Nu există alternativă pentru austeritate, consideră Christine Lagarde

Nu există alternativă pentru austeritate, consideră Christine Lagarde

Directoarea generală a FMI Christine Lagarde a apreciat joi, la o zi după ce numeroase manifestaţii antiausteritate au avut loc în Europa de 1 Mai, că ‘nu există alternativă pentru austeritate’, într-un interviu pentru RTS /La Télévision Suisse Romande/, preluată de AFP.

Pentru dna Lagarde, care participă în acest moment la simpozionul de la Saint-Gall, un fel de ‘mini-Davos’ ce reuneşte factori decidenţi internaţionali în fiecare an în incinta universităţii din acest mic oraş din nord-estul Elveţiei, ‘nu există alternativă pentru austeritate’ şi este nevoie ca eforturile actuale să fie continuate.

În interviul cu o durată de 15 minute, ce poate fi vizionat online pe site-ul RTS, dna Lagarde a adăugat că ‘situaţia este dificilă’ şi că trebuie să menţinem ‘o disciplină bugetară’ şi să ‘favorizăm elementele de creştere’ în acelaşi timp, în vederea promovării ‘investiţiilor şi a locurilor de muncă’.

‘Refacerea deficitelor’ nu este o opţiune acceptabilă, a explicat ea, chiar şi cu titlul unei ‘politici de relansare, pentru că aceasta va presupune datorii suplimentare’. Chestionată cu privire la Germania, şefa FMI a apreciat că această ţară este ‘în curs să îşi recolteze fructele politicii sale’.

Potrivit ei, există actualmente ‘trei tipuri de viteză în lume’. Ţările cele mai rapide la capitolul creştere economică sunt ţările emergente. Urmate de un al doilea grup, care începe să se reînnoiască prin creştere, din care fac parte SUA, Suedia şi Elveţia. Şi, în fine, ultimul grup care este compus din zona euro şi Japonia, ‘care se chinuie să regăsească drumul spre creştere’.AGERPRES
Foto: AGERPRES

Vizualizări: 349

Comentează