Un nou cutremur devastator de până la 8 grade posibil în Japonia

Un nou cutremur devastator de până la 8 grade posibil în Japonia

Seismologii din Sahalin (Extremul Orient rus) consideră probabilă repetarea cutremurului din 11 martie în apropierea coastei Japoniei, care ar putea provoca un nou tsunami, relatează joi agenţia ITAR-TASS.

‘Este posibilă o nouă replică, cu o magnitudine între 7,5 şi 8,5 grade, care ar putea provoca valuri tsunami, deci trebuie sa fim pregătţi pentru un astfel de eveniment’, a declarat joi doctorul în fizică şi matematică Ivan Tihonov, şeful Laboratorului de seismologie al Institului pentru geologia marină şi geofizică de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei.

În opinia sa, epicentrul cutremurului se va afla cel mai probabil amplasat la aproximativ 200 km est de epicentrul puternicului seism din 11 martie. ‘Există acolo o anumită zonă, care acum iese în evidenţă şi în care nu a fost încă un cutremur puternic. Aceasta zonă de parcă ar ,,trăi oarecum independent,, de restul teritoriului unde în prezent au loc replici de magnitudine mică sau medie’, a menţionat expertul rus.

Potrivit calculelor savantului rus, perioada alarmantă pentru Kamceatka în perspectiva unui viitor cutremur va începe în data de 25 aprilie. Zona cea mai expusă este sudul insulei Kamceatka, precum şi o parte din lanţul Kurilelor de Nord. Pentru Kurilele de Sud perioada alarmantă a început încă din august trecut, susţine el, indicând că aici sunt posibile cutremure de peste 7 grade pe scara Richter.

‘Situaţia actuală seismică în regiunea Insulelor Kurile corespunde deocamdată regimului obişnuit, însă dacă vor exista abateri aceasta va fi o dovadă clară a faptului că vine un pericol. Deocamdată, nu există niciun pericol, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm’, a mai spus seismologul rus.

Sahalin este regiunea cea mai expusă pericolului seismic din întreaga Federaţie Rusă, deoarece este amplasată în limitele centurii seismice din Oceanul Pacific. Situaţia este complicată de faptul că aici se afla numeroase instalaţii petrolifere care ar putea să explodeze, iar ţiţeiul să se deverseze în Oceanul Pacific.

Anterior, un expert nord-coreean estima că seisme cu magnitudinea între 7 şi 8 grade vor continua în această regiune pe durata mai multor decenii.AGERPRES

Vizualizări: 212

Comentează