Te-a prăjit soarele? Tratează-ți arsurile în 4 pași!

Te-a prăjit soarele? Tratează-ți arsurile în 4 pași!

Deşi ştiai că soarele în exces nu e bun şi că în anumite perioade din zi trebuie să eviţi expunerea, totuşi, ai păţit-o. Arsurile solare trebui urgent tratate pentru că sunt neplăcute şi dăunătoare.

Arsurile produse de soare la plajă corespund nivelului 1 de arsuri. Pielea devine roşie şi sensibilă. Straturile superioare ale epidermei suferă mult din pricina arsurilor şi le percep ca pe o agresiune. Iată paşii pe care îi ai de urmat ca să grăbeşti refacerea pielii.

  • Elimină durerea produsă de arsură. În clipa în care ţi-ai dat seama că pielea ta este prea roşie, chiar înainte de apărea durerile, ia un nurofen. Ajută şi la stoparea rapidă a procesului inflamator şi la atenuarea durerii.
  • Răcoreşte-ţi pielea. Bagă-te sub duş pentru a te răcori şi a-ţi curăţa pielea de nisip, clor sau apă sărată care te pot irita. E bine ca apa să fie cât mai rece. Poţi folosi şi fulgi de ovăz pentru calmarea pielii. Pune două pahare de fulgi într-un săculeţ şi lasă să curgă apa peste ei. Apa va deveni lăptoasă. Poţi aplica săculeţul direct pe zonele arse.
  • Nu uita de hidratarea internă. Arsurile de soare nu îţi afectează doar pielea, ci şi restul corpului. De aceea te poţi simţi obosită după o zi de plajă. Deci bea multă apă, mănâncă fructe bogate în apă, cum ar fi pepene roşu, galben sau struguri.
  • Şi cea externă e importantă. Foloseşte un gel cu aloe vera. Această plantă posedă proprietăţi cicatrizante şi calmante. Planta conţine acizi aminaţi esenţiali, perfecţi pentru regenerarea celulelor pielii şi enzime antiinflamatoare. Aplică un strat subţire de gel cu aloe pe arsuri şi lasă pielea să absoarbă produsul înainte de a repeta acţiunea.

Timpul de vindecare a unei arsuri de gradul 1 este între 3 şi 6 zile. Nu te mai expune la soare în această perioadă. Mai exact, până dispare roşeaţa pielii. Aplică crema de protecţie cu cel puţin 30 de minute înainte de a te expune la soare. Nu uita că 5 arsuri de soare cresc cu 80% riscurile de melanom.

Atenţie!

Dacă după câteva ore de expunere la soare apar mici bule, uneori chiar băşicuţe care te dor, e posibil să ai deja arsuri de gradul 2. Mergi la medic, fiindcă rişti să se infecteze!

Sursa: libertatea.ro