Eugen Holban, omagiat la Paris şi la Chişinău

Eugen Holban, omagiat la Paris şi la Chişinău Number of View: 70

Scriitorul şi omul de ştiinţă Eugen Holban a împlinit vârsta de 90 de ani. Cu prilejul aniversării, Asociaţia „Connexions Moldavie” şi Alianţa pentru Sprijinirea Basarabiei au organizat la biserica ortodoxă „Sf. Ştefan cel Mare” din Paris o manifestare omagială.

În cadrul acesteia, scriitorul şi jurnalistul Ioan Adam a susţinut conferinţa „Basarabia românească. 1918-1940. Construcţie materială şi spirituală”. Evenimentul s-a desfăşurat cu sprijinul Comunităţii Ortodoxe „Sf. Ştefan cel Mare” din Paris.

Eugen Holban a fost omagiat şi la Chişinău, la Casa Limbii Române „Nichita Stănescu”, unde a avut loc un simpozion cu genericul „Etalon al demnităţii şi iubirii de patrie”. În cuvântul său de deschidere, Alexandru Bantoş, redactor-şef al revistei „Limba Română”, a remarcat că Eugen Holban este unul dintre primii care a reuşit să vorbească în Occident despre marile probleme ale Basarabiei legate de trecutul, prezentul şi viitorul ei.

Eugen Holban s-a născut în 1920 la Chişinău în familia lui Ştefan Holban (originar din satul Cărpineni, preşedinte al Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Lăpuşna, prefect de judeţ, deputat în Parlamentul României, membru al Sfatului Ţării, care a votat Unirea în 1918). Eugen Holban a absolvit Institutul Politehnic din Iaşi. Biblioteca sa, care numără peste 1 000 de volume, a fost nevoită să treacă Prutul de trei ori, rămânând şi astăzi departe de baştină.

Chimist de meserie, Eugen Holban a studiat cu pasiune istoria neamului. Stabilit din 1986 la Paris, a continuat să cerceteze şi să popularizeze adevărul despre Basarabia. A devenit un reprezentant de frunte al diasporei basarabene din Franţa. O parte dintre cele peste 20 de lucrări editate de Eugen Holban au fost retipărite şi la Chişinău. Astfel, cu 14 ani în urmă, a văzut lumina tiparului o carte cuprinzând două lucrări fundamentale: „Contribuţia Basarabiei la cultura românească” şi „Toponimie şi identitate naţională”.

Eugen Holban a iniţiat concursul „Moştenire”, o competiţie de istorie şi literatură română, la care au luat parte mii de tineri din R. Moldova. Istoricul, susţinut de conaţionali din Europa de Vest, S.U.A. şi Canada, a acordat premii de valoare învingătorilor concursului „Moştenire”. Eugen Holban este preşedintele Alianţei pentru Sprijinirea Basarabiei.
ziar.jurnal.md

Comentează