„Anatol Dumitraş nu a vrut să fie dus la Palatul Naţional”

„Anatol Dumitraş nu a vrut să fie dus la Palatul Naţional”

Alexandru Vdovicenco vorbeşte despre ultimele zile din viaţa lui Anatol Dumitraş

Ieri, Anatol Dumitraş a fost condus pe ultimul drum. Au venit să-şi ia rămas bun de la el admiratorii, prietenii şi mai toţi colegii de scenă. Până în ultima clipă, atât familia, cât şi regretatul cantautor, a sperat că va câştiga meciul cu viaţa. Însă Anatol Dumitraş a plecat la Ceruri liniştit, fără ca soţia Lidia şi cei doi feciori ai lor, Roma şi Adrian, să-l vadă plecând în chinuri. Alexandru Vdovicenco, un bun prieten de familie de-al regretatului cantautor ne-a dezvăluit care au fost ultimele dorinţe ale lui Anatol Dumitraş.

Starea de sănătate a lui Anatol Dumitraş, autorul şlagărului „Dulce-i vinul” şi a melodiei celebrei piese „Libertate”, interpretată de Angela Bucico, a început să se agraveze acum o săptămână. Până atunci, domnia sa s-a simţit bine. De acest lucru ne asigură şi Alexandru Vdovicenco, care zi de zi trecea să-l salute şi să-l îmbărbăteze pe prietenul lui.
„Chiar se simţea foarte bine. Se alimenta corect, făcea şi puţin sport, iar uneori mai gusta şi câte un picuţ de vin. Însă acum o săptămână a început să se simtă sleit de puteri. Atunci aveam să aflăm de la medici că metastazele au ajuns la plămâni. În noaptea dinaintea decesului am fost la Anatol cu un preot. I-a fost citită Taina Sfântului Maslu şi i s-au făcut toate rânduielile bisericeşti, iar el a fost conştient până în ultima clipă şi părea foarte liniştit. Ba chiar ne-a întâmpinat când am venit cu preotul! Mă bucur că a plecat fără durere, aşa cum a vrut el: împăcat şi în linişte, iar familia nu l-a văzut suferind ori stând la pat”, ne-a declarat Alexandru Vdovicenco.

vdovicencoCredea că se va face bine

Cu o zi înainte de plecarea la Ceruri a lui Anator Dumitraş, cei doi prieteni au stat îndelung la vorbă, au depănat amintiri şi au râs împreună. Pe data de 20 iunie, echipa de fotbal a artiştilor va juca în satul de baştină al lui Anatol Dumitraş, iar regretatul chitarist venise chiar cu un îndemn pentru colegii săi de echipă.
„Era bucuros că mergem în satul său şi-i părea rău că nu putea veni cu noi, i se citea pe chip dorinţa de a ne însoţi. Ne-a dat indicaţii să mergem şi să-i batem pe teren pe cei din Larga! Am râs împreună, ca de fiecare dată când ne vedeam.
De când s-a îmbolnăvit nu a mai văzut pe nimeni dintre colegii de scenă ori prieteni. Aşa a decis el, căci nu a vrut să fie văzut suferind şi nici nu dorea să fie compătimit. În cazul meu, făcuse o excepţie, pentru că studioul meu se află chiar lângă casa lui şi treceam zilnic să-l salut şi să-l încurajez. Unde mai pui că ne lega o prietenie de durată. Mai întrebau de el şi băieţii din generaţia lui: Valeriu Cordineanu, Ricu Vodă ş.a. Anatol însă le spunea tuturor: ‘Deocamdată nu veniţi la mine! Lăsaţi că mă fac eu bine şi atunci vom merge împreună la spectacole şi pe teren, să jucăm fotbal!’.
În ultima zi, ştiam că pleacă – ne spuseseră medicii că mai are de trăit ore numărate. În ultimele trei zile la căpătâiul său au stat soţia şi cei doi băieţi ai lor. Cu toţii eram pregătiţi moral, mai puţin Roma şi Adrian”, ne mărturiseşte Alexandru Vdovicenco.

„Să se ştie: Anatol Dumitraş e Artist al Poporului”

După ce mai bine de trei decenii a locuit cu familia într-o cameră mică a căminului Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, acum mai mult de un an, Anatol Dumitraş primise din partea Primăriei Chişinău un apartament.
„Toată viaţa lui a locuit într-o odăiţă de cămin, aşa că era foarte fericit când a primit apartamentul. Era micuţ, dar al lui. Mulţumim Primăriei, căci de acolo a venit cel mai mare suport financiar pentru înmormântare. Şi Ministerul Culturii i-a promis familiei ajutor, doar că mai târziu. La sfârşitul discuţiei, am şi o rugăminte: toată presa scrie că Anatol este Maestru în Artă. Nu! Anatol Dumitraş este Artist al Poporului – e lucru ştiut”, a ţinut să precizeze Alexandru Vdovicenco.

I-au respectat dorinţa

Anatol Dumitraş a fost înmormântat la Cimitirul Central de pe strada Armenească, iar slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de 15 preoţi.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al regretatului cantautor nu a fost dus la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” şi nici la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, cum se obişnuieşte. „Asta i-a fost rugămintea, iar familia i-a respectat-o”, conchide Alexandru Vdovicenco.

Lena Negru