Veronica şi Ion Paladi, din nou naşi

La începutul lui iunie, într-un local fastuos din Chişinău a avut loc o nuntă boierească la care naşi de cununie au fost Veronica şi Ion Paladi. Şi pentru că ‘e frumos să năşeşti’, vorba artistului, cei doi au acceptat să devină părinţi spirituali pentru Ion şi Patricia Gumeniuc, mireasa fiind o rudă îndepărtată de-a nunei mari. Un alt eveniment în familia Paladi a fost ziua de naştere a lui Lucian – pe 18 iunie micuţul a împlinit vârsta de trei anişori.

Ion Paladi este mai tot timpul pe drumuri, noi însă am reuşit să-l prindem marţi acasă, în compania băieţelului său. După trei zile petrecute în România, luni artistul a revenit la Chişinău. Şi în aceeaşi zi, împreună cu soţia sa, i-a organizat lui Lucian o petrecere frumoasă, de la care nu a lipsit şi personajul preferat al piciului – Mickey Mouse.

6

Aşa am aflat că în acest an interpretul de muzică populară a lipsit de la ziua de naştere a feciorului său, însă a ţinut cu tot dinadinsul să-şi ia revanşa chiar a doua zi.

„Pe 18 iunie Lucian a fost omagiat, iar eu am lipsit de lângă el în acea zi – eram în România. Însă am ţinut să fiu şi eu la serbare, aşa că am petrecut împreună a doua zi, când m-am întors la Chişinău. La masa de sărbătoare au fost prezenţi bunicii, fraţii şi finii”, ne-a declarat mândrul tătic.

Ce regretă cel mai mult

Ion Paladi are impresia că aceşti trei ani, câţi au trecut de la venirea pe lume a lui Lucian, au zburat extrem de repede şi consideră această perioadă drept cea mai frumoasă din viaţa sa.

„Pentru mine, aceşti ani nu au fost grei, căci eu am fost mai mult prin lume. Mai greu i-a fost Veronicăi, căci ea e zilnic alături de copil. Noi nu am avut şi nu avem bonă, aşa că soţia mea este cea care are grijă de Lucian. Bunicii stau la ţară, însă când pot, ne mai ajută şi ei”, adaugă artistul.

2

Regretă faptul că este mai tot timpul plecat, că nu stă suficient cu băieţelul său, că pierde cele mai frumoase momente din experienţa de părinte: primii paşi ai fiului, primele peripeţii ş.a. Însă de cum ajunge acasă, se dedică în totalitate lui Lucian.
„Mergem împreună în parc şi ne distrăm de minune, iar mami e lăsată să se recreeze un pic”, zice cântărețul.

Lucian, copia părinţilor

Lucian a moştenit trăsături de la ambii părinţi, în egală măsură. E un copil cu caracter, iar fericitul tătic ne spune că această calitate de la el a luat-o.

„Şi e tare capricios: dacă nu-i dai ce vrea, face gălăgie mare! Şi dacă nu-i place o hăinuţă ori o pereche de încălţăminte, pur şi simplu nu le poartă. Chiar şi Veronicăi îi spune că dacă îl îmbracă cu ce nu-i place lui, nici nu iese afară. Deci, e şi încăpățânat rău!”, ne mai spune Ion Paladi.

3

Din cele povestite de artist, e cert că băiatul său va fi om de artă. La petrecerea organizată cu ocazia zilei de naştere, părinţii i-au făcut o surpriză şi l-au invitat pe Mickey Mouse, iar micul omagiat i-a cântat personajului său preferat şi cu vocea, şi la vioară, şi la chitară, şi la tobe.

„Mă uitam dintr-o parte şi mă minunam ce bine mânuiește instrumentele muzicale şi cât de mult îi place să cânte la ele. Nu mai vorbesc de faptul că a început să cânte şi cu vocea. Uneori cântă ce inventează el şi să-l vedeţi cum compune de unul singur şi cum se joacă cu cuvintele! Lucian e fenomenal, dar totodată e foarte haios”, adaugă artistul.

„Locuinţa noastră e o adevărată grădiniţă”

Micul omagiat a primit de ziua sa multe maşinuţe, iar părinţii i-au dăruit o parcare supraetajată dotată cu platformă pentru elicopter şi maşină, dar şi un tobogan, pe care l-au pus în casă. „Locuinţa noastră arată ca o adevărată grădiniţă – plină de jucării. Iar când vedem că-s prea multe, mai ducem din ele şi la bunici”, precizează Ion Paladi.

De curând, artistul şi soţia sa au năşit pentru a treia oară. Aceştia au acceptat să devină părinţi spirituali pentru Ion şi Patricia, cea din urmă fiind o rudă îndepărtată de-a naşei mari.

5

„E frumos să năşeşti! Când e vorba de cununat şi de botezat, noi nu refuzăm pe nimeni. Aceste tradiţii sunt frumoase, venite de Sus, iar noi trebuie să ne bucurăm de ele. Iar dacă deocamdată avem doar trei perechi de fini de cununie, atunci finuţi de botez avem vreo 40. Şi nu cred că o să ne oprim aici”, spune naşul mare.

Ce sfaturi le dă finilor

Finilor de cununie, artistul le dă sfaturile pe care le aplică şi el în mariajul său. „În primul rând, să aibă multă răbdare, iar aici le dăm exemplul nostru, căci nu-i uşor să păstrezi o familie când soţii nu stau prea mult împreună. Îi mai sfătuiesc să păstreze buna înţelegere, respectul reciproc, armonia şi dragostea. Eu, în acest an, cel mai mult am stat departe de soţie şi fiu vreme de două săptămâni. În rest, lipsesc câte trei zile pe săptămână, suficient cât să ni se facă dor unul de celălalt”, zice artistul.

central

Un album şi un spectacol

În curând, Ion Paladi va lansa cel de-al treilea album de muzică populară din carieră, realizat împreună cu orchestra „Lăutarii”. Şi nu va fi o lansare oarecare, ci una deosebită, care va avea loc în cadrul unui spectacol, la Chişinău. Majoritatea textelor sunt semnate de către Mariana Honceru, autoarea versurilor „Dorului Basarabiei”.

7

„Acum lucrăm asupra materialului pe care vreau să-l lansez în toamnă. Chiar azi am vorbit cu doamna Mariana Honceru şi am rugat-o să-mi scrie textele. Îmi place colaborarea noastră, pentru că doar dumneaei ştie ce mă reprezintă şi cum să aștearnă pe hârtie versurile pentru piesele mele. Ţin să-i mulţumesc pe această cale. Sunt sigur că şi ceea ce urmează să lansăm acum va prinde la fel de bine la public precum „Dorul Basarabiei”. Şi Corneliu Botgros mi-a semnat câteva melodii de pe noul album, şi Oleg Baraliuc. Am cântat doar două din piesele noi, pentru că aştept să lansez CD-ul. Prezentarea acestuia va avea loc la Chişinău, în cadrul unui spectacol, pentru că nu am mai organizat un concert acasă din 2013. Sunt restanţier faţă de publicul meu de aici, iar dacă anul trecut am cântat la Sala Palatului din Bucureşti, în acest an vreau să cânt la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” din Chişinău. De fapt, mi-aş dori să dau start unei tradiţii frumoase: într-un an să organizez un spectacol în România, iar în următorul – în R. Moldova”, spune artistul.

1

În iulie, artistul şi familia sa planifică să meargă în vacanţă. Dacă până în acest an optau pentru un sejur în Turcia, de această dată vor merge la mare în Spania.

„Acolo locuieşte o soră de-a mamei şi o verişoară de-a mea – mi-ar plăcea să le revăd şi să petrecem ceva timp împreună. Vom lua avionul până în Spania, căci aşa ajungem mai repede decât cu maşina. Băiatului nostru îi place întâlţimea şi a mai zburat cu avionul până acum. Mai greu e la aeroport, căci Lucian vrea să deschidă toate uşile şi să vadă tot ce se ascunde după ele”, ne-a spus la finalul discuţiei Ion Paladi.

4

Lena NEGRU