Cătălina Cărăuș, despre succesele ei în Marea Britanie

Până la vârsta de 17 ani, cât a stat în R. Moldova, Cătălina Cărăuș a cucerit scena profesionistă cu vocea ei cristalină, apreciată de compozitori cunoscuţi. De mai bine de şapte ani însă, tânăra s-a mutat cu traiul în Marea Britanie. Acolo, datorită firii sale ambiţioase, în doar jumătate de an a devenit una din cele mai bune eleve ale Colegiului „Bellerbys” (Cambridge) din ultimii 10 ani. A studiat muzica şi actoria, iar peste jumătate de an urmează să absolvească şi Dreptul. În Anglia are realizări frumoase, dar a trecut şi prin încercări destul de grele, pe care le-a depăşit pentru că e o luptătoare.

1

Când părinţii i-au propus să plece la studii în străinătate, Cătălina Cărăuş trăia deja acasă, în Republica Moldova, cea mai productivă perioadă din viaţa sa. La doar 17 ani, ea avea reuşite pe plan muzical şi era dansatoare profesionistă a Clubului de dans sportiv „Codreanca”, din care a făcut parte timp de opt ani.

Evenimentele din 7 aprilie au motivat-o să plece

Startul său în muzică a fost unul destul de bun, căci fiind încă la o vârstă destul de fragedă, culegea deja roadele muncii sale. Dar după evenimentele de la 7 aprilie 2009, părinții săi au insistat ca ea să-şi continue studiile peste hotare. Cătălina a ales Londra, pentru că i s-a părut că acolo va avea mai multe oportunități de afirmare în domeniul actoriei şi al muzicii, de care era pasionată încă de pe atunci. Şi nu a dat greş.

2
„Eu nu-mi doream să plec de acasă, dar după evenimentele de la 7 aprilie părinţii au decis că aşa va fi mai bine. Şi poate că dacă atunci nu făceam acest pas, stăteam sub aripa lor până mă măritam. Dar ei au vrut să acumulez experienţă şi să fiu mai independentă, pentru că pe atunci eram foarte naivă şi dependentă de mama şi de tata”, îşi începe mărturisirile Cătălina, care în ziua interviului nostru tocmai revenise dintr-o vacanţă, în timpul căreia, alături de prietenii ei din R.Moldova, a străbătut Europa cu maşina.

Cea mai bună elevă

Sunt șapte ani şi jumătate de când locuieşte la Londra. Cum era şi de așteptat, primul dintre aceşti ani a fost cel mai greu, iar asta şi pentru că nu era pregătită moral pentru ceea ce avea să urmeze.
„Acasă aveam ocupaţii: muzica, dansul, proiectele mele… Când am ajuns aici însă, trebuia doar să învăţ. Şi încă foarte mult, căci încă nu cunoşteam engleza suficient de bine. La început, la învăţătură aveam rezultate dintre cele mai modeste, dar pentru că sunt extrem de ambiţioasă şi nu-mi place să mă simt proastă, în jumătate de an am ajuns să fiu una dintre cele mai bune eleve care au învăţat în acel colegiu în ultimii 10 ani. Aici am făcut şi film, şi regie, şi jurnalism”, ne-a declarat interpreta.
În perioada studiilor, ea nu a renunţat nici la muzică. Printre colegi şi-a făcut prieteni noi, iar alături de cei care ştiau să cânte a format un band. Deşi stătea departe de Republica Moldova, Cătălina Cărăuș nu uita de publicul său de acasă, iar melodia „Joe le taxi”, pe care a scos-o în 2010, a devenit hit în mai multe ţări.

3

O învingătoare

După un an petrecut în oraşul Cambridge, cântăreaţa cu voce cristalină s-a mutat la Londra, unde a făcut facultatea de Muzică şi Artă Dramatică a Universităţii „Kingston”. După absolvire, de dragul carierei la care visa, a decis să rămână la Londra. A început cu proiecte mici atât pe plan muzical, cât şi actoricesc, iar succesele pe care le înregistra o încurajau să muncească şi mai mult. Însă când părea că îi merge mai bine, viaţa avea să o pună la o grea încercare. Iar pentru a o depăşi, Cătălina a trebuit să renunţe pentru un timp la muzică şi la actorie. În acea perioadă, a luat decizia să facă şi Dreptul, facultate pe care o va absolvi peste jumătate de an.
„Am ieşit învingătoare din acea încercare la care m-a pus atunci soarta. În general, cred că Dumnezeu a vrut ca în Anglia să devin o femeie independentă şi foarte puternică, tocmai de asta mi-a scos în cale aceste provocări. O altă experienţă dură am avut-o anul trecut, când m-am despărțit de bărbatul cu care fusesem împreună timp de cinci ani. Acum însă m-am schimbat şi îndrăznesc să afirm că mai fericită ca acum nu am mai fost niciodată”, ne-a declarat tânăra actriţă.

4

A cântat pe stadionul echipei Arsenal

Acum, Cătălina Cărăuș a revenit la activitatea artistică. A obţinut rolul principal într-un film premiera căruia va avea loc în august, un rol secundar într-o producţie hollywoodiană şi s-a filmat într-un spot publicitar.
Reuşitele basarabencei noastre nu se opresc aici, căci a fost invitată să cânte la un eveniment grandios de decernare a premiilor „Asian Professional Awards”, care a avut loc pe „Emirates Stadium”, stadionul echipei Arsenal.

Despre cele două noi contracte

5

„Am semnat un contract care-mi permite să lucrez cu mai multe agenţii publicitare, iar pe plan muzical aş vrea să menţionez contractul cu Compania „HooplaKidz”, graţie căruia voi fi vocea unor proiecte pentru copii destinate României. Deja am înregistrat o serie de melodii, urmează şi altele. Am început anul acesta cu dreptul şi mă bucur de tot ce mi se întâmplă. Cred că aveam nevoie de încercările la care m-a pus Dumnezeu pentru a-mi demonstra mie însămi cât sunt de puternică, iar asta m-a ajutat să mă maturizez şi să-mi descopăr adevăratul potenţial”, ne spune talentata basarabeancă.

„La 25 de ani m-am copt atât de bine…”

Fiind la Londra, Cătălina a aflat despre decesul celei care i-a fost profesoară de canto în R. Moldova. Spune că această veste a fost ca un trăsnet pentru ea, căci ele două au avut o relaţie specială.

9
„Dumneaei îmi spunea adesea că trebuie să primesc lovituri de la viaţă ca să mă trezesc şi să cânt aşa cum vreau eu. Mi se părea că simt melodiile, că le cânt din suflet, dar nu era aşa. Un profesor de vocal te ajută să redai prin voce ceea ce ai în interior, iar dacă nu ai ce transmite publicului, melodia nu poate atinge strunele sufletului ascultătorului. Oricine are un pic de talent poate cânta, însă asta nu este de ajuns. Şi, din păcate, mulţi interpreți din Republica Moldova nu înţeleg acest lucru. De când sunt la Londra, am trecut prin mai multe experiențe dureroase, am cunoscut lume din diverse domenii, am învățat multe şi mi-am schimbat viziunea despre artă şi showbiz. De cum am venit aici mi-am dorit să cânt altfel. Chiar dacă mi se spunea că am voce frumoasă, am căutat mereu în mine deșteptarea de care-mi spunea profesoara mea de canto. Şi cred că acum am găsit-o. La 25 de ani m-am copt atât de bine, încât chiar simt ceea ce cânt”, ni se confesează Cătălina Cărăuș.

6

„Mai ştii…”

Spune că Londra a ajutat-o să se maturizeze, iar pe viitor, chiar dacă face studii şi la Drept, se vede profesând doar în sfera artistică. Îi place tot ce învaţă acum la facultate, însă cunoştinţele acestea îi vor servi doar ei, mai ales atunci când va avea de semnat un nou contract.
„Voi şti să analizez mai bine clauzele contractuale. Poate chiar voi juca rolul unui avocat în vreun film, mai ştii…”, adaugă ea.
Cu siguranţă, despre Cătălina Cărăuș vom mai auzi în viitorul apropiat, căci are câteva proiecte de anvergură pe care abia aşteaptă să le vadă realizate.
Zice că nu are chei secrete capabile să deschidă uşa succesului, aceasta se deschide la momentul oportun, când întâlneşti specialiştii potriviţi. Nu se consideră o norocoasă, pentru că ştie – succesul său se datorează doar muncii depuse.
Spune că la Londra are o viaţă de vis: stă într-un apartament frumos dintr-un sector bun al oraşului şi este înconjurată de prietenii săi originari din Ucraina, Rusia, Suedia şi Kurdistan.

7

„Londra este un oraş scump”

S-a obișnuit deja cu ritmul de viaţă londonez şi conștientizează că înainte încerca să trăiască acolo ca la Chişinău, iar asta o împiedica să se simtă fericită într-o ţară străină.
„E greșeala pe care o fac toţi cei care vin aici, indiferent de ţara lor de origine. Eu eram mereu cu gândul acasă, când de fapt trebuia să mă concentrez asupra a ceea ce făceam acolo unde mă aflam. Între timp, în Anglia au venit şi mulţi dintre prietenii mei din Moldova, chiar şi unii verişori de-ai mei. Continuă să-mi fie dor de casa părintească, însă când vin la Chişinău în vacanţă, mi se face dor de viaţa mea de aici… Londra este un oraş scump, însă depinde şi cât câştigi la job. Eu mă întreţin singură, e alegerea mea. Şi dacă unii consideră că am reuşite de vis aici, eu sunt mai sceptică în acest sens, căci vreau să am şi mai multe realizări”, ne mai povestește Cătălina Cărăuș.
Interpreta revine în R.Moldova cam o dată la trei luni, căci, spune ea, îi e dor de mângâierea mamei şi de îmbrățișările tatei.

8

Lena NEGRU