Ce boli putem lua de la animalele de companie

Ce boli putem lua de la animalele de companie

Un prieten patruped, fie el un cățeluș sau o pisicuță poate face minuni pentru starea noastră psihică. Ceeea ce nu știm foarte mulți dintre noi este faptul că animalele de companie ne pot transmite peste 100 de boli, potrivit site-ului csid.ro.

Starea de sănătate a animăluțelor care ne guvernează casa trebuie ținută sub supraveghere, în permanență, pentru că implicit avem grijă de propria sănătate. Iată câteva dintre cele mai des întâlnite afecțiuni pe care le putem lua de la îndrăgitele noastre patrupede:

Animalele intervin în două moduri în transmiterea bolilor la om, conform csid.ro. Prin intermediul animalelor rezervoare (micile rozătoare, păsările, bovinele, caprele, porcii, fructele de mare) care asigură supraviețuirea unui agent infecțios, omul se contaminează indirect: daca bea lapte crud, dacă mănâncă o carne insuficient preparată, dacă intră în contact cu urina, materiile fecale sau sângele acestor animale. De asemenea, putem fi infectați prin inocularea directă a agentului infecțios de către câini, pisici, țânțari, muște, căpușe sau acarieni.

Zoonozele sunt bolile infecțioase care se transmit de la animale la om, iar printre cele mai frecvente se numără și: antraxul, bruceloza, listerioza, toxoplasmoza, leptospiroza, rabia (turbarea), trichinoza, ricketsioze (febra butonoasă), ornitoza (transmisă de la păsări) și encefalitele.
Multe dintre microorganismele responsabile de zoonoze sunt transmise de animalele sălbatice, însa nici animalele de casă nu sunt ferite, notează libertatea.ro.

Cea mai periculoasă dintre zoonoze este rabia (turbarea), care duce la deces. De aceea, ori de câte ori suntem mușcați de un animal despre care nu știm nimic, trebuie să ne grăbim să ajungem la medic, la orice spital de boli infecțioase. Ideal ar fi să reușim și să capturăm animalul și să-l izolăm de restul omenilor. Iar dacă e posibil, un consult la medicul veterinar ar fi binevenit.
Plaga cauzată de mușcatură trebuie dezinfectată cu apă și săpun din belșug și apoi cu alcool iodat sau alt dezinfectant. Ulterior, medicul este cel care decide tratamentul cu ser antirabic.

Afecțiuni pe care le putem lua de la câine

Cățelul poate contracta 39 de feluri de zoonoze care provoacă la om boli ca: leptospiroza, hidatidoza (chist hidatic), pasteureloze, salmoneloze și paraziți intestinali.
O boală mai puțin cunoscută este toxocarioza determinată de larvele unui vierme. Larvele migrează în tot corpul, dau febra, simptome pulmonare și afectează vederea, iar netratată boala poate duce la orbire. Omul se poate infecta prin materiile fecale ale câinilor.

Ca metodă de precauție, singurul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne vaccinăm animalele de casă și apoi să le deparazităm regulat, tot la indicația specialistului.

Și pisicile ne pot îmbolnăvi

Pisicuțele pot suferi de 22 de zoonoze. Peste 50% din pisici au în salivă un microb, pasteurella multocida, care poate da, după o mușcătură, flegmoane și septicemii.

Gravidele trebuie să stea la distanță de pisici, deoarece pot contracta toxoplasma, aceasta fiind foarte periculoasă în cazul în care apare în timpul sarcinii. Infecția acută cu toxoplasmă îi provoacă fătului anomalii, în special cerebrale, care, din pacate, nu se văd la ecograf.

Alte boli virale, bacteriene sau parazitare se pot transmite direct – prin mușcătura, zgarietură sau înțepătură.

Vizualizări: 299

Comentează