O clinică din Olanda vindecă alcoolicii cu… bere

O clinică din Olanda vindecă alcoolicii cu… bere

O clinică de din Olanda a găsit o metodă cel puţin ciudată pentru tratarea alcoolicilor: cu bere. Şi nu oricum: pacienţii pot bea până la cinci litri pe zi.

Deschisă în luna octombrie a anului trecut, clinica le permite pacienţilor să bea până la cinci litri de bere în fiecare zi, câte 500 de ml la diferenţă de o oră. Aproape 4.000 de litri de bere sunt consumaţi lunar.

“Voi bea mai puţin decât ieri”, spune alcoolica Janetta van Bruggen, după ce îşi aprinde o ţigară şi bea o halbă de bere – a şasea de azi-dimineaţă.

“Scopul principal este să punem capăt consumului necontrolat: este mai bine pentru om, ca individ, dar şi pentru mediul înconjurător.”, spune Eugene Schouten, psihiatrul centrului.

Bazat pe un concept canadian, centrul este destinat alcoolicilor notorii, fără “şanse”: fără familie, job, sau casă, deci fără nicio dorinţă de a renunţa la băutură.

“Alcoolicilor le e rău când se trezesc, aşa că beau până le trece starea de rău. Câteodată beau chiar şi o sticlă întreagă de Martini înainte de micul dejun. Atunci îşi pierd controlul şi devin adevărate pericole publice”, spune Pieter Puijik, unul dintre liderii clinicii.

Pacienţii centrului Maliebaan pot comanda prima bere până în ora 7.30, iar apoi trebuie să aştepte o oră până la următoarea halbă. Ultimul “rând” se serveşte la 9.30.

“Asta îi ajută foarte mult, pentru că le menţine procentul de alcool din sânge constant, aşa că totul e sub control. Nu îşi pierd firea şi se pot comporta normal”, spune Puijik.

Centrul le serveşte pacienţilor trei mese pe zi, iar alcoolicii au parte de mai multe activităţi disctractive: se pot uita la TV sau juca biliard. Sau, de ce nu, poate o bere cu prietenii din clinică?

“Mă simt în siguranţă aici. Pot bea liniştit dimineaţa fără ca cineva să mă jignească sau să mă hărţuiască, aşa cum mi se întâmpla pe străzi. Oricum, aici nimeni nu ar trebui să se simtă ca acasă, pentru că aşa nu mai pleaca niciodată din clinică”, susţine Arjan Kryger, unul dintre alcoolicii fără casă, internaţi în centru.

“Aceşti oameni nu vor fi niciodată cetăţeni model sau plătitori de taxe, dar prin această clinică nu mai reprezintă un pericol social”, spune psihiatrul centrului, care recunoaşte că nu are cum să îi oprească pe alcoolici să bea în afara clinicii.

Sursa: click.ro

vizualizări: 151

Comentează