Conservatorii Angelei Merkel au început discuțiile exploratorii cu social-democrații

Conservatorii Angelei Merkel au început discuțiile exploratorii cu social-democrații

Cancelarul german Angela Merkel, în fruntea unei delegații de conservatori din CDU/CSU, a dat vineri startul discuțiilor exploratorii cu reprezentanți ai Partidului Social-Democrat (SPD) în vederea formării unei coaliții guvernamentale, informează AFP.

Angela Merkel, care a câștigat alegerile legislative de la 22 septembrie, însoțită de reprezentanți ai Uniunii Creștin-Democrate (CDU) și ai aripii sale bavareze Uniunea Creștin-Socială (CSU), a sosit la ora locală 13.00 (11.00 GMT) la locul de discuții, o clădire anexă a Bundestag (Camera Deputaților) din Berlin, scrie agerpres.ro.
Din partea SPD, din delegația condusă de Sigmar Gabriel, președintele formațiunii, face parte și Peer Steinbruck, fost rival al cancelarului la alegerile legislative.
Membrii delegațiilor nu au făcut declarații la începutul reuniunii.
În pofida triumfului personal al Angelei Merkel la acest scrutin, conservatorii din CDU/CSU, care au realizat un scor de 41,5%, au rămas la cinci locuri distanță de majoritatea absolută și trebuie să-și găsească un nou aliat, în condițiile în care partidul liberal FDP, alături de care guvernau din 2009, nu a mai ajuns în Bundestag, pentru că nu a primit suficiente voturi.
Angela Merkel, care urmează să-și înceapă al treilea mandat în fruntea executivului, va trebui să încerce să ajungă la o înțelegere cu SPD, care a ieșit pe locul al doilea la alegeri, cu 25,7% din voturile exprimate. Discuțiile exploratorii de vineri pregătesc terenul pentru eventuale negocieri privind formarea unei coaliții.
Discuții similare sunt prevăzute pentru joia viitoare cu Verzii, deși, potrivit mai multor analiști, o alianță guvernamentală a conservatorilor cu ecologiștii pare mai puțin probabilă.
Foto: agerpres.ro

Vizualizări: 138

Comentează