VIDEO Primul ajutor in caz de stop cardiac. Nu cauta cursuri de resuscitare cardio-respiratorie pe YouTube. VIDEO

VIDEO Primul ajutor in caz de stop cardiac. Nu cauta cursuri de resuscitare cardio-respiratorie pe YouTube. VIDEO

Pe YouTube poti sa afli multe lucruri interesante sau surprinzatoare, poti sa vezi caini cantand la acordeon sau actrite celebre surprinse nefardate la cumparaturi, insa nu este cea mai buna sursa de inspiratie daca vrei sa inveti sa executi corect o resuscitare cardio-respiratorie. Oamenii de stiinta au analizat 52 de inregistrari video, postate pe YouTube, si au descoperit ca jumatate dintre ele aveau ca autor persoane fara pregatire medicala, arata Reuters.

Dintre celelalte, majoritatea apartineau fie unor grupuri private fara nici o legatura cu agentiile guvernamentale sau cu asociatiile medicale, care pot oferi sfaturi avizate in ceea ce priveste resuscitarea cardiaca, fie unor persoane particulare, dintre care unele sustin ca au pregatire medicala.

Sfaturile de pe YouTube pot fi incomplete sau incorecte

Numeroase inregistrari ofera informatii exacte, sustine dr. Karthik Murugiah, coordonatorul studiului. Cu toate acestea, in multe situatii sfaturile sunt incorecte sau incomplete. Aproape doua treimi din inregistrarile analizate sugereaza o rata gresita a compresiilor, iar peste jumatate dau informatii eronate cu privire la intensitatea compresiilor.

O alta lacuna a filmelor educative de pe YouTube este aceea ca numai cateva dintre ele prezinta resuscitarea exclusiv prin masaj cardiac extern, care presupune doar aplicarea compresiilor, fara a folosi tehnica “gura la gura”. Acesta este un detaliu foarte important, deoarece American Heart Association si alte organizatii medicale avizate recomanda in prezent sa se evite tehnica “gura la gura”, cu exeptia situatiilor in care salvatorul o stapaneste foarte bine.

Daca pana acum in toate cartile de prim ajutor respiratia “gura la gura” era recomandata si obligatorie, concomitent cu masajul cardiac extern, noile studii avertizeaza ca aceasta ar fi chiar contraindicata.

“As spune ca, desi se gasesc si informatii foarte corecte pe YouTube, este dificil pentru cineva sa parcurga tot continutul si sa aleaga inregistrarile potrivite, existand astfel pericolul diseminarii de informatii incorecte”, sustine dr. Murugiah.

Primul ajutor in caz de stop cardiac

Atunci cand inima unei persoane inceteaza spontan sa mai bata, adica persoana sufera un stop cardiac, este necesara resuscitarea de urgenta, altfel pacientul poate muri. Daca o persoana se prabuseste in apropierea ta, nu reactioneaza, nu respira sau nu respira normal, roaga pe cineva sa sune imediat la 112 sau suna chiar tu, daca nu e altcineva prin preajma.

Inainte de a incepe reanimarea cardiorespiratorie, salvatorul se va asigura foarte rapid, fara a pierde timp pretios, daca este intr-adevar vorba de oprire cardiaca, prin:

  • controlul pulsatiilor cardiace (puls carotidian, femural);
  • controlul respiratiei prin: semnul oglinzii (se pune in fata buzelor oglinda, care nu se va aburi cand nu exista respiratie); se poate incerca ascultarea respiratiei direct, lipind urechea de toracele victimei pentru a sesiza miscarea aerului sau se va urmari miscarea unei foite de tigara sau a unui tifon (care nu se va misca in caz de stop respirator).

Procedura de resuscitare este simpla si o poate efectua oricine, chiar fara o pregatire prealabila speciala. Trebuie sa pui podul palmei uneia dintre maini (de obicei stanga) pe pieptul bolnavului, dupa care sa suprapui palma celeilalte maini. Aplica apoi presiuni ritmice si ferme asupra pieptului pacientului.

Vizualizări: 546

Comentează