Aliona Triboi: „Călătorului îi şade bine cu drumul”

Interpreta vine cu surprize pentru admiratorii săi de pe ambele maluri ale Prutului

De 15 ani e pe scena profesionistă, iar de opt ani este solista trupei „Provincialii” din România. În toată acestă perioadă, Aliona Triboi, căci despre ea este vorba, nu a lansat niciun videoclip. Până de curând, când a impresionat cu melodia „Lumânarea de pe masă”, la care a filmat şi un clip. Ecoul noutăţii sale muzicale a ajuns şi dincolo de Prut, iar interpreta şi membrii echipei cu care a lucrat se declară mândri de reacţia publicului la piesa ei.

DSC_1006

Pe 7 iulie, Aliona Triboi a lansat primul său videoclip din carieră. „Lumânarea de pe masă” e semnată de Oleg Baraliuc, pe versurile Radmilei Popovici-Paraschiv. Pentru interpretă, acesta este cea mai importantă realizare din ultima perioadă, un clip la care a visat în cei15 ani de când e pe scena profesionistă. Acesta a fost realizat în colaborare cu Eugen Picicur, iar filmările au avut loc în satul de baştină al Alionei Triboi.
„Dintotdeauna mi-am dorit un cântec despre părinţi. La rugămintea mea, Oleg Baraliuc a semnat muzica, iar Radmila Popovici-Paraschiv a scris textul melodiei. E exact aşa cum mi-am dorit-o, iar o piesă despre părinţi trebuie să fie ori foarte bună, ori să nu fie deloc. Într-o seară, după ce am înregistrat melodia, îi spuneam soţului meu că ar fi bine ca în loc de videoclip aceasta să fie ilustrată cu un colaj de fotografii. Atunci mi-a venit ideea să apelez la serviciile Elenei Covalenco, ea are ochi bun. I-am telefonat şi am convenit să mergem în satul meu de baştină, la Bujor, ca să facem poze acolo unde am crescut, în locuri de care mă leagă multe amintiri”, ne-a declarat Aliona Triboi.

De ce nu a avut videoclip până acum

IMG_6744

Fotografa însă a venit cu inițiativa de a merge încolo şi cu un operator, „pentru orice eventualitate”. Aşa a ajuns să facă parte din echipa lor Eugen Picicur, cameraman de ştiri care uneori mai filmează pe la evenimente private. Pentru el, e pentru prima dată când a filmat şi a regizat un videoclip, dar s-a descurcat de minune.
Aliona Triboi ne-a spus, în glumă, că în ultima vreme ajunsese chiar să fie mândră de faptul că este cea mai longevivă interpretă de la noi care încă nu filmase vreun videoclip.
„Îmi câştig singură banul, iar după cântări şi evenimente private sunt remunerată cu sume modice. Nu mă poziţionez ca o super-mega-interpretă care vine, cântă cu fonogramă vreme de jumătate de oră şi cere de trei ori mai mulţi bani decât iau băieţii care cântă live, de dimineaţă până seara. Acest lucru nu mi se pare corect, căci ştiu să apreciez nu doar munca mea, ci şi banul celor care mă angajează. Nu mă puteam decide să investesc într-un videoclip, mai ales când auzeam că pe unii dintre colegii mei acestea îi costă chiar şi 3000 de euro, bani pe care eu aş prefera să-i cheltui pentru familie”, susţine solista trupei „Provincialii”.

‘Uite-o pe Aliona Triboi!’

IMG_6751

Deşi studiază muzica de când avea 7 ani, activitatea pe scena profesionistă şi-a început-o în 2002. Însă ţine minte şi azi o întâmplare haioasă de care a avut parte pe când era copil.
„În acea perioadă apăream la televizor în rolul Chiriţei. Într-o bună zi, la două cartiere de casă mi s-a rupt ghiozdanul plin cu cărţi şi caiete de muzică. Eram tare supărată că nu puteam să-l repar, iar pe cei care treceau pe stradă îi auzeam spunând: ‘Uite-o pe Aliona Triboi!’. Am ajuns acasă enervată şi i-am zis mamei: ‘Cum se poate, mă cunoaşte lumea, iar eu umblu cu ghiozdanul rupt?!’”, îşi aminteşte interpreta.

„Cu lacrimi şi nod în gât”

IQ7C3727

Melodia „Lumânarea de pe masă” a fost inspirată din două întâmplări triste de care a avut parte Aliona Triboi. Cântăreaţa a pierdut mai multe persoane dragi, de care nu putut fi alături în ultimele lor zile de viaţă.
„Atunci când a decedat bunelul eram foarte departe de casă şi mai aveam de cântat câteva zile. Colegii mei din Provincialii au aflat vestea de cu seară, însă mama i-a rugat să nu mi-o spună şi mie, căci nu voi putea cânta până la sfârşitul concertului. Trista noutate am aflat-o la patru dimineaţa, când s-a terminat evenimentul. Nu ştiam cum să facem mai departe, pentru că şi a doua zi aveam un spectacol şi nu puteam să-i las – aveau nevoie de mine. Aşa că am ales să cânt, iar colegii m-au ajutat să ajung acasă în ziua înmormântării. Nu cred că vă puteţi imagina cum am cântat în acea noapte: cu lacrimi şi nod în gât. Însă a trebuit să zâmbesc, căci publicul nu era vinovat de ce mi se întâmplase. Asta e povara meseriei noastre: chiar dacă suntem bolnavi sau ni s-a întâmplat ceva grav, trebuie să cântăm. Peste doi ani a murit şi bunica, a fost condusă pe ultimul drum chiar în ziua în care am mers să nasc. Aceste întâmplări m-au marcat, de aceea mi-am zis să fac o melodie inspirată din experienţa mea. Căci fiecare din noi trebuie să înţeleagă că trebuie să le acordăm mai mult timp părinţilor, cât mai sunt cu noi”, ne mai povesteşte Aliona Triboi.

IQ7C3156

‘Azi te-a trimis cineva naibii?’

Chiar dacă a trecut aproape o săptămână de la lansarea videoclipului, interpreta nu poate să-l vizioneze fără să lăcrimeze.
„În primul rând, pentru că acolo văd casa noastră, fotografiile bunicilor, iar la sfârşit apar şi unchii mei. În videoclip s-au filmat oameni pe care-i cunosc şi alături de care am crescut. Iniţial mă gândeam că aceste sentimente mă încearcă doar pe mine, însă am rămas fără cuvinte când am văzut reacţiile bujorenilor mei: pe o reţea de socializare, pe pagina localităţii, în doar două ore videoclipul a adunat 7 mii de vizualizări şi 300 de distribuiri! Şi colegilor mei de la „Provincialii” le-a plăcut. Săptămâna trecută am cântat la Tulcea, iar înainte de eveniment, Ionuţ Ungureanu s-a apropiat de mine şi m-a întrebat: ‘Te-a trimis cineva naibii azi? Nu? Atunci du-te naibii, că am plâns la clipul tău!’. Înseamnă că acesta nu este banal, lucru de care mă temeam cel mai mult”, susţine artista.

„Este un cântec trist”

Aliona Triboi susţine că nu a fost nevoie să investească o sumă prea mare de bani pentru a face un videoclip original. „Poţi face lucruri frumoase şi cu o echipă mică, însă extrem de talentată”, adaugă ea.
Mama interpretei, regizor de profesie, analizează cu minuţiozitate tot ce lansează fiica ei şi de fiecare dată îi spune ce i-a plăcut şi ce nu. De această dată însă, spre surprinderea Alionei, mama a găsit doar cuvinte de laudă pentru rezultatul muncii sale.

„Chiar şi Ruxanda, fetiţa mea de patru anişori, a plâns când a urmărit videoclipul, iar acum îmi zice că nu mai vrea „Lumânarea de pe masă”, pentru că este un cântec trist. Iar asta o apreciere dintre cele mai sincere. Nu este zi să nu primesc mesaje cu gânduri frumoase pe reţelele de socializare. Nici nu am visat la un asemenea succes”, susţine Aliona Triboi.

Despre „Provincialii”

Şi cum vă spuneam la începutul articolului, de opt ani interpreta este solistă a trupei „Provincialii” din România, de aceea în fiecare săptămână trece Prutul pentru a li se alătura colegilor ei în cadrul spectacolelor.
„Nu obosesc, pentru că această meserie e alegerea mea. Şi apoi, călătorului îi şade bine cu drumul”, susţine ea.
Săptămâna aceasta, alături de „Provincialii”, interpreta va cânta la Sinaia, după care va pleca într-o vacanţă de şapte zile în Turcia, alături de familia ei. A ales să se odihnească în această ţară pentru că acolo o aşteaptă şi colegii săi de la Arte.
„După absolvirea Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, am plecat împreună cu colegii mei în Turcia, unde am lucrat în calitate de profesori de vioară la un conservator abia fondat. Am întemeiat acolo şi o orchestră, iar azi discipolii noștri au ajuns, la rândul lor, pedagogi. În acea ţară am susţinut primul meu spectacol solo, acompaniată de 44 de muzicieni din fanfara militară. Eu m-am întors acasă, pe când unii dintre colegii mei au rămas acolo, iar anul acesta am zis să ne revedem şi să petrecem vacanţa împreună. Am şi început să cumpăr cadouri”, ne-a spus la finalul discuţiei Aliona Triboi.

IQ7C4021

Lena NEGRU