Reforma Maiei Sandu are rezultate şi la Cruglic, Criuleni

Reforma Maiei Sandu are rezultate şi la Cruglic, Criuleni

Vremea rece de afară nu i-a speriat pe profesorii şi elevii Liceului Teoretic Cruglic, raionul Criuleni. Aceştia au plantat în curtea liceului un parc frumos din arbuşti, tufari şi copaci. Proiectul în valoare de 129.800 de lei a fost iniţiat de managerul instituţiei de învăţământ, Nadejda Burciu, şi de Nona Băluţel, profesor de biologie la aceeaşi instituţie de învăţământ, susţinut financiar de Ministerul Mediului al Republicii Moldova. Profesorii spun că de trei ani liceul din sat are un alt aspect, graţie noului manager venit prin concurs în funcţia respectivă.

Ideea proiectului aparţine profesoarei Nona Băluţel. Odată propusă Nadejdei Burciu, a fost discutată şi proiectată pentru a fi realizată. Nadejda Burciu a accesat materialele necesare şi, până la obţinerea rezultatului, a aşteptat circa un an de zile. Directoarea vine din satul Stolniceni, raionul Hânceşti. A absolvit facultatea la USM în anul 1988, fiind repartizată la Cruglic, Criuleni, unde a format o familie şi e stabilită până în prezent. Până a veni în funcţia de director, Nadejda Burciu a activat ca profesor de chimie, psiholog şcolar, director adjunct, responsabil de partea instructivă. Din anul 2013 activează în calitate de director. Ea spune că a venit în funcţia de director al instituţiei după un concurs.
Timp de trei ani de zile, directoarea a renovat cantina instituţiei, gardul la terenul de sport, au fost schimbate geamurile, după un proiect implementat în toate instituţiile din raionul Criuleni. „Sala de sport am renovat-o în acest an prin intermediul unui proiect de la „Corpul Păcii”, susţinut cu 4 mii de dolari, restul sumei a fost contribuţia liceului. Am acoperit sala de festivităţi şi sala de sport, pentru că acoperişul era deteriorat.”

12362836_1018503198214595_7302233526688920438_o

„Nadejda Burciu este caracterizată de profesori drept o fire sinceră, corectă”, ne spune psihologul liceului, Silvia Minza. Psihologul spune că reformele ex-ministrului educaţiei dau roade, „pentru că a venit în funcţie după organizarea unui concurs. Cel mai bun a câştigat, iar noi, profesorii şi elevii, vedem rezultatele după trei ani de la venirea în funcţie a Nadejdei Burciu”.

„Elevii nu prea vor să citească”

Nadejda Burciu nu s-a sinchisit să ne spună că rezultatele bacalaureatului în acest an au fost mai puţin reuşite în comparaţie cu anul precedent. „În 2014, au susţinut toţi elevii de liceu examenele de bacalaureat. În 2015, din 20 de elevi, trei au câte un examen restanţă”.

Directoarea mai spune că instituţia pe care o conduce are o bibliotecă bună, o sală cu 12 computere conectate la internet. „Avem donaţii de carte de la Ambasada Americii în Moldova. Recent am fost incluşi într-un proiect unde am obţinut o mie de lei, dar pentru noi sunt mulţi aceşti bani. Am cumpărat literatură. Achiziţionăm şi din bugetul instituţiei, care ne permite achiziţia de carte. Mai rău e că elevii nu prea vor să citească”.

12357160_1018502904881291_3644161633018758964_o

Nadejda Burciu este de părerea că reformele în educaţie făcute de ex-ministra Maia Sandu sunt foarte bune, chiar şi cu supravegherea video în timpul examenelor de bacalaureat. „Este un imbold ca liceenii să se pregătească mai bine pentru examene, să fie mai responsabili. Nu era bine când unii învăţau toţi anii de liceu şi la examene puteau avea note la acelaşi nivel cu acei care nu prea au pus mâna pe carte. Acum se vede cine învaţă şi se descurcă”.

Una din partenerii proiectului cu amenajarea parcului din curtea instituţiei de învăţământ este profesoara de biologie, Nona Băluţel. Ideea a fost „furată” de la alţi colegi care au deja un asemenea parc în instituţiile de învăţământ. „M-am gândit că putem avea şi noi un parc în curtea liceului. Iniţiativa a fost discutată cu directoarea liceului. Am fost insistenţi până am reuşit să câştigăm proiectul. Azi e ziua mare când suntem aici la realizarea proiectului”, spune profesoara de biologie, educaţie civică, educaţie pentru sănătate şi partener voluntar la „Corpul Păcii”.

La realizarea proiectului de înverzire a curţii liceului i-a venit în ajutor şi Eugen Alexandrov, proiectant de parcuri, biolog de formaţie. Specialistul a analizat suprafaţa terenului şi i-a spus cum va arăta ograda liceului după realizarea proiectului. Specialistul a mai amenajat curţile altor instituţii de învăţământ la Boşcana, raionul Criuleni. Eugen Alexandrov are o pepinieră în raionul Sângerei, unde creşte materialul săditor. Până acum a amenajat timp de şase ani curţile mai multor instituţii de învăţământ. „Încercăm să facem frumos, dar totul depinde mai departe de cum vor fi îngrijiţi arbuştii şi copacii. Trebuie udaţi la timp, mai ales în perioada de vară, când sunt temperaturi ridicate”, explică biologul.

10557553_1018503851547863_8260990548802135227_o

„O susţinem şi ne mândrim cu ea”

Nona Băluţel are numai vorbe bune despre managerul liceului. „Este o femeie plină de gânduri frumoase şi foarte insistentă. A pornit de la renovarea cantinei şcolare, sala de sport, acum cu amenajarea teritoriului, proiectul de eficienţă energetică, amenajările care s-au făcut în instituţie se datorează muncii ei. De la ora 8.00 până la ora 18.00 o găseşti doar în liceu. O susţinem şi ne mândrim cu ea”.

Alături de profesori, sâmbătă, 12 decembrie 2015, la plantarea arborilor, arbuştilor era şi un grup de elevi ai liceului. „Nu sunt copii selectaţi. Sunt voluntari, sunt copiii-educatori de la Clubul de Sănătate, cei care promovează un mod sănătos de viaţă. Facem lucruri frumoase cu copiii din sat. Şi nu numai cu cei din club, dar şi cu cei care au inimă mare şi vor să facă ceva frumos”, subliniază Nona Băluţel.

12377903_1018503931547855_3951410268044228696_o

„50% din profesori deja sunt de vârstă pensionară”

La plantarea parcului era şi eleva cl. VIII-a la Liceul Teoretic Cruglic, Daniela Mânza. „Este o zi de salubrizare pentru liceul nostru. Va arăta frumos curtea liceului”, spune Daniela. „Sperăm că peste câţiva ani vom vedea mai bine roadele acţiunii de înverzire de azi”, crede Cristina Obadă, cl. VIII-a.

Andreea Dobrovolschi, clasa a VIII-a, spune că nu i-a fost greu să se trezească devreme ca să vină la plantat copaci şi arbuşti. „O facem pentru noi şi pentru ceilalţi copii. Parcul ne va bucura privirea nu numai a noastră, dar şi a locuitorilor din sat, care vor trece pe lângă liceu. Am mai fost la asemenea activităţi de salubrizare. Am mai plantat şi trandafiri pe teritoriul şcolii”.

În prezent, la Liceul Teoretic din Cruglic învaţă 323 de elevi, majoritatea din Cruglic, dar vin şi din satele alăturate – Ohrincea şi Izbişte, mai ales în clasele de liceu. Activează 24 de profesori, dintre care 20 de bază şi patru prin cumul. Mulţi sunt de vârstă pensionară. „Sunt profesori care predau de când s-a deschis instituţia şcolară, din 1973. De exemplu, profesorul de fizică, cel de istorie. 50% din profesori sunt deja de vârstă pensionară. Limba engleză o predă o profesoară care vine de la Criuleni, dar la anul vine la muncă în liceu o elevă de-a noastră şi vom avea profesoara noastră de limba engleză”, relevă cu mândrie managerul liceului.