Mănâncă peşte ca să nu te îmbolnăveşti de inimă!

Peştele are numeroase calităţi nutritive. Este bun pentru tonus, pentru siluetă, dar şi pentru inimă, de aceea ar trebui să se regăsească în alimentaţia noastră în medie de două-trei ori pe săptămână. Dacă nu sunteţi mari amatori de peşte, poate ar fi timpul să faceţi o schimbare în meniul obişnuit. Dacă veţi înlocui carnea de orice fel cu peşte, nu numai că vă veţi proteja sănătatea, dar vă veţi menţine şi forma fizică.

Medie. Peștele ar trebui să se găsească în meniul nostru de două‑trei ori pe săptămână

Medie. Peștele ar trebui să se găsească în meniul nostru de două‑trei ori pe săptămână

Pentru tonus

În piramida alimentelor, peştele este clasat în aceeaşi grupă ca şi carnea. Este normal: ca şi friptura, este o sursă foarte bună de proteine, în medie între 18 şi 20 de grame la 100 de grame. În plus, are o valoare biologică excelentă: conţine toţi amino-acizii esenţiali şi, prin urmare, sunt folosiţi de organism pentru creştere şi reînnoirea celulară. Un alt atu al peştelui este fierul de origine animală (ca şi cel al cărnii), foarte bine asimilat de organism. Fierul este adesea deficitar în alimentaţia copiilor, femeilor care urmează un regim restrictiv sau al vegetarienilor, iar asta poate duce la oboseală, lipsa rezistenţei la efort şi chiar anemie, în cazurile mai grave. Dacă nu obişnuiţi să mâncaţi carne, este bine să ştiţi că peştele reprezintă o alternativă excelentă.

Pentru siluetă

Nu este o întâmplare faptul că numeroase regimuri de slăbire conţin peşte. Este un aliment cu o mare valoare nutritivă. În acelaşi timp, are puţine calorii, în general este sărac în lipide (grăsimi) şi bogat în proteine. Pe lângă fier, peştele furnizează şi cantităţi apreciabile de minerale: fosfor (component esenţial al oaselor), zinc şi cupru (care joacă un rol vital pentru organism), calciu, dar şi oligo-elemente variate (fluor, seleniu, cobalt, mangan). În sfârşit, este o adevărată mină de vitamine: în el se găsesc în special toate vitaminele din grupa B, mai ales B2 şi B12. Pentru a păstra toate beneficiile dietetice ale peştelui, este de preferat să-l preparaţi la aburi, să-l consumaţi în ciorbă sau făcut la microunde.

Pentru inimă

Multe studii au confirmat faptul că persoanele care consumă peşte reduc riscul să se îmbolnăvească de afecţiuni cardio-vasculare. Este recomandat în special consumul de hering, ton, macrou şi somon de două-trei ori pe săptămână. Cel mai bine este să mâncaţi peşte pescuit în larg decât cel din crescătorii. Condiţiile de viaţă şi mai ales hrana sunt diferite, iar compoziţia grăsimii lor nu este identică. Chiar dacă păstrează calităţi nutritive incontestabile, efectele lor în ceea ce priveşte sănătatea cardio-vasculară sunt probabil mai mici.

cancan.ro

Vizualizări: 243

Comentează