Ce faci dacă eşti alergică la cosmetice!

Ce faci dacă eşti alergică la cosmetice!

Pe piaţă există o largă varietate de produse cosmetice, care mai de care mai tentante. Însă organismul tău le tolerează, fără ca folosirea lor să-ţi facă mai mult rău decât bine? Află direct de la specialist cum să te pui în gardă şi ce să faci dacă fardul, crema, rujul sau alte produse de înfrumuseţarenu-ţi priesc.

Reacţiile alergice cauzate de produsele cosmetice pot apărea după contactul cu săpunul, şamponul, gelul de duş, rujul, vopseaua de păr, lacul de unghii, fardul, rimelul, parfumul, cremă de faţă sau de corp, etc. Practic, folosirea oricărui produs cosmetic poate duce la apariţia unor reacţii alergice, care pot rămâne localizate sau se pot extinde. “Componentele care pot produce reacţii nedorite la nivelul pielii pot fi atât substanţele active din produsele cosmetice, cât şi parfumurile, coloranţii, conservanţii, lanolina şi alţi constituenţi ai acestora”, spune medicul dermatolog Costin Căruntu. “Tocmai de aceea, este indicată testarea produselor înaintea utilizării lor, prin aplicarea unei mici cantităţi la încheietura mâinii. Dacă reacţia alergică s-a produs deja, prima măsură care trebuie luată este îndepărtarea rapidă a urmelor de produs care au rămas pe piele. Apoi, vizita la medicul dermatolog permite alegerea tratamentului optim, care poate include creme emoliente, produse dermatocorticoide şi antihistaminice orale”, a mai adăugat specialistul.

Depistarea exactă: testul alergologic

Conform sfatului dat de dermatolog, “identificarea compusului care a declanşat reacţia cutanată este, de multe ori, dificil de realizat, din cauza folosirii frecvente a numeroase produse cosmetice. De aceea, este bine ca evaluarea să aibă loc printr-o colaborare a medicului cu pacientul.” Alături de evaluarea aspectului şi localizării zonelor afectate, este extrem de importantă identificarea momentului în care au apărut primele manifestări, dar şi folosirea unui anumit produs. În anumite situaţii, se impune realizarea unui examen alergologic cu identificarea exactă a substanţelor de la care se produce reacţia alergică.

Aşa îţi fereşti pielea!

Foloseşte produse cosmetice cu formule cât mai simple, hipoalergenice, care nu conţin parfumuri sau substanţe asociate frecvent cu reacţii adverse asupra pielii. “Acestea trebuie aplicate pe pielea curată, care să nu aibă leziuni. De asemenea, este important să fie evitate produsele cosmetice expirate, alterate sau cele care nu au fost păstrate în condiţii corespunzătoare”, ne sfătuieşte dr. Căruntu, care atrage atenţia şi asupra unor produse “naturiste”. “Acestea conţin şi ele o serie de substanţe care pot declanşa alergii. Mă refer la derivatele de propolis, diversele tincturi şi chiar extractele de aloe vera. În plus, de multe ori, aceste produse nu asigură un control riguros al calităţii, specific firmelor consacrate de produse dermatocosmetice”, ne-a mai precizat medicul specialist.

Loţiuni naturale pentru un ten strălucitor

Pentru ten normal

► Amestecă 100 ml lapte bătut cu sucul de la o lămâie şi aplică această compoziţie pe faţă timp de 35 de minute. Apoi spală cu apă rece din abundenţă.
► Amestecă un gălbenuş de ou cu 100 ml lapte dulce şi doi morcovi raşi. Aplică mixtura pe faţă şi las-o să acţioneze 20 de minute.

Pentru ten uscat

► Amestecă o lingură de unt cu o lingură de apă şi aplică pe zonele uscate ale feţei. Lasă să acţioneze 20 de minute, după care spală cu apă rece.
► Pasează două banane, pe care le amesteci apoi cu două linguriţe de miere şi 100 ml iaurt. Aplică mixtura pe faţă timp de 25 de minute, până se usucă. La final, clăteşte cu apă călduţă.

Pentru ten gras

► Amestecă două linguri de tărâţe cu o linguriţă de drojdie, o linguriţă de suc de lămâie şi o lingură de apă. Masează-ţi faţa cu această mixtură, evitând zona ochilor. Lasă 5 minute să acţioneze, după care spală cu apă călduţă.
► Prepară o pastă din 30 g făină de ovăz, sucul de la o jumătate de lămâie şi un albuş de ou bătut spumă. Aplică compoziţia pe faţă şi, după ce se usucă, îndepărteaz-o cu apă caldă.
Sursa: unica.ro
Foto: Hepta.ro

Vizualizări: 251

Comentează