SUA şi Rusia au convenit asupra unui plan cu privire la arsenalul chimic sirian

SUA şi Rusia au convenit asupra unui plan cu privire la arsenalul chimic sirian

Secretarul de stat american John Kerry şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov au convenit sâmbătă la Geneva asupra unui plan cu privire la eliminarea arsenalului chimic al Siriei care prevede între altele ca Damascul să prezinte în decurs de o săptămână o listă cu armele sale chimice, informează agenţiile internaţionale de presă. Planul prevede totodată adoptarea unei rezoluţii a ONU care să se refere la ameninţarea cu recurgerea la forţă, notează AFP.

SUA şi Rusia sunt de acord că o rezoluţie a ONU trebuie să se refere la ‘capitolul 7 /al cartei ONU/ cu privire la recurgerea la forţă’, a anunţat John Kerry. ‘Nu va exista spaţiu de manevră şi nimic care să fie altceva decât o aplicare completă /a planului/ de către regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad’, a subliniat acesta, în cadrul celei de-a treia zile de discuţii asupra neutralizării arsenalului sirian de arme chimice, scrie agerpres.ro.
Acordul prevede de asemenea că Siria ‘trebuie să le permită inspectorilor ONU accesul cel mai târziu în noiembrie’. ‘Obiectivul este de a finaliza eliminarea /armelor/ la mijlocul lui 2014′, a precizat secretarul de stat american.
Cei doi demnitari au ajuns totodată ‘la o estimare comună cu privire la cantităţile şi tipurile de arme aflate în posesia regimului Assad’, a mai spus Kerry.
Acordul americano-rus nu conţine nimic referitor la o potenţială folosire a forţei în cazul în care Siria nu respectă acest plan, a afirmat în ce-l priveşte ministrul rus de externe, potrivit Reuters.

Foto: agerpres.ro

Vizualizări: 168

Comentează