Din câte cunosc eu, o cerere este valabilă în jur de două săptămâni, nicidecum patru luni. Nu pot înțelege – dacă au semnat cererea în februarie, de ce m-au anunţat abia în iunie?”, se întreabă dansatoarea.
Văzând că nu poate obţine carnetul de muncă, Tatiana a decis să-şi facă dreptate în instanţa de judecată. Procesul a durat un an şi jumătate ca, într-un final, sentința să fie următoarea: cererea este neîntemeiată.
„Acum reiese că nici nu am fost angajată a acelei instituții, iar carnetul meu de muncă nu este și nici nu a fost la ei. În instanță am mers cu copia documentelor care confirmă faptul că am fost angajată. Este indicată ziua, luna și anul. În plus, am copia carnetului de muncă, unde scrie negru pe alb că am fost salariată a acelei instituții, în afara de aceasta, se vede și ștampila angajatorului. Fiind însărcinată, am rămas fără concediu de maternitate. Din cauza indicațiilor dlui Focşa, căci el este vinovat de tot, lunar, primesc indemnizația pentru copil doar 400 de lei. Cariera mea s-a dus pe apa sâmbetei.

„Au fost zile în care nu aveam ce pune pe masă”

aCa să se înțeleagă corect: nu vreau niciun leu de la acea instituție, vreau doar să mi se dea carnetul de muncă. Acum lucrez prin cumul la ansamblul „Fluieraş”, nu am niciun salariu stabil. Voi ataca decizia instanței și voi merge până în pânzele albe pentru a-mi face dreptate mie și soțului meu. Și-au bătut joc nu doar de noi, ci și de copiii noștri. Din cauza indicaţiilor lui Boris Focșa, am fost nevoită să dau lecții de dans fiind însărcinată în luna a 9-a. Au fost zile în care nu aveam ce pune pe masă. Ne-a fost foarte greu. De patru ani luptăm cu morile de vânt. Deși avem toate dovezile că suntem nevinovați, că ni se întâmplă o nedreptate, cineva trage sforile și continuă să ne poarte prin judecăți, iar mie să nu mi se ofere carnetul de muncă. Am fost nevoiți să ne vindem casa, iar acum locuim cu chirie. Ne este greu, în plus, trebuie să achităm și toate cheltuielile de judecată. Un avocat care ne reprezenta în instanță s-a dezis să mai profeseze. Ne-a spus că-i este rușine să mai intre în judecătorie. A văzut toate jocurile murdare și nedreptatea care se face”, ne mai povesteşte Tatiana Baraliuc.

a

Mesaj pentru Boris Focșa

Indignată de situația gravă în care s-a pomenit, artista de balet a ținut să vină cu un mesaj pentru Boris Focșa: „Ar fi bine să se gândească la viitorul copiilor săi căci Dumnezeu nu bate cu bățul. Și cel mai cumplit e faptul că nu el va plăti pentru păcatele pe care le-a făcut, ci copiii ori nepoții săi. Nu doresc nimănui răul, dar nervii mei și ai soțului meu sunt distruși din cauza lui Boris Focșa. El e vinovat şi că copiii mei, uneori, nu aveau ce să mănânce. Să vedeţi cât de tare au îmbătrânit mamele noastre în aceşti patru ani! Mă rog la Dumnezeu ca să-l pot ierta pe dl Focșa pentru toată suferința pe care a provocat-o familiei mele”.
Pe 3 martie, Oleg Baraliuc urma să afle sentinţa finală a dosarului care a fost deschis pe numele său de către procurorii anticorupției, însă judecătorul a mai cerut 15 zile pentru a analiza cazul.
„Judecătorul a fost corect în proces pe tot termenul desfăşurării acestuia şi contez pe corectitudinea şi competenţa instanţei. Dar nu pot să cred că nu se încearcă prin diferite metode să-l influenţeze pe judecător deoarece, în caz contrar, Ministerul Culturii ar fi nevoit să-mi achite lipsa forţată de la serviciu pe cinci ani. Unica variantă de a nu mă lăsa să revin în funcţie rămâne ori înlăturarea fizică ori un dosar penal cu privaţiune de libertate”, ne-a declarat Oleg Baraliuc.
Contactat de APROPO, Boris Focşa s-a arătat indignat de faptul că este acuzat pe nedrept şi este făcut ţap ispăşitor de către soţii Baraliuc: „Un om mereu caută pe cineva vinovat. Nu am nimic cu ei, iar pe Tatiana Baraliuc nu o cunosc. Nu ştiu nimic despre procesele lor şi nu am niciun interes să-i fac să sufere”.

a

Carnet de munca 2

CONTRACTUL de MUNCA TATIANA

CONTRACTUL de MUNCA TATIANA1Lena NEGRU
Foto: APROPO Magazin
Colaj: APROPO Magazin/Foto: Apropo Magazin/adevarul.md

Vizualizări: 2597

6 Comentarii

  • Nume
    11 martie 2014 | Permalink |

    Bravo!!! Trebuie de scos aceste mizerii in strada, Focsa betivan

  • 11 martie 2014 | Permalink |

    I-mi pare rau de faptul, ca cu atita greu i-mi protejez familia de napastele astea. Nu-mi face mare cinste. Barbatii sint datori sa-si protejeze familia, parinii, copiii. Ne vom descurca. Dar nici i Focsa nu meritau sa-i fac atita publicitate. Mai ales, ca dinsul de cind ii El, nu stie nimic, nu se ocupa de prostii,nu bea la volan,nu vinde edificii de Stat,nu vinde ilegal apartamente, nu, nu, nu si de fapt, nici ministru al culturii nu a fost.

  • 11 martie 2014 | Permalink |

    Putere si rezistenta Oleg!!!

  • 11 martie 2014 | Permalink |

    Mudacu este mudac,

  • Svetlana Suveica
    11 martie 2014 | Permalink |

    Ingrozitor … Sa Va ajute Domnul!

  • Ghenadie Tacu
    12 martie 2014 | Permalink |

    Inc-o perla de-a lui Borea”NE ZNAIU” Focsa…

Comentează