Basarabeanca Nadina Calistru cântă acolo unde luptau gladiatorii // FOTO

Basarabeanca Nadina Calistru cântă acolo unde luptau gladiatorii // FOTO

S-a născut într-o familie de muzicieni, iar în aceste condiţii nici nu e de mirare că a îndrăgit muzica încă din copilărie. În 2005, după absolvirea Liceului Teoretic „Gaudeamus”, a plecat în lume să-şi îndeplinească visul – acela de a deveni cântăreaţă de operă. Şi-a făcut studiile la Conservatorul din Verona, iar pentru a-şi plăti studiile a lucrat chelneriţă într-un restaurant. Efortul i-a fost răsplătit, pentru că azi, la 29 de ani, basarabeanca Nadina Calistru e cântăreaţă de operă în Italia. Şi nu oriunde, ci în cel mai mare teatru de operă în aer liber din lume, fost amfiteatru roman.

I-am expediat întrebările pentru interviu în Italia, dar ne-a răspuns din Japonia: basarabeanca Nadina Calistru e cap de afiş în turneul Teatrului „Arena di Verona” la Tokyo.

A cântat în „Vocile primăverii”

11057359_10203401034107000_5547330546019152591_n

„Am 29 ani, m-am născut la Chişinău şi sunt cântăreaţă de operă”, aşa şi-a început prezentarea Nadina Calistru, o basarabeancă stabilită de 11 ani în Italia, în oraşul Montebello Vicentino.

A studiat vioara la Şcoala de Arte „Valeriu Poleakov” din Chişinău, la profesoara Marina Glava, iar vreme de opt ani a cântat în Corala „Vocile primăverii”, dirijor Ştefan Andronic. „Graţie acestor frumoase persoane, muzica a devenit viaţa mea. Şi dacă m-am îndrăgostit de muzică încă de mică, asta se datorează şi părinţilor mei, muzicieni şi ei, care mi-au cultivat dragostea pentru tot ce e frumos. Ei sunt cei care mă susţin şi acum, căci părinţii nu încetează niciodată să ne protejeze, să ne ajute să fim fericiţi şi să ne construim un viitor cât mai bun”, ne spune Nadina Calistru, soprană la „Arena di Verona”.

A lucrat chelneriţă ca să-şi plătească studiile

arena-di-verona

S-a mutat în Italia în 2005, la scurt timp după ce şi-a luat bacalaureatul la Liceul Teoretic „Gaudeamus”. Bănuia că nu-i va fi uşor să-şi vadă visul împlinit, dar ştia ce-şi doreşte: să se facă artistă de operă, mai ales că avea voce bună şi era harnică. Aşa că în vara aceluiaşi an s-a mutat în Italia şi a început să-şi clădească visul, notă cu notă.

„Am fost admisă la Conservatorul „E.F.Dall’Albaco” din Verona, la specialitatea Canto lirico. Ziua învăţam, iar seara lucram chelneriţă într-un restaurant, ca să-mi pot plăti studiile. Aşa am făcut vreme de şase ani. Iar în 2013 am obţinut un contract de muncă la Teatrul Arena di Verona, în cor. Acesta e unul din cele mai mari teatre din lume, aşa că am trăit o experienţă unică, emoţionantă şi extraordinară”, afirmă soprana care cântă în amfiteatrul în care acum două milenii luptau gladiatorii.

Italienii adoră opera

1

Întrebată dacă la spectacolele sale vin şi conaţionali de-ai noştri, cântăreaţa ne-a spus cu regret că românii de pe ambele maluri ale Prutului, ca şi majoritatea emigranţilor originari din Europa de Est, nu prea apreciază opera. „Avem tradiţia dansului şi a melodiilor populare, foarte frumoase, de altfel. Dar în Italia a luat naştere opera şi teatrul melodramatic, de asta ei simt acest gen de muzica şi adoră opera”, e de părere Nadina Calistru.

Cât despre preţul unui bilet la un spectacol de operă, soprana ne-a spus că acesta diferă de la oraş la oraş, de la teatru la teatru şi mai depinde şi cât de faimoşi sunt artiştii şi dirijorul. De exemplu, un bilet la preţ promoţional pentru studenţi şi elevi poate fi cumpărat şi cu 10 euro, în timp ce un bilet la celebrul teatru „La Scala” din Milano poate ajunge şi la 300 de euro.

O familie de artişti

11958062_1056323504378915_6520415997082455146_o

După cum vă spuneam mai sus, Nadina nu este unica artistă din familia Calistru. Părinţii ei sunt muzicieni, printre rudele pe linie paternă se numără mai mulţi actori de teatru, iar sora sopranei, Ruxanda, cântă şi ea, doar că pe alt continent şi alt gen de muzică.

„De şase ani, surioara mea stă la Los Angeles, în America. Are o viaţă plină de satisfacţii şi activităţi: cântă jazz, blues şi dansează pe ritmuri latino-americane. Dar nu se limitează la un stil anume, ci le combină, devenind astfel o artistă complexă, originală. Vorbim foarte des, ne dăm sfaturi una alteia, ne susţinem şi ne vedem cât de des putem: în fiecare an Ruxanda vine în Italia pentru câte o lună, iar în curând voi pleca şi eu la ea”, ne-a destăinuit Nadina.

Revenirea acasă

3

Acum se simte în Italia ca acasă şi spune că va rămâne acolo, căci cultura acestei ţări şi persoanele care au intrat în viaţa ei în fiecare zi din cei 11 ani de când a părăsit R.Moldova au format-o ca personalitate şi ca artist.

„În R.Moldova mergem cam o dată la doi ani. Mă întorc mereu acolo cu un sentiment de fericire, dar şi de tristeţe. Mă aşteaptă unica bunică ce mi-a mai rămas, cea care îmi aminteşte de copilăria mea frumoasă petrecută la ţară, printre puişori, pisici şi căţeluşi. Am multe rude pe care aştept să le revăd cu mare bucurie. Încerc să mă informez referitor la tot ce se întâmplă în R.Moldova, dar n-aş putea spune că ştiu bine care e situaţia reală – ceea ce vedem noi, cei de departe, adesea nu corespunde cu realităţile în care trăiesc basarabenii rămaşi la baştină. Am mers la vot de două ori când au fost alegeri în R.M., sperând că micul meu efort va ajuta la îmbunatăţirea situaţiei ţării în care m-am născut şi am copilărit”, trage nădejde artista.

 

Recunoaşte că uneori mai are dubii referitor la unele dintre alegerile sale în viaţă, dar spune că dacă ar putea întoarce timpul înapoi nu ar schimba nimic. „Nu sunt căsătorită şi nu am copii, dar nu exclud faptul ca pe viitor să-mi întemeiez o familie – aştept doar momentul potrivit. Momentan mă dedic doar carierei, iar când am puţin timp liber, mă întorc la părinţi şi la pisicii mei iubiţi care mă aşteaptă la Montebello”, ne-a spus Nadina Calistru.

Natalia TUTUNARU