„Celebritatea m-a învăţat multe!”

Valentina Naforniţă, din nou acasă

La nici o lună de la ultimul său spectacol susţinut acasă, mâine Valentina Naforniţă va apărea din nou în faţa publicului chişinăuian, în cadrul unui concert caritabil.
Când am sunat-o, tocmai îngrijea de florile din curtea casei sale, profitând din plin de vremea frumoasă care a pus stăpânire pe Viena. Jovială, ca de fiecare dată, a acceptat să ne ofere un interviu „altfel”, în care ne-a vorbit despre dimineţile în familia sa, despre cum reuşeşte să fie vedetă şi soţie, despre Festivalul de la Salzburg, dar și despre responsabilitatea pe care şi-a asumat-o când a început să lucreze la Opera de Stat din Viena.

nafornita

„Sunt bine, mulţumesc!”, se aude la celălalt capăt al firului. Diva de operă a rămas la fel de modestă ca acum cinci ani, când mi-a oferit primul său interviu după ce a câştigat concursul internaţional de muzică clasică „BBC Cardiff Singer of the World”.

„Succesul nu m-a schimbat în rău”

Celebritatea şi aprecierea melomanilor nu a schimbat-o, căci, spune ea, „modestia este cea mai bună calitate pentru un artist care-şi doreşte să ajungă la inimile publicului”.
„Succesul nu m-a schimbat în rău, chiar nu văd de ce aş fi cu nasul pe sus”, adaugă soprana.
Marți a avut agenda încărcată, aşa că am amânat interviul pentru miercuri. Când am sunat-o, era în grădină.
„Mă bucur de timpul foarte frumos pe care-l avem la Viena, aşa că stau în grădină și am grijă de flori. Ieri am avut şi interviuri, şi filmări. Am fost și la spectacolul „Carmen” de Georges Bizet, în care a cântat soţul meu. Azi însă sunt mai puţin ocupată: voi studia, voi citi și mă voi pregăti pentru cel mai important concert care va avea loc la Chișinău – Gala Generozităţii”, ne-a declarat soprana.

Îi plac florile de grădină

3Spune că-i plac florile, doar că, din păcate, nu prea are timp să le admire. „Vara aceasta, de exemplu, am fost mai tot timpul plecată. Îmi ştiu programul şi în funcţie de acesta plantez şi florile. Am din cele care ies mai spre primăvară, acum am mai mult crizanteme”, adaugă ea.
Dimineţile în familia sa încep cu tradiţionalul mic dejun şi cafeaua savurată pe terasă. Însă nu înainte ca stăpânii să aibă grijă de Bibi, un pudel alb pe care acum doi ani Valentina Naforniţă l-a primit în dar de la soţul ei, baritonul Mihai Dogotari.
„Beau cafeaua, dar nu pe stomacul gol. De obicei mănânc un bol de cereale cu lapte. În timp ce Mihai citeşte, mie-mi place să am grijă de casă, să le pun pe toate la locul lor. Apoi plecăm în oraş, la muncă şi studii.
Mama m-a învăţat că o femeie trebuie să aibă grijă şi de casă, şi de soţ, şi de ea. Aşa şi fac! Îmi place să stau la bucătărie, deşi asta se întâmplă mai rar decât mi-aş dori-o eu. Îmi place să fac mâncăruri din bucătăria italiană, cum ar fi pastele şi salatele, iar Mihai găteşte mai mult bucate tradiţionale, cum ar fi mămăliga cu friptură. Însă de cele mai multe ori suntem în oraş şi trebuie să mâncăm prin restaurante. E bun şi-aşa, dar îmi plac restaurantele mai scumpe, unde se mănâncă mai puţin cantitiv, iar mâncărurile-s mai fine”, povesteşte diva de operă.

Seri de neuitat

aPe 28 august, la Chişinău, Valentina Naforniţă a fost invitată să ia parte la „Concertul celor 100 de tineri muzicieni” veniţi din şase ţări. Solista Operei de Stat din Viena nu este la prima sa colaborare cu „Moldovan National Youth Orchestra”.
„Îmi place să lucrez cu aceşti tineri. Acum doi ani am avut proiecte cu ei, iar graţie dirijorului Gabriel Bebeşelea am organizat pentru public o seară de neuitat. De fapt, noi doi suntem şi prieteni, ne întâlnim adesea la Viena, unde s-a stabilit şi el cu traiul”, ne spune Valentina Naforniţă.
De curând, pentru al treilea an consecutiv, basarabeanca a urcat pe scena Festivalului de la Salzburg, unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică din lume.
„La spectacolele ‘Nunta lui Figaro’, ‘Cosi fan tutte’ şi ‘Don Giovanni’, în care am cântat şi eu, biletele s-au vândut ca pâinea caldă! Pentru noi, cei din lumea operei, Festivalul de la Salzburg e ca pentru actorii de film cel de la Cannes, mereu am spus acest lucru. Aici vine toată lumea bună, marii cântăreţi ai operei, cele mai bune orchestre şi cei mai mari maeştri”, adaugă soprana.

155 de spectacole pe scena Operei din Viena

aValentina Naforniţă a devenit cunoscută publicului larg acum cinci ani, când a câştigat concursul internaţional de muzică clasică „BBC Cardiff Singer of the World”. Acest eveniment i-a schimbat viaţa în bine. Totuşi, nu se consideră un star, iar faima pe care şi-a câştigat-o a fost o şcoală bună.
„Sunt chemată să cânt la numeroase evenimente, dar multe dintre aceste oferte le refuz din start. Poate cineva ar putea spune că sunt cu nasul pe sus, dar nu este aşa. Vorba e că încerc să-i mulţumesc pe toţi, însă mă gândesc şi la mine, căci trebuie să rămân într-o formă foarte bună ca să pot să-mi continuu cariera. Unii se mai supără că nu pot participa la proiectele pe care le organizează, dar nu mă pot rupe în şapte nici eu! De cinci ani sunt angajată la Opera de Stat din Viena. E o mare responsabilitate să lucrez aici, căci trebuie să fiu mereu la înălţime şi să nu-mi dezamăgesc publicul. Din 2011 şi până azi am cântat în 155 de spectacole, cred că vă daţi seama câtă muncă presupune asta.
Să nu că închipuiţi că după ce debutează cu dreptul şi devine cunoscut în lume, toată restul vieţii artistului e doar lapte şi miere. Atunci urmează partea cea mai grea: să reuşească să se menţină în preferinţele publicului, iar asta presupune muncă asiduă. Ca să nu mai spun că noi suntem studenţi toată viaţa, pentru că mereu învăţăm partituri noi şi stăm mereu cu cartea în mână, ascultăm de profesori şi mentori”, povesteşte Valentina Naforniţă, precizând că ea are doi mentori, unul din Italia şi celălalt din Bulgaria.

„Ştiu de unde am pornit”

aAre o agendă foarte încărcată, însă nu uită nici de Moldova, unde vine o dată sau de două ori pe an. În 2016 a reuşit să vină acasă cu două proiecte frumoase, unul dintre acestea se va desfăşura mâine.
„E vorba de un proiect social pe care-l patronez. Anul trecut, la Gala Generozităţii s-au adunat foarte mulţi bani. Am rămas uimită cât de bună şi generoasă poate fi lumea la noi. Mă bucur că, graţie acelor donaţii, 8 copii cu dizabilităţi locuiesc acum la căsuţa lor. Şi în acest an avem o misiune la fel de importantă. Mă implic în proiecte sociale desfăşurate în Republica Moldova, nu pot rămâne indiferentă, chiar dacă sunt departe de casă. Ştiu de unde am pornit, iar dacă din acel loc mi s-a dat talentul şi tăria de caracter cu care merg în lume şi-i bucur pe alţii, atunci trebuie să vin şi să pun sămânţa prin a-i ajuta pe cei de acasă”, ni se confesează diva de operă.
Valentina Naforniţă vine la Chişinău doar pentru două zile, pentru că la Viena e aşteaptată la repetiţiile pentru spectacolele din octombrie, primul dintre care va fi „Nunta lui Figaro”.
„Când vin, îi fac neapărat o vizită mamei, care locuieşte aproape de Chişinău. Când mergem la ea, ne alintă cu tot felul de bucate alese, ca să ne îndeplinească poftele. Abia aştept să ne revedem!”, ne-a spus la sfârşitul discuţiei Valentina Naforniţă.

aLena NEGRU
Foto: Arhiva personală a Valentinei Naforniţă