O basarabeancă a împărţit un tort de un sfert de tonă, la Torino! FOTO

O basarabeancă a împărţit un tort de un sfert de tonă, la Torino! FOTO

În anul 2000, atunci când a plecat din R.Moldova în căutarea unei vieţi mai bune, Mariana Cobas avea doar 20 de ani. A absolvit Universitatea de Stat din Cahul, facultatea de Pedagogie, dar nu a mai apucat să lucreze în domeniul pe care îl studiase, căci sărăcia a alungat-o în lume. De 17 ani locuieşte la Torino, oraş în care îşi creşte copiii – patru băieţi, şi unde are două restaurante prospere, iar peste câteva zile urmează să-l deschidă pe al treilea.

În ultimii 25 de ani, circa 1 milion de basarabeni au părăsit Republica Moldova, în căutarea unei vieţi mai bune, iar mulţi dintre aceştia, deşi au luat-o de la zero, au reuşit să-şi clădească o carieră de succes în ţările „de adopţie”. E şi cazul Marianei Cobas, o basarabeancă stabilită cu traiul în Italia, care în prezent deţine trei restaurante în or.Torino.

S-a lansat în afaceri în 2008

17797261_1419383178108595_1243869121_o

„Sunt originară din sat. Ciucur-Mingir, r. Cimişlia. Am venit în Italia în anul 2000, iar prima afacere am deschis-o opt ani mai târziu. Ideea mi-a venit după ce vreme de doi ani lucrasem într-un restaurant rusesc de aici, din Torino. Plus la asta, soţul meu, Lillo Pace, este bucătar de profesie, specializat în bucătăria italiană, în special cea siciliană. La moment avem două localuri: unul cu o capacitate de circa 70 de locuri şi altul – un restaurant-pizzerie, cu 250 de locuri. Iar săptămâna viitoare voi mai deschide un local, o patiserie-gelaterie cu o capacitate de 300 de locuri”, ne-a declarat basarabeanca în cadrul unui interviu pentru Jurnal de Chişinău.

Şi pentru că printre muşteriii localurilor pe care le deţine se numără nu doar italieni şi români, ci şi emigranţi din spaţiul ex-sovietic, în meniul restaurantelor ei se regăsesc mâncăruri din bucătăria italiană, românească şi rusească. Femeia de afaceri ne spune că clienţii revin pentru faimoasele bucate din peşte care se servesc acolo şi pentru deserturile deosebite. Iar din bucatele specifice zonei Basarabiei italienii apreciază, în mod special, friptura cu mămăligă, sarmalele, frigăruile, plăcintele şi zeama. „Toate aceste preparate sunt stropite, desigur, cu un pahar de vin sau de cognac moldovenesc”, adaugă Mariana Cobas.

Lucrează cu un patiser renumit

17359259_1500398889991241_9026718869636591559_o

A început afacerea cu patru angajaţi. Treptat, echipa sa a ajuns la 10 persoane, iar acum, că îşi va deschide uşile şi cel de-al treilea local, specializat în produse de patiserie şi îngheţată, patroana intenţionează să mai angajeze şase persoane.

„De o lună lucrăm cu renumitul patiser Giovanni Mangione, deţinător al mai multor premii la concursuri de nivel naţional şi internațional, inclusiv numeroase medalii de aur şi recorduri Guinness. Cum am ajuns să lucrăm cu el? Îl cunoşteam pentru că e din Sicilia, consătean de-al soţului meu. Într-o zi, când stăteam cu toţii la un pahar de vorbă, am ajuns să vorbim despre proiectul nostru – o patiserie-gelaterie. La sfârşitul discuţiei i-am făcut o propunere tentantă de colaborare pe care nu a putut-o refuza!”, ne spune basarabeanca.

Au împărţit un tort enorm în scop caritabil

17311123_1500398003324663_5040828137404421557_o

Acum două săptămâni, echipa de patiseri le-a făcut o surpriză locuitorilor oraşului Torino şi oaspeţilor acestuia: un mega-tort cu o greutate de peste un sfert de tonă, care a fost împărţit trecătorilor, în scop caritabil.

„La prepararea tortului au lucrat trei bucătari, în frunte cu Giovanni Mangione. Menţionez aici şi meritul cake-designerului Yrina Shten, care a reprodus cu succes pe suprafaţa prăjiturii cupola edificiului Mole Antonelliana, un simbol al oraşului Torino, precum şi tematica sportivă, căci l-am avut ca oaspete de onoare pe Claudio Sala, unul dintre fotbaliştii italieni renumiţi care a făcut parte din echipa Toro-Torino”, ne spune patroana patiseriei.

Uriaşa prăjitură avea circa 5 metri lungime şi 1,80 metri lăţime, iar pentru prepararea ei a fost nevoie de 160 de kilograme de ricotta proaspătă de oaie, 20 de blaturi din pandişpan cu greutatea totală de 27 de kilograme, 18 litri de sirop, 10 kilograme de cannoli siciliani, 5 kilograme de fructe confiate, 10 kilograme de pastă naturală de fistic, 5 kilograme de pastă de zahăr. Au mai fost adăugate 20 de kilograme de diverse decorațiuni, astfel că tortul a ajuns la o greutate totală de 255 de kilograme.

Central

Foile din pandişpan au fost coapte cu o zi înainte, iar tortul a fost asamblat în stradă, sub privirile trecătorilor. Ulterior, acesta a fost împărţit, în scop de binefacere, pofticioşilor care au asistat la proces şi clienţilor restaurantului. Cei mai cu dare de mână au donat bani, suma adunată fiind transmisă unei asociații non-profit din Torino, care are ca scop ajutorarea persoanelor aflate în dificultate financiară și care au nevoie de îngrijiri medicale speciale.

„Mi-am amintit de timpurile grele când abia venisem în Italia: dormeam prin case părăsite şi mâncam la o cantină de binefacere, parte a asociației căreia i-am donat banii. Astfel le-am mulțumit pentru ajutorul pe care mi l-au acordat ei în trecut, când eram doar una din zecile de mii de emigranţi”, ne spune Mariana Cobas.

Basarabeanca afirmă că e pentru prima dată când la restaurantul lor s-a făcut un tort atât de mare, dar că nu sunt la prima lor acţiune de binefacere, căci din 2008 încoace, de Crăciun, oferă prânzuri caritabile pentru câte 100 de persoane sărace.

Munceşte şi de sărbători

13443302_1149202538459995_7496551785015466431_o

În Republica Moldova vine doar o dată pe an, ca să-şi revadă părinţii, rudele şi casa părintească. Are noroc să-i aibă alături, în Italia, pe sora şi pe fratele ei. „El lucrează împreună cu mine. Şi sora mea a făcut parte din echipă, dar acum ea şi logodnicul ei au decis să-şi deschidă propria afacere”, ne spune Mariana Cobas.

Recunoaşte că afacerea îi ocupă mai tot timpul. Nu are când să se ocupe de treburile casnice şi nici nu găteşte acasă, de aceea a angajat pe cineva care are grijă de gospodărie şi de cei patru fii ai săi: Cristian (11 ani), Stefano (9 ani), Gabriele (6 ani) şi Emanuele (5).

„Ce facem de sărbători? Le sărbătorim la muncă! Vin copiii cu bona la noi la serviciu şi măcar aşa reuşim să fim împreună, în familie”, ne-a mai spus femeia de afaceri.

Natalia TUTUNARU

foto: newseventsturin.net