CAMPANIE! „Vrem TVR 1 acasă!”

CAMPANIE! „Vrem TVR 1 acasă!”

„CCA vrea ca problema TVR-ului să fie soluţionată o dată pentru totdeauna, inclusiv pentru 2015, când se va trece la televiziune digitală”

Vizita preşedintelui României Traian Băsescu la Chişinău la 17 iulie curent a readus în discuţie problema retransmiterii postului naţional român de televiziune TVR 1, a cărui licenţă a fost retrasă de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) în septembrie 2007. Lipsa TVR 1 o simte majoritatea moldovenilor. Potrivit istoricului Ion Negrei, TVR 1 este o sursă de informare credibilă şi diversă, care ar facilita procesul de integrare naţională şi europeană a Republicii Moldova.

Despre faptul că postul TVR 1 și-ar putea relua transmisiunea pe teritoriul Republicii Moldova în timpul apropiat a anunţat şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, după întrevederea cu omologul său român, Traian Băsescu. „Am stabilit să reluăm cât mai curând retransmisiunea postului TVR 1 în RM”, a declarat preşedintele Nicolae Timofti.

„Aştept TVR 1 şi eu, şi mulţi alţii”

Pentru istoricul Ion Negrei, retransmiterea TVR 1 în Republica Moldova „este un lucru indiscutabil”. „TVR 1 era o sursă credibilă de informare a cetăţeanului din Republica Moldova. Acesta oferea acces la informaţii importante cu caracter politic, economic, cultural, religios, sportiv, ceea ce facilita procesul de integrare naţională şi europeană”, a notat Negrei.
Şi pentru Valentina Sturza, președintele Asociației foștilor deportați și deținuți politici, readucerea pe micile ecrane a postului român public de televiziune ar fi un lucru mare şi bun. „TVR 1 trebuie să fie difuzat pe piaţa media din R. Moldova, pentru că îi ducem lipsa”, a menţionat Valentina Sturza.

Şapte ani fără TVR 1

Licenţa de emisie a postului naţional român TVR 1 a fost retrasă de autorităţile de la Chişinău la 27 septembrie 2007 în urma unei decizii a CCA. Potrivit BBCromanian.com, TVR era unul dintre posturile cu acoperire naţională în Republica Moldova, care emitea pe cea de-a doua frecvenţă naţională.
În urma unui concurs anunţat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), frecvenţa cu acoperire naţională a fost acordată companiei TLFM Internaţional, care s-a angajat să retransmită TVR 1 în proporţie de 70% pe teritoriul Republicii Moldova.
„Societatea Română de Televiziune (SRTv) a făcut atunci, împreună cu autorităţile române, toate demersurile posibile pentru a continua să transmită pe teritoriul Republicii Moldova”, nota aceasta într-un comunicat.
În 2007, cinci membri CCA din nouă au votat în favoarea acordării reţelei de stat de televiziune, pe care emite TVR 1, companiei TLF M Internaţional. Trei s-au pronunţat împotrivă, iar un membru, iniţial prezent la şedinţa CCA, s-a îmbolnăvit subit şi n-a participat la votare.

Negocieri confidenţiale

Ieri, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Marian Pocaznoi, a declarat pentru JURNAL că revenirea TVR 1 este „în progres”, deşi nu poate oferi mai multe detalii, deoarece „negocierile sunt confidenţiale”.
„Acum, suntem pe cale de soluţionare amiabilă. Dorinţa este din ambele părţi ca TVR 1 să reapară în Republica Moldova. Dacă apar anumite motive tehnice legate de televiziunea digitală, CCA doreşte ca problema TVR-ului să fie soluţionată o dată pentru totdeauna, inclusiv în 2015, când se va trece la televiziune digitală. TVR 1 trebuie să revină în formatul său integral pe teritoriul R. Moldova”, a spus acesta. Totuşi Pocaznoi n-a putut spune concret când va apărea TVR 1 pe micile ecrane din RM, deoarece aceasta „depinde de mai multe instituţii din domeniu”.

TVR, Campania Jurnalului

În 2002, JURNAL de Chişinău a organizat o serie de proteste prin care a solicitat guvernanţilor reluarea transmisiunii TVR 1. „Acţiunea este una de solidarizare a presei şi a partidelor politice din ţară, care au fost invitate să-şi exprime protestul în legătură cu sistarea difuzării pe teritoriul R. Moldova a postului TVR 1”, spunea atunci directorul JURNALULUI, Val Butnaru, calificând dispariţia TVR 1 drept un fenomen al abuzului puterii. JURNALUL a colectat mii de semnături în sprijinul reapariţiei pe ecrane a postului TV românesc. După acele proteste de solidarizare, TVR 1 a fost repusă pe micile ecrane până în 2007. În 2010, TVR 1 a reapărut în Republica Moldova în varianta, trunchiată, 2 Plus, fapt pentru care JURNALUL a continuat campania „Vrem TVR 1 acasă!”
Victoria POPA, JURNAL de Chişinău

Vizualizări: 179

Comentează