Kaşpirovski revine! FOTO

Înainte de ’89, milioane de oameni se lăsau hipnotizați la televizor, cu un pahar de apă în faţă. Magul ucrainean, cu privire puternică, îi făcea să se creadă mai fericiți și mai sănătoși. După un răstimp de uitare, steaua lui începe să urce din nou.

“Îmi auzi vocea și începi să te simți bine. Totul este minunat, ești tot mai relaxat, îți simți capul ușor, starea ta de spirit este bună. Cei care suferă de hipertensiune arterială vor avea tensiunea mai scăzută. Aceia care au vederea tulbure vor vedea mai clar. Rănile și semnele lor vor dispărea. Voi termina de numărat, și după emisiune vei simți dorința și nevoia de a ne reîntâlni”.
Se întâmpla în anul 1989, la televiziunea de stat din Moscova, când se transmitea cel mai popular “serial de televiziune” din URSS, emisiunea “Ședințe de sănătate, cu doctorul psihoterapeut Anatoli Kaşpirovski”.
În timp ce sistemul sovietic se prăbușea sub propria greutate, credința în magie și paranormal se infiltra conspirativ în fluxul principal al vieții sociale. Noile idei au înlocuit treptat dogmele marxist-leniniste, iar apogeul a fost atins cu spectacolul incredibil al experimentelor extrasenzoriale efectuate în direct la televiziunea de stat. În locul emisiunilor de gimnastică ritmică sau al congreselor Partidului Comunist, la televizor a apărut Anatoli Kaşpirovski, ucraineanul cu ochi hipnotici și vocea puternică. Pentru prima dată în istoria URSS, se transmitea în direct o emisiune dedicată unor sesiuni de vindecare în masă, prin puterea sugestiei. Unicitatea acestei experienţe a constat în faptul că efectele terapeutice au fost resimțite simultan, pe un teritoriu extrem de vast. Succesul a fost neașteptat. Potrivit estimărilor, audienţa emisiunii a atins cote uriașe, de peste 300 de milioane de telespectatori, atât în URSS, cât și în majoritatea ţărilor din sud-estul Europei. Săptămânal, când se transmitea show-ul, oamenii încetau orice activitate și se postau în fata televizorului, cu răsuflarea tăiata. Unii chiar așezau pahare cu apă lângă ecran, pentru că, după spusele vindecătorului, lichidul se încarcă cu energie pozitivă. Străzile erau pustii, magazinele goale, iar autobuzele aproape că nu mai circulau. După emisiune, totul revenea la normal, dar oamenii continuau să vorbească numai despre harul doctorului Kaşpirovski.

“Scapă de durere, fără suferință”

Conform teoriei sale, organismul uman are o inteligenţă proprie și o conștiință de sine specifică. “Corpul nostru cunoaște absolut totul: unde se află o cicatrice, unde s-au concentrat celulele canceroase, unde se găsesc noduli invizibili și imposibil de investigat.

“Organismul uman știe tot, însă creierul nu. Eu sunt convins că omul are un soi de “butoane” pe care, dacă le apeși, atunci organismul se va uita la sine din interior, va face o introspecție și va “vedea” răul ce și l-a făcut. În această “expediție” el va descoperi unde s-a format o ulcerație, dacă vasele sanguine s-au dilatat sau micșorat, unde a apărut un chist sau nodul. Corpul uman denţine un limbaj de comunicare, însă acest limbaj nu are nimic în comun cu mintea noastră, cu conștiința noastră. Organismul nostru este foarte inteligent, perfect chiar. Creierul însă, deși prin naștere are capacitatea înțelegerii acestor mesaje, cu timpul își pierde această abilitate, până la dispariție”. Prin aceste ședințe psihoterapeutice, Kaşpirovski încerca desfundarea canalelor de comunicare dintre organism și creier, astfel încât mintea să reușească să descifreze mesajul pe care corpul îl transmitea, despre existenţa unor boli sau malformații. Sub privirea penetrantă şi vocea hipnotizantă a vindecătorului, tumorile se micșorau, cicatricile sau semnele din naștere se ștergeau, iar durerea dispărea. La finalul emisiunii, oamenii se simțeau mai relaxați, mai plini de energie și mai sănătoși. Succesul a fost copleșitor. La televiziunea de stat soseau mii și mii de scrisori de recunoștință, de mulțumire pentru tratamentele miraculoase. Mulţi oameni, milioane se spune, s-au vindecat. Mulţi, desigur, nu. Însă realizarea remarcabilă pe care a reușit-o psihoterapeutul a fost aceea de a găsi o cale prin care omul să “își amintească” starea de normalitate înnăscută a organismului și să revină la ea. Esența teoriei și practicii sale constă în trezirea “matricei stării de normalitate”, care este înregistrată în organism, la cel mai adânc nivel al celulelor. Acea stare de normalitate a fost “resuscitată” de Kaşpirovski, în cele 6 ședințe de sănătate, transmise pe canalul principal de televiziune.

Chirurgie fără anestezie

Faima lui Kaşpirovski depășise de mult granițele deloc înguste ale URSS, emisiunile sale fiind urmărite cu sufletul la gură în mai toate ţările din estul Europei. Însă doctorul psihoterapeut a țintit mult mai sus. În dorința lui de a demonstra puterea tratamentelor sale prin intermediul televiziunii, el a realizat ceva unic în întreaga lume. O femeie a fost operată în Kiev, fără anestezie, iar Kaşpirovski, de la Moscova, prin puterea sugestiei sale, a făcut-o pe pacientă să se simtă ca și cum ar fi fost anesteziată, fără să simtă vreo durere. Pe cei doi, psihoterapeut și pacient, aflați la o distanţă de peste 800 de km unul de celalalt, îi unea doar podul mediatic.
Liudmila Grabovski i se adresase cu rugămintea de a-i realiza o “anesteziere psihologică” pentru operația pe care trebuia să o suporte, pentru îndepărtarea unui chist mamar. Datorita faptului că pacienta suferea de o alergie foarte severă la anumite substanțe din componenţa anestezicelor clasice, nu putea să fie adormită în vederea operației. Aşa i-a venit lui Kaşpirovski ideea extrem de curajoasă de a realiza această “anesteziere psihologică”, în vederea operației chirurgicale, în direct, la televizor. Nu există nici o altă metodă cu un impact mai dramatic pentru a dovedi că influențarea psihologică pozitivă de la distanţă este posibilă, chiar și prin intermediul televizorului. Pacienta a fost operată la Kiev, la Institutul de Oncologie, de către profesorul doctor chirurg V. Koroliov, și “anesteziată psihologic” de către A. Kaşpirovski, din clădirea televiziunii “Ostankino”. Femeia a fost operată cu căștile pe urechi, ascultând vocea calmă, dar poruncitoare a lui Kaşpirovski și privind în ochii lui, prin televizor.

Poate cel mai interesant aspect al acestei experienţe îndrăznețe este faptul că întreaga operație s-a desfășurat “pe viu”, pacienta neaflându-se în stare de hipnoză, ci doar sub influenţa psihicţ a lui Kaşpirovski. Chiar în timpul operației, femeii i s-a luat un “mini-interviu” de către un reporter. Întrebată dacă simte vreo durere, aceasta a răspuns zâmbind că nici nu știe dacă medicii au început operația. La final, ea a glumit cu doctorul chirurg, mulțumindu-i și felicitându-l că a avut curajul să facă aşa ceva.

Mulţi specialiști, doctori, psihologi, medici psihiatri, l-au considerat pe Kaşpirovski un șarlatan, încercând să-l discrediteze, prin acuza că folosește metoda hipnozei asupra pacienților. Kaşpirovski a respins aceste acuzații, afirmând că hipnoza este cea mai facilă metodă de influențare. Rezultatele unice obținute în tratamentele sale, imposibil de obținut cu metodele clasice, demonstrează faptul că el a aplicat cu totul alte mecanisme de influențare a psihicului. Aceste mecanisme permit pătrunderea în mod real în sfera subconștientului și reactivarea “matricei înnăscute a memoriei stării de normalitate”.
Este binecunoscut faptul că în acea perioadă, în special în URSS, a fost o adevărată explozie de bioenergeticieni, vraci, “vindecători cu origini șamanice”. Comparativ cu aceștia, Anatoli

Kaşpirovski a prezentat întotdeauna un plus de încredere, prin faptul că el era, într-adevăr, un specialist. A absolvit Institutul de Medicină în orașul Viniţa, din Ucraina, în anii ’60. După absolvire, a lucrat timp de mai bine de 25 de ani într-un spital de psihiatrie, ca psihoterapeut. Din 1989 până în 1993 a fost șeful Centrului Internațional pentru Psihoterapie din Kiev. Experienţa acumulată i-a oferit posibilitatea studierii corpului și psihicului uman, astfel că doctorul a devenit și teoretician. Ideile și practicile lui au revoluționat domeniul psihologiei în Rusia, au trezit controverse la nivel internațional și au stârnit uimirea și admirația a milioane de oameni din întreaga lume. În paralel cu emisiunile de la TV, vindecătorul călătorea pe întreg teritoriul sovietic și realiza ședințe de sănătate pe stadioane, în săli de spectacole, la căminele culturale. De cele mai multe ori, locațiile erau neîncăpătoare. Mulțimea se călca efectiv în picioare pentru a prinde un bilet la show, un bilet ce reprezenta șansa de vindecare. La el veneau nu numai oameni simpli, din toate colțurile lumii, dar și vedete internaționale, celebrități din toate domeniile, care aveau toată încrederea în puterea lui de vindecare.

Sindromul Kaşpirovski

Adorat de milioane de oameni, temut și chiar urât de sceptici, ideile revoluționare ale lui Kaşpirovski despre puterea înnăscută a subconștientului uman au zguduit din temelii instituția medicinei și, totodată, l-au transformat într-un erou mitic, un nou Rasputin. Pentru poporul sovietic, el era cel care a deschis ușa către o realitate nouă.

Acest om plin de paradoxuri și cu o personalitate covârșitor de carismatică a trecut pe primul loc în topul celor mai populari oameni ai Rusiei, depășindu-l de departe chiar pe Gorbaciov. Națiunea era ca hipnotizată. Presa scrisă de la Moscova l-a numit pe Anatoli Kaşpirovski “Omul anului 1989″. El ajunsese în atenția publicului nu numai la Moscova, ci și în Varşovia, New York, Tel Aviv, Montreal. Despre el s-au scris în multe limbi zeci de cărți, mii de articole și interviuri, s-au creat filme.
Conform unor teorii, Kaşpirovski a fost “lansat” de serviciile secrete sovietice, pentru a calma societatea rusă şi pentru a distrage atenția de la problemele economice cu care se confrunta statul. Însă “fenomenul K” a depășit cu mult așteptările și previziunile “atotștiutorului” KGB. Vindecătorul, cu audienţa sa fabuloasă şi stadioane pline de oameni care “executau” orbește diferite comenzi, devenea un pericol evident pentru puterea de la Kremlin. Sesiunile lui au fost de mare importanţă socială în URSS. În esenţă, vindecătorul ucrainean, care demonstra existenţa unei alte realități, care nu se conforma liniei oficiale de partid, trebuia înlăturat. Astfel, Kaşpirovski s-a transformat din cel mai mare vraci al Rusiei, într-un “sindrom”, într-o boală ce dăuna Rusiei şi care trebuia “tratată”. Tot prin intermediul televiziunii de stat s-a emis teoria că psihoterapeutul a hipnotizat şi a manipulat poporul, “provocând daune grave întregii ţări”.
Deși audienţa sa era în scădere, “mulțumită” principalelor mijloace de comunicare în masă, el nu s-a lăsat intimidat, nu a părăsit Rusia și a continuat să ajute oamenii care îi solicitau ajutorul. Între 1993 şi 1995, a fost membru al Dumei de Stat a Rusiei, din partea Partidului Democrat Liberal, fiind profund implicat în evenimentele din Cecenia, unde a jucat un rol important. Astfel, psihoterapeutul a ales un alt teritoriu pentru a-şi manifesta forța energetică şi capacitatea de a ajuta oamenii: scena politică.

Kaşpirovski revine

Obosit de lupta pe care a purtat-o neîncetat pentru a demonstra eficienţa metodelor sale, Kaşpirovski a părăsit Rusia și a emigrat în Statele Unite. În acest an, psihoterapeutul și-a anunțat reîntoarcerea în Rusia și reluarea sesiunilor sale de vindecare în masă. În contextul în care Rusia se luptă astăzi să iasă dintr-o perioadă de recesiune economică, revenirea vindecătorului nu este, probabil, întâmplătoare. Se poate spune că este a doua oară când acesta este “folosit” pentru a distrage atenția oamenilor de la adevăratele probleme care macină societatea. Dar dincolo de prezumțiile politice, direcția inovatoare din psihologie creată de Kaşpirovski în urma cu două decenii a deschis în faţa umanității posibilități infinite în lupta cu bolile incurabile, cu bătrânețea și moartea prematură. Ca orice idee abia născută, metoda sa a devenit imediat ținta numeroaselor critici și atacuri denigratoare. Acum, se întoarce în Rusia cu speranța că ceva s-a schimbat, ca progresul științei a reușit să transforme mentalitățile și să dizolve stereotipurile care îngrădeau libertatea cunoașterii.

vizualizări: 611

Comentează