Moftul „Rupt” al lui Alex Calancea

AlexE ştiut faptul că Alex Calancea este un etalon al virtuţilor muzicale. Împreună cu band-ul său din care fac parte patru muzicieni la fel de talentaţi, revoluţionează piaţa muzicală autohtonă. Acum doi ani a fondat proiectul „Rupt”, iar împreună cu solistul trupei, Andrei Glavan, au cucerit publicul de toate vârstele cu melodiile lor rock. Într-un interviu pentru JURNAL de Chişinău, basistul a vorbit despre moftul său „Rupt” şi despre proiectele măreţe pe care urmează să le aibă de acum încolo.

Dacă unii muzicieni se plâng că în R. Moldova nu ai unde şi cum să-ţi manifeşti talentul, nu e şi cazul lui Alex Calancea. Cel mai valoros basist pe care-l are ţara noastră revoluţionează arena muzicală atât cu trupa, cât şi cu proiectele îndrăzneţe pe care le lansează.
„Lucrăm, căci avem multe lansări şi concerte. Chiar duminică am avut concertul Sun Da-i Fest, care a fost unul minunat şi care a avut loc în Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din Chişinău. Am fost invitaţi la numeroase festivaluri şi am lansat prima piesă de pe albumul „Rupt”, cu toate că de trei luni proiectul a intrat într-o pauză concertistică”, ne-a declarat Alex Calancea.

„Mergem împotriva turmei”

Pauza va dura până la toamnă, dar asta nu înseamnă că membrii proiectului „Rupt” sunt în vacanţă, căci în toată această perioadă au de gând să scoată lunar câte trei melodii de pe primul lor album, încă nelansat.
Chitaristul este conştient de faptul că band-ul lor „merge împotriva turmei” şi asta deoarece melodiile lor sunt „prea sofisticate”. Motivul este unul cât se poate de simplu: „moldovenii iubesc melodiile din două note şi cu o tematică mai colorată”.
„Ştii care e partea cea mai interesantă? Atunci când eşti la concert live constaţi că la piesele care răsună la radio şi sunt deja hituri publicul reacţionează aşa şi aşa, pe când la melodiile noastre reacţiile sunt extraordinare! În toamnă, împreună cu band-ul meu, voi veni cu un nou album care, sunt sigur, va avea succes la concerte, nu şi la radio. Eu însă nu mă prea întristez, căci chiar dacă am ajunge în topurile radio, asta nu ne-ar ajuta să avem mai multe spectacole, pentru că la noi nu există showbiz. Alex Calancea Band are un alt ţel. Noi nu suntem din cei care-şi doresc doar vizualizări pe youtube, vrem public iubitor de muzică de calitate, care să ne înţeleagă”, susţine muzicianul.

Premiat de Academia de Ştiinţe a Moldovei

Au public frumos şi care ştie să aprecieze creaţia de înalt nivel, iar acest fapt este unul îmbucurător pentru ei. Deşi cântă muzică mai complicată, lumea îi iubeşte, invitându-i să cânte pe la petreceri private.
„Dacă acum vreo opt ani, când am lansat proiectul, mă gândeam că trebuie să cânt estradă ‘cuminte’, acum am altă părere. Acum sunt singur că publicul din Moldova iubeşte arta, trebuie doar să le-o serveşti cu sinceritate. Am avut concerte şi la sate, unde cântam muzică mai complicată – impactul a fost peste măsura aşteptărilor noastre! Avem publicul nostru, iar ăsta este cel mai îmbucurător fapt”, adaugă artistul.
Recent, pentru munca pe care o face, Alex Calancea a primit un premiu din partea Academiei de Științe a Moldovei. Cum Ministrul Culturii oferă distincţii şi titluri în stânga şi-n dreapta, gestul celor de la Academie a fost apreciat de muzician. „Nu mai cred în distincţii şi titluri, s-au devalorizat. Păcat că acest premiu nu vine de la o instituţie culturală”, precizează cel mai de valoare basist din R.Moldova.

Un an „Rupt” de idei şi evenimente

Alex_2Alex Calancea recunoaşte că proiectul „Rupt” este un „moft” de-al său. În Moldova avem trupe care fac rock de calitate, cum ar fi „Alternosfera”, „Zdob şi Zdub” ori „Gândul Mâţei”, dar acestea nu sunt promovate suficient de mass-media. Muzicianul vrea să creadă ca va veni şi ziua în care creaţiile trupelor rock vor fi la fel de solicitate acasă cum sunt şi peste hotare.

„Când m-am văzut cu Andrei Glavan, mi-am zis că pentru el ar trebui un proiect aparte, unul mai ‘crazy’. Ne-a mers bine până acum și o să ne meargă și mai bine de acum încolo, deoarece o să venim cu o schimbare: vom cânta nu doar în engleză, ci şi în română. Melodiile noastre răsună bine la radio. Foarte multă lume telefonează la posturile de radio ca să afle ce trupă cântă, iar când prezentatorul le răspunde că suntem din R. Moldova, nu le vine să creadă! A fost un an „Rupt” de idei, evenimente, concerte și lucru în studio”, ne povesteşte fondatorul proiectului, care a luat o pauză concertistică pentru că ne pregăteşte surprize grandioase.

Band-ul, o şcoală foarte bună pentru 30 de muzicieni

Împreună cu Orchestra Fraţilor Advahov, „Rupt” va susţine două spectacole: unul la Chişinău, la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”, iar cel de-al doilea va avea loc la Sala Palatului din Bucureşti. Va urma şi tradiţionalul spectacol cu genericul „Alex Calancea Band şi prietenii”, dar şi o serată de creaţie a unui mare muzician de la noi.

Alex Calancea consideră că secretul funcţionalităţii trupei sale este unul simplu: multă muncă! Când a pornit la drum, a făcut echipă cu alţi muzicieni, fiind în formula de 11 ori chiar 12 instrumentişti, astăzi însă lucrează cot la cot cu patru muzicieni, dar atunci când ies pe scenă ai impresia că sunt 20 la număr.

a„Prin trupa mea au trecut vreo 30 de muzicieni. A fost o şcoală bună pentru ei, chiar dacă unii au rezistat, alții – nu. Cu mine nu e uşor să lucrezi: nu-mi place să repet şi nici să pierd timpul, iar cei cu care muncesc trebuie să vină cu tema pentru acasă pregătită. Şi nu contează când o face: noaptea, ziua sau în turneu. Desigur că e nevoie și de o locomotivă care să miște totul din loc, dar şi de investiţii, iar asta presupune o doză de risc. Eu am investit acum câțiva ani, dar abia începem să culegem roadele”, ne mai spune basistul.

Povestindu-ne despre proiectele şi ritmul său de muncă, ne-am întrebat când mai găseşte timp şi pentru familia sa frumoasă. Ne-a răspuns că, dacă ai voinţă şi eşti bine organizat, reuşeşti să combini de minune viaţa personală cu activitatea profesională.
„Studioul se află în sectorul Centru al oraşului, astfel că atunci când am o oră liberă dau fuga acasă să petrec ceva timp cu Damian. Seara mă străduiesc ca la orele 19.00, maximum 21.00, să fiu în sânul familiei. În curând urmează să avem o vacanţă, dar încă nu am decis unde o vom petrece. Neapărat vom pleca într-o călătorie undeva în Europa, iar ca destinaţie vom alege o ţară ce abundă de cultură”, conchide Alex Calancea.

Lena NEGRU
Foto: Arhiva personală a lui Alex Calancea