„Ministerul Sănătăţii se transformă în ministerul anti sănătăţii”

„Ministerul Sănătăţii se transformă în ministerul anti sănătăţii”

Sute de medici din serviciul de urgenţă din republică au protestat la sediul Centrului Naţional de Asistenţă Medicală de Urgenţă (AMU) Prespitalicească din capitală, iar azi vor protesta în faţa Ministerului Sănătăţii fiind nemulţumiţi de decizia conducerii ministerului de a-l demite pe directorul interimar Iurie Crasiuc, care a fost înlocuit cu un nou director, care este şi un donator electoral al PD-ului, Oleg Creciun. JURNAL de Chişinău a realizat un interviu cu Iurie Crasiuc, care spune că destituirea sa este una ilegală făcută pe criterii politice. Iurie Crasiuc ne oferă mai multe informaţii despre încălcările grave comise în domeniul medicinii de urgenţă.

– Domnule Crasiuc, de ce aţi fost destituit?

Nu mi s-a spus de ce am fost dat afară din funcţie şi nu mi s-a prezentat niciun argument. Deşi simţeam că eram presat de mai bine de două luni. Se simţea o atitudine destul de ostilă faţă de persoana mea şi faţă de Centrul Naţional AMU. Credeam că atitudinea era ostilă din cauza implementării reformei în domeniul asistenţei medicale de urgenţă care trece prin anumite etape complicate. Deoarece din start a fost propusă o modalitate de a face reforma în cadrul legal existent, care este unul imperfect. De aceea a fost dificil să implementezi reforma. Desigur că ne-am ciocnit de anumite imperfecţiuni de gen legislativ şi procedural. Când solicitam ajutorul ministerului şi încercam să aducem argumente că se putea altfel de trecut prin această reformă, eram ignoraţi, iar uneori chiar apostrofaţi. Menţionez faptul că reforma respectivă a fost propusă de Ministerul Sănătăţii şi iniţial n-a fost consultată cu noi, deşi am încercat să vedem punctele forte în ea.

Destituirea mea a fost ilegală, deoarece am fost numit director interimar al Centrului prin ordinul 537 din 26.06.2015 punctul 5 al MS, care prevede că până la desemnarea unui nou conducător, după un concurs organizat, voi îndeplini această funcţie. Concursul s-a anunţat, dar nu s-a desfăşurat.

– Cum funcţiona serviciul de asistenţă medicală de urgenţă până la implementarea reformei?

Până la iniţierea reformei, serviciul de urgenţă era divizat pe regiuni: Staţia Zonală Centru, Nord, Sud, UTA Găgăuzia şi municipiul Chişinău. După reformă, urma să fie un singur centru care este deja – Centrul Naţional de Asistenţă Medicală de Urgenţă (AMU) Prespitalicească care va gestiona întregul serviciu pe întreaga ţară, fiind menţinute staţiile zonale Centru, Nord, Sud şi UTA Găgăuzia. Ca concept, reforma propusă de minister era bună, dar în timpul implementării au apărut probleme, pentru că reforma nu s-a propus în baza unui contract de asociere, dar în bază de contopire. Aceasta a creat greutăţi pe care le-am depăşit cu greu. Ordinul şi dorinţa de a face reforme în medicina de urgenţă au fost ale conducerii anterioare a MS, care a avut o atitudine colegială şi binevoitoare faţă de noi. Actuala conducere are o atitudine necolegială şi ostilă.
De fiecare dată când propunem ceva ministerului, primim reproşuri de procedură. Spre exemplu, deoarece suntem finanţaţi doar de la CNAM, am propus să avem un serviciu de investiţii şi proiecte unde să ne implicăm şi să câştigăm proiecte ca să diversificăm sursele de finanţare a Centrului. Am propus un centru de instruire a personalului medical, lucruri utile şi strict necesare serviciului medical de urgenţă. Şi chiar de la etapa de propunere întâlneam de fiecare dată greutăţi sau neînţelegeri. Nu ni se propunea nimic. Se căuta acul într-un stog cu fân.

– Ce aveţi în vedere când spuneţi că actuala conducere a Ministerului Sănătăţii are o atitudine necolegială şi ostilă?

Cu implementarea reformei simţeam de parcă încercau să ne prindă cu ceva. Ne lăsau să facem gafe. Ne grăbeau cu elaborarea Programului Naţional de Dezvoltare a Serviciului de Urgenţă pe anii 2016-2020. Ca la urmă acest Program să fie privit ca ceva nefinalizat. Ieri, când a fost aici la protest viceministrul Gheorghe Ţurcanu, ni s-a spus că deja trebuie să elaborăm un alt Program. Se discută pe la spate că deasupra centrului va mai fi ceva.

La 22 noiembrie 2015 s-au numit doi vicedirectori, unul este numit deja interimar în locul meu, Oleg Creciun, şi unul la Staţia Zonală Sud, Vladislav Andreev, ulterior şi la Spitalul Naţional de la Bălţi a fost numit Igor Prisăcari cu încălcarea regulamentului. Regulamentul prevede că toţi vicedirectorii sunt numiţi la iniţiativa directorului, adică a mea. Aceştia trebuie să întrunească anumite condiţii pentru funcţiile respective, adică minim cinci ani de experienţă în asistenţa medicală de urgenţă şi minim doi ani în managementul sanitar. Niciunul nu întruneşte aceste condiţii. A fost Gheorghe Ţurcanu şi în 15 minute ne-a spus că avem noi vicedirectori.

Ştiam că se încalcă legislaţia, dar nu am întreprins nimic. Toţi aceşti vicedirectori, în special Vladislav Andreev, numit vicedirector la Sud, la Cahul, au început activităţi de instigare în colectiv, de presiuni psihologice, de demitere a unor membri din teritoriu. S-a început înlocuirea personalului. Pe Vladislav Andreev nu-l pot înţelege ca om, nemaivorbind de un bun manager sau medic. Din prima zi a început să-şi impună nişte reguli care nu au nimic cu bunul-simţ, cu serviciul de urgenţă ca atare. Ca urmare, toţi au început să se revolte la Staţia Sud. Colectivul a scris o scrisoare către minister. Desigur că ministerul nu a luat în calcul scrisoarea, ca ulterior viceministrul Sănătăţii, Gheorghe Ţurcanu împreună cu actualul director Vladislav Andreev să facă vizite la Staţia Sud şi să ameninţe medicii că vor avea consecinţe grave, că scriu scrisori şi nu se conformează indicaţiilor noului director etc.

– Ce reputaţie are Vladislav Andreev?

Nu am relaţii de prietenie sau ostile cu nici unul din noii vicedirectori. De Vladislav Andreev ştiu că a lucrat în calitate de felcer la substaţia Străşeni în timpul studenţiei şi pentru încălcări de disciplină a fost eliberat din serviciu. Pe urmă în calitate de medic a fost angajat în Serviciul de Urgenţă la Cimişlia, unde iar a avut încălcări de disciplină şi a fost eliberat ca să ajungă acum propus de MS la funcţia de vicedirector Staţia Sud.

– Care credeţi că sunt dedesubturile acestor probleme create?

Dedesubturile sunt presiuni pentru a subjuga nu numai membrii colectivului, dar şi ceva mai mult. Cred pentru a-şi pregăti acolo nişte platforme de viitor, inclusiv politice. Pentru că nimeni nu s-a referit la alte probleme în domeniul respectiv.

– Sunteţi membru al vreunui partid?

Nu sunt membru de partid şi nu am avut propuneri de a adera la vreun partid. Cu toate partidele politice care s-au perindat la conducere am lucrat fără probleme în beneficiul societăţii. Lucrez în domeniul medicinii de 33 de ani. Din anul 2003 sunt aici, chiar de la crearea serviciului centralizat de urgenţă, cea mai mare staţie din ţară. Această clădire a fost construită anul trecut.

– Odată cu venirea lui Oleg Creciun în funcţie, Dvs. ce funcţie ocupaţi?

Asta e de fapt problema. Odată ce am fost numit printr-un ordin al MS ce vizează implementarea reformei şi sunt numit interimar, nu poate un alt ordin să mă destituie pe mine, pentru că se spune clar în acest act, că voi îndeplini această funcţie până la organizarea unui concurs, care nu s-a organizat. Concursul doar s-a anunţat şi eu mi-am depus dosarul. Eu m-am ocupat de reforme, ca să mă trezesc că sunt dat afară. Oleg Creciun are frecvenţă liberă la serviciu. Lipseşte de la muncă câte 5 ore.

– După protestul organizat luni, 7 decembrie 2015, aţi fost sunat marţi de la MS?

Nu m-au sunat. Sunt telefonaţi colegii din teritoriu. Împreună cu medicii de la protestul de luni am decis să organizăm un protest la 9 decembrie 2015 în faţa MS, ora 11.00, deoarece conducerea ministerului nu ne-a prezentat luni la protest nicio explicaţie clară care să coincidă cu realitatea şi cu legislaţia în vigoare. Vom cere nişte revendicări printre care vicedirectorii numiţi ilegal în funcţie să fie demişi şi să fie elaborată şi implementată legea despre serviciul de urgenţă. Noi nu avem o astfel de lege, care să stipuleze nu numai regulamentul de activitate, dar şi perspectiva serviciului, protecţia socială care urmează să fie acordată. Colectivul de fiecare dată este stresat la apariţia unui nou director şi asta se răsfrânge asupra pacienţilor. Nu trebuie un medic să simtă schimbările, riscurile suplimentare pe lângă cele pe care le are în activitatea sa.

– Ce veţi cere miercuri la protestul care urmează să fie organizat în faţa MS?

Vom cere ca legislaţia în vigoare să fie acceptată, revendicările noastre în plan profesional să fie acceptate, atitudinea MS faţă se serviciul de urgenţă să fie mai responsabilă, mai onorabilă, mai profesionistă. De azi (marţi – n.r.), colegii mei sunt sunaţi de la consiliile raionale conduse de membrii PD ca să nu se deplaseze la protest. Vă daţi seama la ce au ajuns?! Tot azi, am fost sunaţi de la MS şi ne-au anunţat că ne vor verifica din ce surse s-a construit sediul respectiv. Clădirea centrului a fost construită din sursele economisite de Centrul Naţional de Asistenţă Medicală de Urgenţă Prespitalicească. Ani de zile s-au acumulat aceste resurse financiare pentru că mereu am activat în centrul cuiva. Construcţia centrului a fost o necesitate şi nu un moft al cuiva. Problema nu este în funcţia mea. Nu doresc să activez cu aşa un Minister al Sănătăţii, pentru că de fapt este anti sănătate. Acest serviciu trebuie susţinut, mai ales personalul.
Protestul în esenţă este grija pentru personalul medical. Nu poate acesta azi să fie persecutat sau ameninţat pentru că a scris o revendicare sau o scrisoare adresată MS unde se descrie situaţia reală. Noi, din contra, corcolim personalul medical. Avem grijă de angajaţi. Le dăm ture în plus ca să nu ne părăsească, pentru că ducem lipsă de cadre medicale. Suntem asiguraţi cu medici doar 50%, în unele locuri 37%.

– Ce mesaj aveţi pentru conducerea Ministerului Sănătăţii?

Aş vrea ca ministerul să susţină serviciul de urgenţă, oamenii care lucrează acolo, anume practicienii. Ei asigură azi liniştea şi spatele. Este un serviciu responsabil, bine intenţionat. Un serviciu care tinde permanent să realizeze accesibilitatea, calitatea asistenţei. În acelaşi timp, necesită motivaţie – şi financiară şi nefinanciară. Mulţi nu au curajul să spună. Lucrurile au degenerat. Oamenii pleacă din domeniu. Cine va lucra? Reforma presupune în primul rând resursele umane, iar la noi acestea sunt presate psihologic.

Victoria Popa
Foto: Nadea Roşcovanu