Cealaltă Basarabie // La Veneţia se cântă altfel

Violeta Grecu și Radu Zaplitnîi, Veneția

Au un uriaş potenţial care putea fi utilizat acasă, dar în lipsa unor condiţii decente de muncă şi trai, au ales să se afirme în străinătate. Este şi cazul soţilor Violeta Grecu şi Radu Zaplitnîi, o familie de muzicieni stabiliţi la Veneţia, Italia. Cei doi basarabeni au devenit cunoscuţi opiniei publice ca solişti pe gondole. Mai nou, Violeta Grecu a debutat, în rolul lui Romeo, în opera „Julieta şi Romeo” de Nicola Zingarrelli la Teatrul „Malibran” din Veneţia, iar în septembrie va cânta pe scena Teatrului de Operă şi Balet Mihailovski din Sankt Petersburg, Rusia.

Violeta Grecu a ajuns în Italia în 2005. Până atunci, a lucrat în Orchestra „Folclor” condusă de Petre Neamţu şi a înregistrat pentru fondul de radio şi televiziune două piese interpretate la cobză şi mandolină. Pe Radu Zaplitnîi, viitorul ei soţ, l-a cunoscut în Italia. Originar din familia unui coregraf de balet din Chişinău, el este cel care a promovat-o şi a stimulat-o să-şi continue cariera muzicală. „Iniţial, soţul lucra, iar eu îl aşteptam cu bucatele acasă. El mi-a sugerat să nu pierd timpul, să studiez jazz-ul, să cânt la cobză, pian şi să-mi antrenez zilnic vocea. În acea perioadă nu aveam prieteni, simțeam un dor nespus de casă”, ne spune Violeta.

Violeta Grecu, în rolul lui Romeo, pe scena Teatrului „Malibran” din Veneţia

Muzica a fost cea care a ajutat-o să depăşească barierele de adaptare. S-a angajat în calitate de pianistă la două cafenele din Veneţia. „Dacă cânţi bine la pian, vei fi apreciat la justa valoare în orice ţară. Muzica îţi oferă libertatea de a comunica cu oricine, fără frontiere”, precizează interpreta.

Tradiţii italiene, promovate de basarabeni

După ce a învăţat cele mai faimoase serenade italiene, cântece populare veneţiene, napolitane, la sugestia soţului, a încercat să se angajeze în calitate de solistă pe gondole. Acest lucru i-a reuşit fiind unica femeie solistă, din circa 50 de interpreţi, angajată de gondolieri, să cânte pentru turişti. „Avem un repertoriu vast. În primele zile, am avut emoţii mari. Aveam impresia că toată atenţia turiştilor este focalizată asupra mea şi că nu-mi amintesc nicio melodie, de parcă n-aş fi cântat vreodată. M-am obişnuit treptat cu noul anturaj. Turiştii sunt mulţumiţi de prestaţia noastră. Cel mai des ne-a fost dat să auzim expresia: «Uite că ne-am realizat unul din cele mai râvnite vise: mă aflu pe gondolă în Veneţia şi ascult una din cele mai frumoase serenade». De altfel, promovate de basarabeni!”, glumeşte Violeta.

Violeta Grecu, în rolul lui Romeo

Admisă la Conservator

Acum trei ani, Radu i-a făcut o surpriză, a înscris-o la concursul de admitere la Conservatorul „Benedetto Marcello” din Veneţia. Acest fapt a creat disensiune între soţi. Radu ţine să precizeze că îşi susţine soţia pentru că orice artist are nevoie de sprijin atât moral, cât şi managerial. „Am format un duet în care fiecare are un rol. În timp ce Violeta cântă, eu mă ocup de promovare şi de gestionarea domeniului financiar. Am observat că are anumite calităţi ce trebuie scoase în evidenţă. I-am propus să încerce să ajungă cântăreaţă de operă, Iniţial a râs în hohote. Dar când a înțeles că treaba e serioasă, am înregistrat-o pentru admitere la conservator, nu a vorbit cu mine o lună de zile. Uite-așa e cu artiștii…”

În ziua examenelor, o zi încărcată de muncă, cu mulţi turişti, când mai rămăseseră doar 20 de minute până la începerea examenelor, Violeta a decis să-şi încerce norocul. Din 45 de participanţi la concursul de admitere au fost selectate doar trei persoane, printre care şi ea.

Radu Zaplintîi și modelierul Pierre Cardin

Audiaţi de Cardin şi Rihanna

Au urmat ani grei de studiu, repetiţii şi examene. Violeta a obţinut recent diploma de cea mai bună pianistă acompaniatoare pentru cântăreţii de operă şi rolul lui Romeo în opera „Julieta şi Romeo” de Zingarelli. La rândul său, Radu continuă să cânte pe gondole, fiind totodată angajat la Caffe Florian din Veneţia, local în care a fost observat de vestitul modelier Pierre Cardin. Acesta l-a invitat pentru o audiţie la castelul Marchizului de Sad, unde modelierul a organizat timp de mai mulţi ani Festivalul de artă lirică şi teatrală.

Prima audiție la castelul modelierului Pierre Cardin

„După ce m-a ascultat vreo zece minute, mi-a spus că sunt angajat în calitate de acordeonist la evenimentele pe care le organizează. Odată l-am întrebat care este lucrul cel mai important pentru a ajunge un om de succes. Mi-a răspuns: «Important e să fii primul în ceea ce faci». M-am gândit la Violeta. Este prima care a cântat Jazz la cobză pe scena Filarmonicii Naţionale din Chișinău, este prima femeie acceptată de gondolieri pentru a cânta serenade pentru turiști, este prima moldoveancă pe scena teatrului veneţian, mai ales, în rol masculin!”, se laudă artistul.

Pe gondolă se simte liber „ca acasă”. Îi place să comunice în engleză, spaniolă şi chiar japoneză. În una din zile a cântat pentru o femeie foarte frumoasă. „Nu am recunoscut-o pentru că şi-a pus ochelari din aia mari, de soare, pentru a se ascunde de privirile celor din jur.  Era Rihanna. Ulterior, m-a impresionat simplitatea şi naturaleţea cu care a intonat câteva melodii italiene”, ne mai spune Radu.

Îngrijoraţi de situaţia de acasă

Soţii Zaplitnâi ne spun că sunt la curent cu toate evenimentele de acasă. „Din păcate, situaţia social-politică rămâne neschimbată. Necazul, în viziunea mea, ni se trage de la mentalitatea noastră sovietică: că e firesc să furi ca pe timpul colhozurilor, că e bine să fim toţi la fel, egali. N-am conştientizat pe deplin tragedia prin care a trecut poporul nostru, legată de deportările în Siberia, de ocupaţia sovietică”, spune Radu.

„Constat cu tristeţe că preoţii moldoveni se implică activ în politică. În loc să contribuie la tămăduirea sufletelor, la conştientizarea adevărului, ei recurg la manipulări. Şi dacă preotul promovează un partid în campania electorală, de ce nu l-ar crede omul simplu?… Din păcate, nu văd o soluţie pentru situaţia în care s-a pomenit R. Moldova. Cert e că atunci când am o problemă, nu ies la muncă, îmi analizez gândurile, faptele, ca să iau o decizie corectă. Dacă sunt împlinită, îl pot face fericit şi pe omul de alături. Poate de la aceasta ar trebui să începem schimbările acasă, să ne analizăm fiecare în parte faptele  şi acţiunile”, conchide interpreta.

Svetlana Corobceanu