Atentatul de la Boston: Fraţii Ţarnaev prevăzuseră iniţial să atace la 4 iulie

Atentatul de la Boston: Fraţii Ţarnaev prevăzuseră iniţial să atace la 4 iulie

Fraţii Ţarnaev prevăzuseră iniţial să comite atentate sinucigaşe cu ocazia sărbătorii naţionale a Statelor Unite ale Americii, 4 iulie, a dezvăluit în faţa anchetatorilor suspectul supravieţuitor al dublului atentat de la Boston, Djohar Ţarnaev, semnalează, vineri, presa americană.

Ei şi-ar fi schimbat planul după ce au reuşit să-şi pregătească bombele mai devreme decât prevăzuseră, adaugă AFP, care preia ştirea.

Potrivit The Washington Post, fraţii Ţarnaev au străbătut împrejurimile oraşului Boston pentru a repera potenţiale ţinte, după care au decis să lanseze atacurile la 15 aprilie, cu ocazia maratonului. Dublul atentat a ucis trei persoane şi a rănit alte peste 260.

Djohar Ţarnaev este acuzat de plasarea bombelor împreună cu fratele său mai mare Tamerlan, ucis într-un schimb de focuri cu poliţia şi suspectat că ar fi fost organizatorul atentatului.

El ar fi făcut aceste dezvăluiri în faţa anchetatorilor, în cursul interogatoriilor, după ce a fost arestat de poliţie, semnalează The Washington Post şi The New York Times, citând responsabili ai poliţiei, sub protecţia anonimatului.

Djohar ar fi recunoscut, de asemenea, că el şi fratele său urmăriseră pe internet predicile lui Anwar al-Awlaki, un imam radical care a fost ucis într-un atac de dronă în 2011 în Yemen. Totuşi, nu există nicio dovadă că fraţii ar fi fost în contact cu Awlaki, adaugă The New York Times.

Un punct central al anchetei îl constituie modul în care s-au radicalizat cei doi fraţi, în prim-plan fiind călătoria lui Tamerlan Ţarnaev în Daghestan în 2012, potrivit sursei citate.AGERPRES
Foto:AGERPRES

Vizualizări: 377

Comentează