O tânără din Chişinău a vizitat 26 de ţări din Asia şi Africa/FOTO

Number of View: 475

După ce a călătorit prin Asia și Africa, Nicoleta Nigai va „cuceri” și America Centrală. Nemulţumită că trebuia să aștepte prea mult pentru a obţine viza necesară unei vacanţe în Europa, basarabeanca Nicoleta Nigai s-a hotărât să plece prin lumea largă.

A început cu Asia. A urmat Africa. Norocul i-a surâs în 2007, când s-a întâlnit la Chişinău cu un producător canadian, realizator de filme documentare, care a angajat-o în calitate de asistent-producător, scrie adevarul.md

„Am plecat în Turcia. Pe urmă au urmat Sri Lanka, India, Vietnam, Thailanda, Filipine, Singapore, China, Tibet, Kirghistan, Armenia, Georgia, Tanzania, Zanzibar, Kenia, Tanzania, Uganda, Rwanda, Egipt, Oman, Bangladesh, Nepal, Liban, Siria şi Emirate. Pe 14 februarie plec în Cuba”, a spus, dintr-o suflare, Nicoleta despre destinaţiile pe care le documentează pentru Discovery Channel, HBO, dar şi alte posturi TV din SUA şi Canada. Ca asistent, ea face secvenţele de making-of şi asigură vizele pentru colegii ei. „Prima dată plec într-o ţară unde ori n-am nevoie de viză, ori o pot face pe loc. De acolo îmi fac vizele pentru ţările vecine. De pildă, am plecat în Sri Lanka fără viză. De acolo mi-am făcut viza pentru India, în şapte zile”, a mărturisit Nicoleta.

Foto: Nicoleta Nigai a descoperit secretele Nepalului

RISCURILE MESERIEI

Ţările asiatice n-au fost lipsite de peripeţii pentru tânăra basarabeancă. În Goa, cel mai mic stat din India, s-a trezit cu şobolani în cameră. A înfruntat traficul rutier din Bangladesh, unde legea junglei coboară în stradă.

Foto: Moldoveanca Nicoleta Nigai a ajuns și la porțile Damascului

Ca şi când n-ar fi fost de ajuns, a simţit pe pielea ei ce înseamnă să fii turist pe timpul războiului civil din Sri Lanka. „Era în 2008. Război civil. O sirenă ne trezeşte pe la 11 noaptea. Gălăgie. Împuşcături. Chiar dacă stăteam la hotelul Hilton, peste drum de clădirea Parlamentului, pe stradă era întuneric.

Pe fereastră vedeam că armata era deja în oraş. La telefon ne spuneau să nu ne apropiem de ferestre şi, dacă ne e frică, să mergem la recepţie, pentru asistenţă psihologică. A doua zi, prin Colombo, la fiecare 300 de metri erau instalate baraje militare. Nu puteai sa pozezi, pentru că deodată ţi se punea arma în faţă. Mi-a fost controlat paşaportul de vreo 20 de ori, în două ore. În unele locuri chiar făceau percheziţii corporale. Abia apoi îţi dai seama cât a fost de periculos”, a mai mărturisit ea. La mijlocul lunii februarie, Nicoleta va pleca în Cuba, pentru o nouă aventură.

MANIERE MUSULMANE
Nicoleta a insistat asupra faptului că îi este deseori teamă să călătorească în ţările care împărtășesc valorile religiei musulmane. „Musulmanii se pot comporta fără respect faţă de turistele europence”, a mărturisit exploratoarea basarabeancă.

ÎN SINGAPORE, BĂTAIA E RUPTĂ DIN RAI

Potriveala de acasă nu e totuna cu cea din târg. Nici legile din Republica Moldova nu sunt identice cu cele din ţările asiatice unde cultura musulmană şi în special cea hindusă îşi impune legile la orice colţ de stradă. De pildă, în Bangladesh şi anumite state din India nu ai voie să agresezi animale.

Pe de-o parte, pentru că majoritatea indienilor sunt vegetarieni. Un alt motiv constă în faptul că anumite vietăţi, precum bovinele şi maimuţele, sunt considerate sacre. „Cultura Indiei nu permite să răneşti animalele. De-asta, multe animale sălbatice pot fi prezente în faţa hotelului şi nimeni nu le alungă. Într-o noapte m-am trezit cu doi şobolani în cameră. Fiind obişnuiţi cu oamenii, nu s-au speriat. M-am mutat în alt hotel şi am trăit cu frică timp de o lună, cât am stat acolo”, a mărturisit Nicoleta Nigai.

Pe de altă parte, legile din Singapore sunt foarte drastice în privinţa păstrării curăţeniei publice. „Dacă arunci ceva pe stradă, poliţia nu te amendează. Nu te arestează nimeni. Dar rişti să primeşti o pedeapsă corporală, chiar dacă eşti turist sau localnic. Sunt panouri pe care te anunţă că poţi primi între 5 şi 25 de lovituri de baston. Acolo se cheamă ratangă. Când am fost acolo, n-am văzut pe nimeni bătut de poliţie. În schimb, această pedea Totuşi, curăţenia din Singapore este exemplară”, a mai spus ea.

De asemenea, autorităţile din Singapore aplică amenzi foarte mari persoanelor care lasă recipientele cu apă, neacoperite. Întrucât condiţiile climaterice permit creşterea alarmantă a coloniilor de ţânţari, legea este aplicată cu scop preventiv. Scăpate de sub control, aceste colonii pot duce la apariţia unor maladii greu de combătut în acest colţ de lume.

RECOMANDĂRI PENTRU CĂLĂTORII MOLDOVENI

Tânăra exploratoare basarabeancă susţine că poţi găsi destinaţii în estul Europei în funcţie de banii pe care îi ai. Astfel, dacă dispui un buget de vacanţă de vreo 200-300 de euro, poţi pleca în Georgia şi Armenia. Cu 500 de euro poţi ajunge în Damasc (Siria). Mai adaugă 100 de euro şi deja poţi pleca în Oman. Dacă îţi permiţi o vacanţă de 800 de euro, Nicoleta îţi recomandă să vizitezi Thailanda sau chiar Sri Lanka. „În Thailanda, Filipine şi Vietnam avionul te costă cel mai mult. Restul e foarte ieftin. Îţi poţi rezerva o cameră de hotel pe Internet. E cea mai bună alegere”, afirmă Nicoleta Nigai.

Foto: Amintiri din Zanzibar

Iată şi câteva sfaturi oferite de tânăra exploratoare. Învaţaţi limba engleză, pentru că dacă vorbeşti în rusă, totul te costă de zece ori mai scump. Ia-ţi medicamente de acasă. Scapi mai ieftin dacă îţi rezervezi vacanţa pe Internet şi îţi iei doar strictul necesar cu tine, într-un bagaj de fix 10 kilograme.

E bine să cunoşti cultura ţării în care mergi pentru a evita situaţii jenante. La acest capitol intră şi vestimentaţia. „Pentru noi nu e diferenţă între un tricou şi un top. Dar pentru o femeie care intră într-un templu indian, topul e nepermis”, a mai spus ea.

Comentează