Ziua ocupaţiei sovietice, anulată de justiţia de la Chişinău

Ziua ocupaţiei sovietice, anulată de justiţia de la Chişinău

Decretul preşedintelui interimar de la Chişinău prin care 28 iunie a fost declarată Zi a ocupaţiei sovietice şi care cerea retragerea necondiţionată a trupelor ruse din Transnistria a fost considerat neconstituţional de Curtea Constituţională. Motivaţia judecătorilor: “Preşedintele Ghimpu a încercat prin decretul său să dea o notă juridică evenimentelor istorice”, relatează “Jurnal de Chişinău”. “Decizia a fost luată şi trebuie respectată. Decretul va fi anulat”, a spus viceministrul Justiţiei, Oleg Efrim, citat de Ştirea Zilei.

“Din păcate, politicienii nu iau în calcul realitățile. Noi trebuie să adunăm pietrele, nu să le aruncăm. Uniunea Europeană încearcă să-și construiască relații bune cu Federația Rusă, dar noi în momentele inoportune emitem decrete”, spune analistul Igor Boțan, citat de Unimedia.

Decretul, semnat pe 24 iunie, a fost contestat la Curte de Partidul Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. Comuniştii consideră că decretul încalcă 13 articole din Constituţie. Toţi cei şase judecători ai Curţii Constituţionale, cu un mandat de şase ani, au fost numiţi în timpul regimului Voronin. Doi sunt numiţi de preşedinte, doi de Parlament şi alţi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Comuniştii au susţinut că preşedintele şi-a depăşit atribuţiile semnând decretul, deoarece sunt cetăţeni moldoveni care văd în 28 iunie 1940 o zi a eliberării de sub regimul “burghezo-românesc”, după expresia lui Vladimir Voronin. Doar Parlamentul ar putea institui o zi comemorativă, susţin comuniştii. În privinţa retragerii trupelor ruse, PCRM arată că decretul a dat indicaţii unui stat străin, iar preşedintele Ghimpu nu are acest drept.

În replică, reprezentantul Guvernului, viceministrul Justiţie, Oleg Efrim, a declarat: “Dacă anulăm acest decret, ar trebui să declarăm neconstituţionala şi Declaraţia de Independenţă, ceea ce este absurd. În ceea ce priveşte ultimul punct, nu este nicidecum o indicaţie dată unui stat străin. În calitate de garant al suveranităţii, preşedintele nu a făcut nimic altceva decât să amintească Federaţiei Ruse să-şi respecte angajamentele internaţionale şi să-şi retragă armata şi avea tot dreptul s-o facă”.

Decretul preşedintelui Ghimpu a fost în centrul dezbaterilor politice din ultimele săptămâni. Partenerii din Alianţa pentru Integrare Europeană i-au reproşat preşedintelui că nu i-a consultat înainte de emiterea decretului. Duma de Stat a Federaţiei Ruse a codamnat actul lui Ghimpu, la fel şi Ministerul de Externe rus. Serviciul Sanitar al Rusiei a oprit zeci de camioane din Moldova, care transportau vin spre Rusia, imediat după semnarea decretului.

Apele au fost tulburate şi de o rezoluţie a OSCE prin care se cere retragerea trupelor ruse din Transnistria. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că discuţii în acest sens nu vor avea loc decât după alegerile din această toamnă din Republica Moldova. Deloc diplomatic, preşedintele Mihai Ghimpu i-a cerut oficialului rus “să nu mai caute nod în papură”.

Sursa: cotidianul.ro

vizualizări: 161

One Comment

  • nani
    12 iulie 2010 | Permalink |

    indiferent de decizia Cur_con, 28 iunie RAMANE ziua ocupatiei sovietice, zi de doliu pentru Basarabia.

Comentează