Piscina, un pericol! 7 boli pe care le poti lua de la piscina

Piscina, un pericol! 7 boli pe care le poti lua de la piscina

Potrivit ele.ro, piscina poate fi in acelasi timp o oaza de revigorare in zilele caniculare si un real pericol pentru sanatate. Exista un numar ingrijorator de boli pe care le poti lua de la piscina, pe calea aerului sau prin contact direct cu o apa infectata. Clorurile folosite pentru igienizarea bazinelor publice nu sunt intotdeauna eficiente in distrugerea agentilor patogeni.

Sigur ca poti merge in continuare la o piscina sa te racoresti si sa te bronzezi.

Important este sa verifici in ce masura sunt respectate normele de curatare a apei la piscina aleasa si sa iei cateva masuri de precautie impotriva imbolnavirii.

1. Shigelloza (dizenteria bacilara)

Aceasta boala infectioasa de origine bacteriana se poate contacta prin inghitirea apei contaminate. Majoritatea pacientilor diagnosticati cu Shigelloza prezinta simptome in urma inotului in lacuri, piscine si bazine publice.

Se manifesta prin febra, greata, voma, crampe si diaree, reactii provocate de speciile bacteriene din familia Shigella.

2. E.coli

E.coli este o bacterie contactata frecvent din apa piscinei, prin inghitire. Ea provoaca diaree de diverse grade. Un anumit tip de E.coli produce o toxina care ataca membrana intestinelor, producand colita hemoragica. Infectiile tractului urinar pot fi produse tot de E.coli, gravitatea lor depinzand strict de natura bacteriei ajunse in organism.

3. Leptospiroza

Leptospiroza este o boala raspandita in special in aria zootehnica. Se manifesta prin febra, frisoane, icter, eruptii cutanate si hemoragii la nivelul pielii si al mucoasei membranelor. Foarte multe cazuri de leptospiroza s-au inregistrat in randul persoanelor expuse suprafetelor mari de apa, precum rauri, izvoare, canale sau lacuri contaminate cu urina animalelor domestice. Bacteria supravietuieste mult timp in apa, rezista in fata clorurilor si se poate contacta usor dintr-o piscina publica.

4. Giardia

O alta boala cu care te poti alege dupa o baie in piscina este Giardia, daca inghiti din greseala apa infectata. Aceasta nu se transmite pe cale sanguina, insa cauzeaza deseori diaree si dureri abdominale, precum si deshidratare. Se trateaza greu daca mai exista si alte afectiuni medicale adiacente.

5. Hepatita A

Hepatita A sau cea infectioasa este asociata, de regula, cu sistemele proaste de canalizare, iar sistemul de scurgere al apei din piscine poate deveni uneori problematic. Cauzele frecvente ale bolii implica ingerarea de apa si mancare contaminate, atingerea de< manere murdare sau scoici gatite insuficient. Sansele de a te alege cu aceasta afectiune cresc considerabil cand piscina este foarte aglomerata.

6. Infectii gastrointestinale

Alti “vizitatori” nepoftiti in apa unui bazin de agrement sunt norovirusii, agenti patogenti care provoaca infectii gastrointestinale. Perioada de incubare este de aproximativ 2 zile inainte de debutul simptomelor, caracterizate prin voma severa, disconfort stomacal si diaree.

7. Criptosporioza

Microbul care produce aceasta boala traieste in materiile fecale umane si nu este distrus de clorurile piscinelor. In cazul in care apa este infectata si ajunge in dreptul gurii tale, sansele de imbolnavire sunt foarte mari.

Pentru a evita pe cat posibil infectarea la o piscina publica, informeaza-te in prealabil de politica de igiena aplicata. Alege un bazin unde dusul prealabil inotului este obligatoriu. Tine-ti gura bine inchisa atunci cand intri in apa si foloseste sapunuri antibacteriene dupa inot. Poarta slapi pe uscat si ai grija cu ce suprafete intri in contact!

Foto: ele.ro

Vizualizări: 522

Comentează