„Smiley de Transilvania”

„Smiley de Transilvania”

S-a născut în Rusia, a copilărit în R. Moldova şi locuiește în România. Îi spune Mihail Sandu, are 25 de ani, iar acum patru luni a dat lovitura în topurile muzicale româneşti cu single-ul „Mă ucide ea”. Presa de peste Prut l-a numit „Smiley de Transilvania”, preconizându-i o carieră frumoasă în showbizul românesc. JURNAL de Chişinău i-a solicitat un interviu, în care Mihail şi-a spus povestea şi a mărturisit de ce nu vrea să schimbe Clujul pe Chişinău.

Mihail Sandu, alias „Smiley de Transilvania”, s-a născut în Rusia. Mai exact în Nijnevartovsk, un oraş aflat la porţile Siberiei, lângă Munţii Ural. Mama sa, profesoară de limba germană şi rusă, şi tatăl său, un marinar care cu timpul s-a reprofilat şi a început să lucreze cu lemnul, au plecat din Moldova în Rusia în căutarea unui trai mai bun. Pe când avea doi ani, Mihail şi familia sa au revenit acasă, în sat. Doroţcaia, r. Dubăsari.
„Bunica s-a îmbolnăvit, iar mama trebuia să aibă grijă de ea”, aşa începe discuţia noastră cu Mihail.

Cântă, pictează, fotografiază şi face design grafic

aBasarabeanul te cucereşte nu doar prin vocea-i caldă şi timbrul inedit, ci şi prin faptul că pictează, fotografiază şi face design grafic.
Spune că muzica este un talent nativ şi că de mic a fost crescut şi educat într-un context mai artistic. Când era în clasa a III-a, şi-a rugat părinţii să-l înscrie la o şcoală de muzică, unde timp de şapte ani a studiat pianul.
„Am cântat şi într-o trupă de copii, făceam coveruri, învăţam şi la o şcoală de arte, studiam muzica, făceam pictură şi dans, iar pe lângă acestea, mai mergeam la volei şi fotbal. Ţin minte că mama, la un moment dat, a început să mă certe din cauza programului pe care-l aveam. Aveam prieteni care cântau la chitară şi eram fascinat de acest instrument. Atunci mi-am rugat părinţii să-mi cumpere şi o chitară, la care m-am învăţat să cânt de unul singur”, ne-a declarat basarabeanul.

Drumul său spre Cluj

aPasionat de mai multe domenii, când a venit timpul să dea la facultate, Mihail nu ştia ce drum al artei să aleagă. A venit la Chişinău, unde a depus actele la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. După ce a fost admis, la un moment dat şi-a spus că nu mai vrea să studieze canto deoarece în Moldova mari perspective nu-l așteptau. Aşa că a optat pentru design interior, doar că nu acasă, ci în România. Mai exact la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, iar după doi ani de studii, prin programul Erasmus a plecat în Polonia, la Academia de Arte Frumoase „Jan Matejko” din Cracovia. Acolo, timp de un an, a studiat designul grafic şi arta fotografică.

„Sunt obsedat de a compune”

aRevenit la Cluj, l-a cunoscut pe Sergiu Socaciu, alături de care a ajuns să facă echipă şi să lucreze în studioul lui muzical.
„Şi acum întâmpin foarte multe obstacole şi greutăţi, însă norocul meu a fost că l-am întâlnit pe Sergiu. Am un program foarte încărcat căci mi-am propus să realizez multe până de Revelion. Vreau să lansez un nou single şi mai multe piese în versiune acustică. Sunt obsedat de a compune şi tind să-mi fac cunoscute textele pe care le semnez. Vreau să cânt despre ceea ce simt eu, despre lucrurile în care mă regăsesc. Pe viitor, ne dorim să ne mutăm la București, deși funcționăm destul de bine şi de la Cluj. Sunt îndrăgostit de Cluj”, ne spune Mihail.

„Mă ucide ea”, cartea sa de vizită

„Mă ucide ea”, single-ul care i-a adus popularitate a fost lansat la începutul lui august. Melodia beneficiază şi de un videoclip pe măsura timbrului său unic. Ştia despre ce vrea să cânte, aşa că versurile le-a scris dintr-o răsuflare. La scurt timp de la lansare, clipul a devenit viral pe reţelele de socializare, iar astăzi are în jur de 3 milioane de vizualizări pe Youtube.
„Deocamdată „Mă ucide ea” este cartea mea de vizită. Ideea clipului este una simplă, iar filmările au avut loc pe străzile din Cluj-Napoca. Chiar sunt mulţumit de ce a ieşit! Nu m-am aşteptat să aibă un asemenea ecou. Cum mi-am propus ca o dată la două luni să scot o piesă, mereu sunt în studio. Prefer să stau în Cluj decât să revin la Chişinău. Motivul e unul cât se poate de simplu: aici îmi e cerul de activităţi şi aici sunt oamenii cu care colaborez. Aici e perspectivă”, e de părere basarabeanul.

De ce i se spune „Smiley de Transilvania”

a„Smiley de Transilvania” a început să i se spună atunci când a lansat melodia „Doar visuri”. Consideră că nu are nimic în comun cu artistul din România şi că-i leagă doar un singur cuvânt: perseverența.
„Nu-l cunosc personal, însă am auzit despre Smiley doar lucruri frumoase. Îl apreciez ca artist, iar cât priveşte un duet, nu cred. Am crescut cu muzica celor de la „Holograf”, iar dacă ar fi să fac un duet, atunci ar fi unul cu Dan Bittman”, afirmă cântăreţul.
Mihail Sandu vine foarte rar în R. Moldova şi asta deoarece mama sa locuieşte în Germania, iar în curând într-acolo va pleca şi tatăl lui. Sora sa mai mică este plecată în Franţa, iar reuniunea familiei speră să aibă loc de sărbători, când se vor aduna cu toţii în Germania.

aLena NEGRU
Foto: Arhiva personală a lui Mihail Sandu