Blair se căieşte, PDM „nu vede nicio problemă”

dsc_6787nadeajda-roscovanu-photo

Democraţii sunt la fel de mediocri la capitolul sloganelor electorale, după cum s-a scris în presă, precum şi la schemele de colectare a banilor. „Strategii” electorali ai lui Marian Lupu nu au făcut altceva decât să copieze sloganul electoral al fostului premier laburist Tony Blair din alegerile din 2000: „I am listening. I hear. And I will act /„Ascult, aud, rezolv”.

O mică precizare de mare importanţă. Tony Blair, prin această formulă, şi-a pus cenuşă pe cap în faţa cetăţenilor britanici. El a admis că guvernul său a făcut multe greşeli în mandatul precedent, insistând în faţa publicului din Brighton că a „ascultat” ţara şi că are misiunea să o transforme. Blair s-a bazat pe această strategie, pe recunoaşterea greşelilor în faţa alegătorilor, în încercarea de a recâştiga încrederea cetăţenilor care au părăsit Partidul Laburist, provocând căderea drastică a formaţiunii în sondaje.

Care este însă încrederea lui Marian Lupu când a copiat acest slogan? Îşi pune Marian Lupu cenuşă pe cap? Pe dracul! Democraţii dau vina pentru situaţia deplorabilă în care a fost adusă R. Moldova pe colegii lor de la guvernare, pe liberal-democraţi. În închipuirea lor, democraţii sunt curaţi ca lacrima. Şi atunci de ce au ales un slogan al unui candidat care îşi recunoaşte greşelile? Am adresat această întrebare colegului lui Marian Lupu, Sergiu Sârbu, la care acesta ne-a răspuns foarte sincer: „La noi, în Republica Moldova, sunt alte realităţi… Atâtea alegeri au fost în R. Moldova, candidaţii fac atât de multe promisiuni… Cuvintele se repetă permanent, doar ‚schimbare’ a fost folosit de atâtea ori de candidaţi, ‚viitor’ de asemenea ş.a.m.d. Eu nu văd aici nicio problemă”.

Ilie Gulca