Comuniştii, obligaţi să renunțe la seceră și ciocan. Ce crezi despre asta?

Comuniştii, obligaţi să renunțe la seceră și ciocan. Ce crezi despre asta?

Legea privind interzicerea simbolurilor comuniste a fost publicată în Monitorul Oficial. Noile prevederi legislative intră în vigoare la 1 octombrie, dar comuniştii nu se grăbesc să-şi schimbe sigla, scrie jurnal.md

Deputatul PCRM, Sergiu Sîrbu, a declarat pentru Jurnal TV că va contesta legea, mâine, la Curtea Constituţională.

Legea privind interzicerea simbolurilor comuniste prevede amenzi de până la 3000 de lei pentru persoane fizice şi de până la 10000 de lei pentru persoane juridice.

Acest proiect, dar şi hotărârea care se referă la condamnarea crimelor regimului totalitar comunist au fost votate de deputaţii alianţei la ultima şedinţă a Parlamentului din sesiunea de primăvară-vară.

Vizualizări: 1176

3 Comentarii

  • FRONTUL RE-UNIRII
    18 septembrie 2012 | Permalink |

    RUSIFICAREA ELEVILOR MOLDOVENI CONTINUA
    CU O NOUA MINISTRA AMERICANCA !
    —————————————————————————–
    Apel către românii de pretutindeni:
    cum să ajutăm “o insulă” în care limbă română abia pâlpâie?
    Poate aud si ceva institutii de la Bucuresti si Chisinau!

    18 Septembrie 2012
    Romanian Global News
    http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/economic–social/6897-apel-ctre-romanii-de-pretutindeni-cum-s-ajutm-o-insul-in-care-limb-roman-abia-palpaie-poate-aud-si-ceva-institutii-de-la-bucuresti-si-chisinau.html
    ———————————————————–
    Facem APEL către toţi românii de pretutindeni
    să intervină pe lângă Guvernul FILAT pentru a susţine românii din s. Valea-Perjei, Taraclia care sânt pe cale de rusificare în R. Moldova.
    Această mişcare de solidaritate este necesară pentru a opri campania de limitare în drepturi a românilor basarabeni,
    transmite Romanian Global News.

    O corespondenta de la Mihai Ciubotaru, Director Basarabia Literară.
    ———————————————————————————————————————-
    Vorbim despre un fost gimnaziu cu predare în limba română, lichidarea căruia va avea consecinţe grave pentru moldovenii-români-basarabeni din partea locului.

    Conform recensămîntului din 2004,în s.Valea-Perjei, Taraclia, locuiesc aproape 4000 locuitori de etnie bulgară şi în jur de 1000 vorbitori de limbă română/moldovenească/.

    În realitate, toţi moldovenii de aici, vorbesc atât limba bulgară, cât şi limba rusă, iar dintre bulgari, foarte puţini sunt acei care posedă limba română/moldovenească/.

    Problema se va agrava şi mai mult, pentru vorbitorii limbii române din sat ,
    odată cu lichidarea gimnaziului „moldovenesc”.
    Va deveni catastrofă din simplul motiv că moldovenii din s. Valea-Perjei
    deja sunt minoritate naţională, au prea puţine drepturi, sunt slab reprezentaţi în birourile de conducere şi administrative din sat. Acum, îi paşte pericolul să fie asimilaţi în totalitate.

    Vorba e, că începând cu 1 septembrie 2012 Ministerul Educaţiei a închis gimnaziul din sat, unicul gimnaziu cu predare în limba română în raza de vre-o 60 km din regiunea dată,
    unicul gimnaziu din regiune, unde bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt a ajuns încuiat.

    Motivul lichidării–sunt puţini elevi, astfel, copii au fost trecuţi la liceul rus din sat,
    care, potrivit Regulamentului, nu mai poate fi numit liceu, ci numai gimnaziu,
    deoarece,în realitate, nici el , nu întruneşte numărul necesar de elevi
    pentru a purta titulatura de liceu.

    Fostul gimnaziu „moldovenesc” anul acesta avea 37 de elevi , alţi 62 elevi,
    vorbitori de română, au fost transferaţi anterior de către părinţi, în liceul rus,
    pentru a-şi menţine copii în sat până în clasa a 12-ea .

    Acum , cu gimnaziul lichidat, cu copii trecuţi la liceul rus , părinţii sunt îngrijoraţi pentru viitorul lor, căci, prin aceasta ei întrevăd o asimilare totală a moldovenilor, iar copii lor total rusificaţi.

    Zilele acestea, părinţii celor 37 de elevi au fost în grevă timp de o săptămînă. Copii n-au frecventat şcoala. Sperau că vor veni de la Ministerul Educaţiei şi le va lua apărarea—îi va susţine şi înţelege, doar sunt la ei acasă, în R. Moldova şi nu în Rusia. N-a fost să fie.

    Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au venit pe 7 septembrie,
    preventiv întâlnindu-se cu conducerea raională şi sătească,

    care numai auzind despre limba română se înegresc la faţă,

    nemaivorbind de susţinerea părinţilor îngrijoraţi.

    Deja, ajungând la gimnaziu, reprezentanţii Ministerului Educaţiei deschis s-au revoltat pentru faptul că acolo, alături de părinţi, erau prezenţi şi buneii, bunicele.

    În toate aceste revolte ei bănuiau doar o influienţă politică.

    Până la urmă, cei 3 reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, au motivat lichdarea gimnaziului „moldovenesc” şi trecerea elevilor în liceul moldo-rus din sat prin lipsa mijloacelor financiare. Aşa şi n-au înţeles ei, doleanţele şi îngrijorarea , că părinţii nu vor să le fie rusificaţi (bulgarizaţi) copii în liceul moldo-rus.

    Tot aici, la adunarea părinţilor revoltaţi, s-au mai deschis şi unele paranteze vizavi de acţiunele Ministerului Educaţiei, care, încalcând propriul Regulament, a permis inmatricularea în clasa 10 de liceu a numai 38 elevi, pe când Regulamentul prevede pentru calsele a 10-ea din liceu nu mai puţini de 50 elevi cu formarea minimului de două clase de a 10-ea.

    Revolta părinţilor moldoveni este înţeleasă. Dacă nu va fi liceu rus în sat, ci doar gimnaziu rus, atunci mulţi elevi vorbitori de română din actualul liceu, chiar şi bulgarii, pe parcurs, vor dori să înveţe în gimnaziu cu predare în limba română.

    De ce e nevoie de ajutor?
    Referitor la limba de stat, propriu-zisă. În toate instituţiile din satul Valea-Perjei,Taraclia, (Primărie, administraţia Asociaţiei Agricole, spital, poşta şi chiar în magazinul din partea „moldovenească” a satului) se vorbeşte doar în bulgara sau rusă.

    Dacă încerci să vorbeşti în limba română, atunci poţi fi trimis brutal cu traiul în România.

    Referitor la început de an şcolar. La întîlnirea cu părinţii elevilor din fostul gimnaziu s-a vorbit doar în limba rusă. Festivităţile de la careul noului an şcolar s-au petrecut preponderent în limba rusă, cu muzică doar rusescă., nici o exclamare din partea elevilor cu un „Mulţumesc”,ci doar numai cu „Spasibo”.

    Nici un cuvînt despre regretaţii Doina şi Ion Aldea Teodorovici, chiar dacă la careu era şi Şefa Direcţiei de învăţămînt din Taraclia, care de asemenea nu posedă limba de stat.

    Dacă nu se redeschide gimnaziul, atunci procesul de bulgarizare/rusificare se va intensifica în această insulă cu vorbitorii limbii române. Concluzia vine de la sine.

    Pînă la sosirea reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, părinţii elevilor trecuţi la liceul rus,
    au fost preîntîmpinaţi de către directorul liceului rus :
    - la anul viitor clasa I nu va fi cu predare în limba română,
    - obiectul „chimia”, anul acesta, va fi studiat în limba rusă şi nu în limba româna, iar în următorii ani de învăţămînt, numărul obiectilor cu predare în limba rusă se va mări.

    Deci, după lichidarea gimnaziului cu predare în limba română,repet, părinţii au temerea că în următorii ani elevii vor fi obligaţi să înveţe doar în limba rusă la noi acasă, în R. Moldova.

    Părinţii cer redeschiderea gimnaziului şi asiguarea procesului de învăţămînt
    cu toate cele necesare, inclusiv şi surse financiare.
    Timp de 5 ani tot s-a promis că va fi renovat sistemul de încălzire a gimnaziului,că va fi reparat acoperişul. Acum se motivează din lipsa finanţelor. Oare, pentru viitorii copii de pe această insulă de limbă română, cine va mai lupta pentru a studia în limba Statului lor şi nu în limba rusă? Oare nu se pot găsi nişte bani?

    Statistica ne spune că avem vre-o 200 de cetăţeni ai R. Moldova, care au un venit anual de peste un milion de lei – ar putea unii din aceşti milionari ajuta şi susţine gimnaziul din s. Valea-Perjei r. Taraclia, unicul gimnaziu cu predare în limba română din regiune ?

    Avem partide politice bogate care spun că sunt „stataliste”şi patriotice, oare ei nu vor să ajute gimnaziul din s. Valea-Perjei, Taraclia, elevii căruia doresc să studieze în limba maternă, în limba de stat ?
    La Guvern nici nu mai îndrăznesc, poate se va autosesiza…

    Viitorul gimnaziului cu predare în limba română din s. Valea-Pejei, Taraclia este un test de demnitate naţională…Cum să susţinem această „ insulă”?…
    —————————————-
    Autor: Maria Herţa

  • Nume
    18 septembrie 2012 | Permalink |

    abia astept sa-i vad pe komi la racoare,dar ma tem ca nu se va intampla in acest mileniu

  • Nume
    16 noiembrie 2012 | Permalink |

    dura Maria Het’a

Comentează