Ce spun preoţii despre iertarea pe Facebook

Ce spun preoţii despre iertarea pe Facebook

Suntem în prima săptămână a Postului Paştelui, cel mai lung şi mai aspru dintre cele pa­tru posturi ale Bisericii Ortodoxe. Postul Paştelui este numit şi Postul Mare. Duminică, 13 martie, credincioşii au mers la biserică pentru a-şi cere iertare de la Dumnezeu şi de la cei faţă de care au greşit. Majoritatea însă a găsit o altă modalitate să-şi ceară iertare, prin reţelele de socializare.

Printre postările de pe reţelele de socializare în care oamenii îşi cer iertare de la rude, prieteni, cunoscuţi, se găseşte şi cea a politicianului fost comunist şi actual democrat Sergiu Sîrbu. „Dragi prieteni, în viaţă, cu părere de rău, se mai întâmplă să greşim, cu voie sau fără voie. Mă rog de mă iertaţi dacă am greşit cu ceva!”. Într-adevăr, suntem epoca tehnologiilor moderne, dar am încercat să vedem ce cred unii preoţi despre iertarea păcatelor pe internet.

Iată ce răspunsuri am obţinut:

Viorel Cojocaru, preot al Bisericii „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”:

E bine dacă trăieşte într-adevăr ceea ce scrie. Pe vremuri, când nu era internet, oamenii îşi cereau iertare scriind scrisori. Important este cum cerem şi cum primim şi ca toate acestea să fie făcute din inimă. E foarte bine că politicienii îşi cer iertare. Ei trebuie să-şi ceară iertare de la întregul popor care i-a ales şi care are aşteptări de la ei.

Vlad Mihăilă, preot al Catedralei „Sf. Teodora de la Sihla”

Este bine venit şi prin intermediul internetului, nu ştiu dacă duhul sfânt are legături prin fir, dar se acceptă odată ce mergem în pas cu tehnologiile moderne. Toate acestea se abat de la tradiţia veche, deoarece nu putem vedea şi simţi emoţia celui care îşi cere iertare şi celui care o primeşte. Cât despre politicieni, este ceva mai specific, ar fi bine să vină la biserică, în faţa mulţimii, şi să-şi ceară iertare.

Pavel Borşevschi, parohul Bisericii „Sf. Dumitru”

Iertarea este un mijloc de a te împăca cu oamenii şi cu Dumnezeu. Şi trebuie să existe dorinţă de a te împăca. Şi internetul este o modalitate de a-ţi cere iertare, însă el nu transmite emoţii, dar dacă nu ai altă ocazie… În ce priveşte politicienii, ei trebuie să ţină minte că iertarea constă în promisiunile îndeplinite faţă de poporul lor. Dar dacă nu ai făcut cele promise, îţi ceri iertare în zadar, înseamnă că eşti făţarnic. Eu, ca preot, am îngenuncheat în faţa comunităţii mele şi mi-am cerut iertare, mi-am spus păcatele, tot ce am greşit, ca să mă simt într-adevăr împăcat cu mine însumi. Aşa ar trebui să facă şi politicienii.

Nicolae Ciobanu, preot, preşedinte al Departamentului Cultură al Mitropoliei Moldovei

Internetul nu este o problemă, deoarece oamenii comunică prin el. Şi dacă îşi cer iertare, este primit. Sigur că este mai bine să o faci direct, oamenii îşi pot exprima emoţiile. Cât despre politicienii care îşi cer iertare pe reţelele de socializare, cred că este mai mult o formalitate. Cred că dacă ar fi fost internet pe vremea lui Hristos, apostolii săi l-ar fi folosit”

Carolina Chirilescu