Noi acorduri între Moldova și România: SMURD și burse de scurtă durată

Noi acorduri între Moldova și România: SMURD și burse de scurtă durată

Republica Moldova şi România au semnat un acord pentru intervenţiile în caz de urgenţe medicale și un program în educaţie. Primul acord se referă la implementarea proiectului SMURD și în Republica Moldova.

Potrivit acordului din domeniul educației, 50 de tineri de la noi şi 25 de peste Prut vor beneficia de burse de mobilitate academică de scurtă durată în universităţile de stat din cele două ţări.

Acordurile au fost semnate, astăzi, în cadrul vizitei la Chișinău a premierului României, Victor Ponta, însoțit de o delegație a Guvernului de la București.

„SMURD este unul dintre sistemele cu care ne mândrim, și credem că și Moldova are nevoie de el. Practic, unitățile de elicoptere de la Iași și Galați pot interveni peste graniță. Este un acord simbolic, dar care va concretiza multiplele domenii de colaborare de care avem nevoie. Ne va ajuta să salvăm vieți omenești. Sperăm că vom participa la deschiderea primului SMURD la Bălți”, a declarat premierul român, Victor Ponta, în cadrul unei conferințe susținută împreună cu Iurie Leancă.

Referindu-se la acordul din domeniul educației, Victor Ponta a accentuat că acesta nu va influența numărul burselor oferite studenților basarabeni de către statul român.

„Dincolo de numărul actual de burse, am pornit de la un nou tip de sprijin – burse pentru un an de zile. A fost o idee europeană a premierului Leancă pe care am considerat-o foarte bună”, a mai spus Ponta.

Bursierilor participanţi în acest program le vor fi asigurate, pe principii de reciprocitate, studii cu finanţare de la buget, cazare gratuită în cămine studenţeşti şi burse în mărimea coşului minim de consum al statului, pe teritoriul căruia se realizează Programul de mobilitate.

Continuarea şi o galerie foto pe jurnal.md